Вкусно и полезно

Божествена царевица

Добър апетит!

Божествена царевица

СЛЪНЧЕВА СУПА

4 порции

Необходими продукти:

1 л вода

200 г сладка царевица от консерва

3 бр. големи картофи

2 бр. моркови

1 бр. тиквичка

200 г карфиол

100 г глава целина

½ връзка магданоз

8 триъгълничета топено сирене с шунка или пиле

1 кубче сух пилешки бульон

сол

олио

Приготвяне:

Водата се сипва в тенджера и се кипва. Добавят се по малко сол и олио. Картофите се обелват и режат на едри кубчета. Слагат се във водата. Към тях се прибавят едро нарязаните моркови, тиквичка, целина, розички карфиол и ситно нарязаният магданоз. Добавя се натрошеният бульон. Когато зеленчуците са сварени, супата се пасира. Докато е още гореща се добавят царевичките и топените сиренца.

БИРЕНО МЕЗЕ

3 порции

Необходими продукти:

500 г сладка царевица

олио

сухи подправки според вкуса - сол, червен пипер, лют червен пипер, чесън на прах, къри, сух копър, сух магданоз и други.

Приготвяне:

Царевичните зърна се измиват със студена вода. Изсипват се в дълбока тенджера и се заливат с поне 2 л вода. Престояват така 5 часа. Водата се сменя с нова и царевицата се вари на умерен огън поне един час, до готовност. Отцежда се. Зърната се поръсват с подправка по избор и се запържват в уок тиган в малко олио. Поднасят се като мезе към бира.

ЗАПЕЧЕНА САЛАТА

2 порции

Необходими продукти:

100 г броколи

100 г карфиол

200 г царевица от консерва

100 г грах от консерва

½ връзка пресен копър

100 г пушено сирене

50 г сирене пармезан

100 г кашкавал ементал

Приготвяне:

Броколите и карфиолът се накъсват на розички и се накисват във вряща вода за 2 мин. Отцеждат се и се нареждат в йенска тенджера или гювече. Към тях се добавят царевицата, грахът и ситно нарязаният копър. Отгоре се настъргва пармезан и се нареждат парченца пушено сирене и кашкавал. Запича се във фурна на 180 градуса, докато кашкавалът почервенее.

КАРТОФ С ПИЛЕ И ЦАРЕВИЦА

3 порции

Необходими продукти:

3 бр. големи картофи

300 г пилешко месо

300 г царевица от консерва

1 ч.л. чесън на гранули

1 ч.л. сух риган

1 ч.л. сух копър

олио

кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Картофите се сваряват до полуготовност и се обелват. Издълбават се с лъжица. Пилешкото месо се нарязва на ситни парченца. Овалва се в сол, чесън на гранули, риган, копър и олио. Престоява така около 2 часа. Късчетата месо се запържват за кратко в уок тиган с много малко олио. Смесват още топли с царевицата. Картофите се пълнят с месото и царевицата. Нареждат се в тава, като предварително се отрязва малко капаче отдолу, за да може картофът да стои изправен. Най-отгоре се настъргва кашкавал. Запичат се във фурна на 180 градуса.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: