Родителска практика

Великденски "зоопарк"

Наближават Великденските празници и магазините и сергиите започват да преливат от всевъзможна украса (най-често произведена в Китай). Въпреки това е по-забавно, а и по-образователно за децата да се опитаме да внесем нотка лична оригиналност в празника. Ет

Великденски

Наближават Великденските празници и магазините и сергиите започват да преливат от всевъзможна украса (най-често произведена в Китай). Въпреки това е по-забавно, а и по-образователно за децата да се опитаме да внесем нотка лична оригиналност в празника. Ето нашата идея за "зоопарк" от украсени яйца:

Необходими материали:

1. Кокоши яйца - за предпочитане бели и дребни (и едно тъмно за овцата), за да хващат по-лесно боята и да са по-здрави.

2. Бои - темперни, акрилни, за яйца, цветни водоустойчиви маркери, четки.

3. Разноцветен моделин за печене, перца, мъниста, велурено блокче, памук, разноцветни "пухкави" телчета или други подръчни материали за украса от магазините за художествени материали.

4. Дебела игла или шило, купичка, домакинска хартия или хавлиена кърпа за попиване, ножица, универсално лепило.

Последователност на работата:

1. Измийте яйцата и ги подсушете. Разклатете ги силно, за да се разпадне жълтъкът. Внимателно пробийте по една дупчица с шилото в двата края на яйцето (тази, през която ще излиза съдържанието, може да е малко по-голяма). Ако се появят пукнатини, не се притеснявайте - после може да ги залепите с капка бързосъхнещо лепило. Издухвайте съдържанието на яйцето над приготвената купичка. Процесът е леко бавен и досаден, но след това всичко друго ще ви се види по-забавно, а и ще имате материал за един омлет. Изпразнените яйца оставете над лист домакинска хартия за 15-20 минути, за да изтече всичко.

2. Боядисайте яйцата с избраните от вас бои. В нашия случай те са темперни. Овчицата и кокошката са съответно бяло и тъмно (небоядисани), прасенцето е розово, пилето - жълто, мишлето - синьо-сиво. Боядисайте първо едната половина, изчакайте да изсъхне и довършете. Позволете на децата да оцветяват с вас, за да се почувстват част от празника.

3. Докато яйцата съхнат, започнете огъването на "пухкавите" телчета в съответните форми - те ще са крака, опашка, крилца на животните.

4. Вземете едно сурово яйце и го използвайте за основа, върху която да направите моделинените очи, уши, зурличка за прасенцето; човка, гребен и обечки за кокошката; муцунка и уши за мишлето, увиснали уши за овцата. След това наредете готовите части върху лист картон и ги сложете във фурната за 15 минути на 130оС.

5. Залепете изсъхналите яйца върху основите - крачета, за да са стабилни. След това залепете очите, ушите, крилцата и т. н. Добавете с маркер или боички различни акценти - вежди, мигли, шарки...

6. За овцата използвайте тъмното яйце. Първо залепете основата - крака. След това навийте памук на фитилчета, намазвайте части от черупката с лепило и навивайте на спирала памука, за да направите "вълната". После залепете очите и ушите и нарисувайте муцунката.

7. Подредете готовия "зоопарк" върху изкуствена трева или листа велурено блокче - украсата ви е готова!

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: