Анкета

Новини

Родителска практика

Бързи, смели, сръчни! Цветно пано
Брой 9 - Август - 2007

Колко много играчки има по магазините! Разнообразието им надхвърля дори най-смелите ни очаквания! Но до известна степен това ощетява децата ни... всичко, поднесено наготово, ги лишава от възможността да развият фантазията си и да творят. Как можем да променим това? Като впрегнем собственото си въображение и изработим /може и съвместно с детето/ нещо просто, но изключително ефектно!


Вярно, че това изисква известни усилия, но самият процес на изработването му е приятен. Не е нужно да направите всичко идеално. Важното е да опитате! И да покажете на детето си, че го обичате толкова, че да създадете нещо специално за него!


Ето и нашето предложение:


За направа на паното е необходим рисувателен лист или гланциран картон с размер 25/25 см., цветно гланцово блокче, лепило, линия, малка ножичка за изрязване на картинки от различни книжки с илюстрации и списания.


Започва се с изрязване на картоненото пано с размери 25/25 см., върху което се разчертават две вертикални линии и две хоризонтални. От тях се получават 9 квадрата с размери 6/6 см. Върху квадратите се залепва изрязания материал (картинките), разпределени тематично: по геометрични фигури и други критерии по избор.


След това от гланцовото блокче се изрязват 4 бр. ленти по 2 см. от различни цветове и се залепват по краищата на картона. Лентите са така залепени, че от тях стърчи извън картона по 1 см., който се нарязва на остър триъгълник.


Горната част на картона се перфорира и се слага шнурче за закачване.


Целта на паното е да служи не само за забавление, а и да образова мъничето, като го научи на основните геометрични фигури, растения и животинки.


Те могат да бъдат избрани според личните предпочитания.


Тъй като изработването на цветното пано е елементарно, можете да включите в творческия процес и детето. Така ще стимулирате творческото му въображение.


Приятни занимания!


 


Автор на идеята: Маргарита Бечева


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук