Вкусно и полезно

Господин Картоф

Картофът е продукт, който се отглежда в 130 страни, като изхранва 75% от населението на планетата. Той е петият по значение след пшеницата, царевицата, ориза и ечемика източник на калории в храненето на съвременния човек.

Господин Картоф

Картофът е продукт, който се отглежда в 130 страни, като изхранва 75% от населението на планетата. Той е петият по значение след пшеницата, царевицата, ориза и ечемика източник на калории в храненето на съвременния човек.

 Изследванията показват, че под въздействието на елементите, съдържащи се в картофите, се намалява общото количество холестерол.

Родината на картофа е Перу и Боливия, където той е бил култивиран приблизително преди 25 хил. години. През 16 в. картофът бил пренесен в Испания, а към средата на 17 в. станал една от основните производствени култури в Северна Европа. Попадайки в Ирландия през 1586 г., 50 години по-късно се превърнал в основно ядене за ирландците. Зависимостта на населението към този зеленчук била толкова велика, че когато през 1845 - 46 г. цялата реколта загинала, заради донесен от щатите вирус, настъпил страшен глад, умрели около милион жители и още толкова емигрирали.

В северноамериканските владения на Великобритания картофът бил донесен от Ирландия в началото на 18 в. Много години районът на разпространение на продукта бил ограничен до нова Англия и Средноатлантическите колонии, но с разширяването на територията на САЩ, картофът бързо се разпространил на запад. Към средата на 19 в. картофи се отглеждали вече из целите щати.      

Състав

Дълго време се смятало, че картофът е не особено полезен продукт. В него има много нишесте и калории, от което се пълнее. Колко е далеч това от истината! Тези обвинения са абсолютно неоснователни, а именно заради тях не са забелязали много от полезните свойства на зеленчука.
Все пак, енергийната стойност на килограм картофи е приблизително 800-900 калории, а качеството на картофения белтък е прекрасно балансирано по състав на аминокиселини, в сравнение с белтъка на млякото и яйцата. Освен това, ценният картоф съдържа цял набор незаменими, есенциални аминокиселини, благодарение на които този уникален продукт може да се консумира често и подтиска чувството на глад. 

И още! „Прехваленото" картофче съдържа и разнообразни микро- и макроелементи, и витамини, а също и никотинови и пантотенови киселини, скорбяла. Списъкът на увеличаващите състава фактори не е малък. Но това е само на пръв поглед. Нека гледаме на елементите, които влизат в състава на картофите, не като на врагове, а като на приятели.

Лечебни свойства

В състава на картофа влизат много малко натрий и мазнина (ако, разбира се, вие не сте я добавили). Но това не са единствените плюсове. Скорбялата е още едно „достойнство" на картофа. Тя помага за понижаване на холестерола. Друг „подарък" е огромното количество калий. За сравнение, портокалът изглежда посредствено спрямо картофа. Сега сигурно разбирате защо кардиолозите съветват своите пациенти да ядат картофи - все пак калият подпомага профилактиката на сърдечните заболявания.

Да започнем със скорбялата, придаваща на картофа неговата особена ронливост: известно ли ви е, че именно него използват за направата на диетичен хляб. Освен това картофената скорбяла е основна съставка при изработването на определени лекарства. Така, че искате или не, дори и чрез медикаментите, този продукт постъпва във вашия организъм и при това, забележете, съществено намалява раздразващото въздействие на лекарствата върху стомаха, като има прекрасно предпазно и противовъзпалително действие.

Възможно е това да ви удиви, но в картофите присъстват регулатори на обмена на мазнините и холестерола: метионин, холин, аспарагинова и глутаминова киселина. Изследванията показват, че под въздействието на елементите, които се съдържат в картофите, се намалява общото съдържание на холестерола в черния дроб и се увеличава изработката на полезни стомашни бактериални витамини.

Благодарение на тези си свойства, съществуват много диети с картофи. Например, с цел понижаване на теглото при хипертония, можете да се подложите на картофено - млечна диета, която ежедневно включва чаша мляко за закуска, 300 гр. картофено пюре за обяд и вечеря - едно яйце и супена лъжица растително масло. 

При чернодробни болести картофено - яйчната диета оказва прекрасно действие. Тя включва: 30 гр. печени, картофи (без сол) и 30 гр. яйца на ден. Това позволява да се задоволят потребностите на болния от аминокиселини, без да го претоварвате с белтъчини.

Практически всички ястия от картофи не натоварват стомашно - чревния тракт, а съединителната тъкан и пектинът, които се съдържат в картофа, нормализират работата на червата.

Сокът от картофи е полезен за хората, които страдат от висока киселинност на стомаха, именно защото той ограничава отделянето на стомашните сокове и облекчава спазмите, а съдържащата се в него скорбяла активизира смилаемите ферменти и защитава стомашните стени от агресивното въздействие на стомашните сокове.

Козметични свойства

Народната козметика препоръчва използването на картофите като средство за подхранване и облекчаване на кожата. Необходимо е да сварите един необелен картоф, да го почистите добре и да го размачкате със супена лъжица и кисело мляко - тази маска е за мазна кожа или със сметана - за суха кожа. Можете направо да разстелите топъл картоф върху кожата на лицето си и да изчакате 10-15 минути. Процедурата се повтаря 1-2 пъти в седмицата.      

И все пак, най-добре е картофът да се употребява според своето първостепенно предназначение: във варен, печен или задушен вид със риба или месо. 

Как да избираме

Картофът трябва да бъде здрав, да е съхранил формата и цвета си. Не взимайте такива, по които има зелени петна или израстъци. Най-добре е да не купувате огромни количества и да не смесвате различните партиди. Така ще можете да преглеждате всеки отделен картоф. Зелените петна, които понякога се появяват на повърхността на зеленчука, трябва да бъдат задължително отстранени. Това е сигнал, че в него се е появил соланин - вещество, което в големи количества може да предизвика сънливост, диария и повръщане. 

Как да съхраняваме

Дръжте картофите на хладно и тъмно място, но не в хладилник. Не ги съхранявайте заедно с ябълки, това ще повлияе на вкуса им.

За най-малките

Традиционно картофът се използва в менюто на мъниците още през първата година от живота им. Освен това той е един от първите продукти, които влизат в захранването. Първоначално това може да е еднокомпонентно пюре и то не точно от обикновени картофи, а от сладки, а по-късно картофът влиза в състава на готови месни, рибни и зеленчукови храни.

Ако предпочитате да готвите пюрето си вкъщи, подберете здрави, твърди, без бели или зелени петна по кората картофи, без израстъци. Да приготвите пюре е лесно, но не забравяйте, че витамините се запазват най-добре, ако поставите зеленчуците в кипяща вода. И така, измийте картофите и ги сложете във водата, без да ги белите предварително и ги варете, докато омекнат. Обелете ги и след това с миксер или ръчен пасатор ги направете на пюре. Добавете кърма или адаптирано мляко, за да облагородите вкуса, тъй като не се добавя олио, масло или сол.

В по-късен етап, когато вече сте „запознали" мъника с този зеленчук, можете да го комбинирате и с други продукти, например с моркови. Тогава трябва да се съобразите  с това, че картофът не трябва да е повече от 1/3 от обема на сместа. Картофената скорбяла се използва за придаването на натурален кисел вкус. Разнообразните киселини могат да се дават на детето през първата годинка. В някаква степен те са по-малко агресивни от соковете и са много полезни за мъниците с хранителни проблеми.

 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: