Анкета

Новини

Божествена царевица
Брой 47 - Октомври - 2010

СЛЪНЧЕВА СУПА


4 порции


Необходими продукти:


1 л вода


200 г сладка царевица от консерва


3 бр. големи картофи


2 бр. моркови


1 бр. тиквичка


200 г карфиол


100 г глава целина


½ връзка магданоз


8 триъгълничета топено сирене с шунка или пиле


1 кубче сух пилешки бульон


сол


олио


Приготвяне:


Водата се сипва в тенджера и се кипва. Добавят се по малко сол и олио. Картофите се обелват и режат на едри кубчета. Слагат се във водата. Към тях се прибавят едро нарязаните моркови, тиквичка, целина, розички карфиол и ситно нарязаният магданоз. Добавя се натрошеният бульон. Когато зеленчуците са сварени, супата се пасира. Докато е още гореща се добавят царевичките и топените сиренца.


БИРЕНО МЕЗЕ


3 порции


Необходими продукти:


500 г сладка царевица


олио


сухи подправки според вкуса - сол, червен пипер, лют червен пипер, чесън на прах, къри, сух копър, сух магданоз и други.


Приготвяне:


Царевичните зърна се измиват със студена вода. Изсипват се в дълбока тенджера и се заливат с поне 2 л вода. Престояват така 5 часа. Водата се сменя с нова и царевицата се вари на умерен огън поне един час, до готовност. Отцежда се. Зърната се поръсват с подправка по избор и се запържват в уок тиган в малко олио. Поднасят се като мезе към бира.


ЗАПЕЧЕНА САЛАТА


2 порции


Необходими продукти:


100 г броколи


100 г карфиол


200 г царевица от консерва


100 г грах от консерва


½ връзка пресен копър


100 г пушено сирене


50 г сирене пармезан


100 г кашкавал ементал


Приготвяне:


Броколите и карфиолът се накъсват на розички и се накисват във вряща вода за 2 мин. Отцеждат се и се нареждат в йенска тенджера или гювече. Към тях се добавят царевицата, грахът и ситно нарязаният копър. Отгоре се настъргва пармезан и се нареждат парченца пушено сирене и кашкавал. Запича се във фурна на 180 градуса, докато кашкавалът почервенее.


КАРТОФ С ПИЛЕ И ЦАРЕВИЦА


3 порции


Необходими продукти:


3 бр. големи картофи


300 г пилешко месо


300 г царевица от консерва


1 ч.л. чесън на гранули


1 ч.л. сух риган


1 ч.л. сух копър


олио


кашкавал за поръсване


Приготвяне:


Картофите се сваряват до полуготовност и се обелват. Издълбават се с лъжица. Пилешкото месо се нарязва на ситни парченца. Овалва се в сол, чесън на гранули, риган, копър и олио. Престоява така около 2 часа. Късчетата месо се запържват за кратко в уок тиган с много малко олио. Смесват още топли с царевицата. Картофите се пълнят с месото и царевицата. Нареждат се в тава, като предварително се отрязва малко капаче отдолу, за да може картофът да стои изправен. Най-отгоре се настъргва кашкавал. Запичат се във фурна на 180 градуса.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук