Семейно здраве

Балсам за кожата

Нова реклама по телевизията предизвиква добронамерена завист в сърцата ни. Красиви жени с нежна като кадифе и бляскава кожа ни призовават да си купим поредния козметичен продукт.

Балсам за кожата

Нова реклама по телевизията предизвиква добронамерена завист в сърцата ни. Красиви жени с нежна като кадифе и бляскава кожа ни призовават да си купим поредния козметичен продукт. 

Лъчите на блестящото слънце не само милват, но и атакуват нашата кожа. За съжаление, грижите за нея не свършват само с избора на подходящ слънцезащитен крем. Ние трябва да продължим с тези грижи и след престоя ни на морето, защото слънцето изсушава кожата ни и тя се нуждае от особено внимание.

Добра инвестиция в стремежа ни да имаме гладка и мека кожа е закупуването на козметична серия, съобразена с типа кожа. Една такава серия съдържа: лосион за тяло, душ балсам, масло за вана, масло за тяло. Лосионът попива бързо и не е подходящ за много суха кожа, за разлика от маслото за тяло. То попива особено добре, когато се втрие след душ в леко влажна кожа. Освен за домашна употреба, то се използва и за масаж.

 Как действат маслата на кожата?

За постигането на максимален ефект е най-добре да използвате натурални продукти. Базовите масла са растителни масла, които наподобяват състава на мастната тъкан на кожата. Попиват лесно, защото тя е мастно-, а не водопропусклива, като придават кадифена мекота и гладкост.

Извлечени от плодовете, ядките и семената на растенията, те проникват дълбоко в кожата, подхранват я и спомагат за обновяването на клетките.

Употребата на растителни масла помага за възстановяването на нарушени обменни процеси в кожата, запазва еластичността и свежестта й, съществено забавя процесите на стареене, овлажнява и увеличава естествените защитни сили на кожата.

Базовите масла, в комбинация с етерични масла или използвани самостоятелно, намират широко приложение при всякакъв вид масаж. Те омекотяват и подхранват проблемните зони. Подходящи са при интензивна грижа за косата, за нежно почистване и подхранване на лицето, за употреба при и след слънчеви бани - повечето имат естествен слънцепредпазен фактор.

Кои масла са подходящи?

Маслото от свещица може да се използва при „първа помощ" срещу всякакви проблеми на кожата. То регулира клетъчния метаболизъм, продукцията на мастните жлези, еластичността и регенерацията на сухата и груба кожа. Подпомагайки регенерацията на клетките, води до забавяне процесите на стареене на кожата. Предпазва и успокоява чувствителната кожа, регулира производството на женските хормони.

Маслото от алое вера спомага кръвообращението, регулира влажността на кожата, регенерира клетките, успокоява и изстудява.

Лавандулата действа успокояващо както върху тялото, така и върху съзнанието. Грижи се за постигане на вътрешен мир, дълбока релаксация и спокоен сън. Тя е единственото масло, което може да се слага директно върху кожата. Действа много добре след изгаряния.

Ваната с масло от лавандула действа успокоително при нервна възбуда, сърдечна невроза, менструални болки, главоболие, безсъние, мигрена.

Разтриване с това масло се препоръчва при изгаряния, натъртвания, контузии, ревматични и невралгични болки.

Маслото от ракитник поддържа еластичността и мекотата на кожата. Действа антиоксидантно и регенериращо (възстановява клетките и увеличава защитните сили на организма). Стимулира имунната система, възвръща естествената влага и еластичност на кожата, предпазва от нежелани бръчки и вредното въздействие на слънчевите лъчи. Естественият слънцезащитен елемент блокира ултравиолетовите лъчи, а витамините Е, С, бета каротин и провитамин А осигуряват пълна защита.

Маслото от пшеничени кълнове действа регенериращо, подхранва и изгражда съединителната тъкан. Поддържа функциите на мускулите и жлезите, забавя стареенето. Подходящо е при суха кожа на ръцете, лактите, очния контур, устните. Помага при повърхностни или напукани капиляри, при стрии вследствие на бременността и при цъфтеж на косата.

Маслото от шипка намалява загубата на вода в кожата и поддържа нейните функции. Подходяща е за предпазване на кожата от преждевременно стареене, при поява на старчески петна, възпаления и слънчеви изгаряния.

 Розата е била отглеждана от древни времена във Вавилон и прословутите висящи градини на Семирамида. Възпявана е от древните гръцки и римски поети Омир и Сафо. В стая, покрита с пласт розови цветни листчета, Клеопатра е съблазнила Марк Антоний. Римският император Нерон заплатил с бъчва златни монети кораб рози от Египет.

В България розата е била внесена през 14 в. от Дамаск, по време на нашествието на турците. Добивът на етерични масла започва от края на 17 в., а според статистиката от 1987 г. България е най-големият производител на розово етерично масло.

Съществуват около 250 вида рози като 30 от тях са аромати, а само 3  се отглеждат за производство на етерични масла.

Еластичната и млада кожа вече не е само блян, а постижима реалност за всяка жена. Важно е само да знаете от какво се нуждае вашата кожа. 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Калина Петкова, продуктов мениджър в„
Primavera"

 

 

Сподели: