Анкета

Новини

Да поканим есента у дома
Брой 71 - Октомври - 2012

Това време от годината често настъпва с известен хаос у дома след лежерното лято, в което се отдадохме до насита на почивки, купони, пътешествия - изобщо всичко друго, но не и на затвореното между четири стени домашно пространство.  Ето, обаче, че есента дойде със своите чувствени аромати, багри и... нови началá. За да ни „върви по вода" и да почувстваме пълнокръвието и хармонията на този прекрасен сезон, предлагам ви да пренесем вкъщи някои изпитани практики от Фън Шуй.    


Фън Шуй e древно китайско изкуство за откриване на баланс и хармония в обкръжаващата среда. В превод Feng Shui означава „вятър и вода".  Системата използва силата на петте елемента в природата за подобряване на личния живот и зареждане с положителна енергия. С Фън Шуй могат да се правят промени, които да подобрят дадено пространство, а оттам - и живота на обитаващите го хора.


Отворете повече място


Есента е изключително подходящо време да засилите добрата енергия у дома си, като претворите във вътрешното пространство основните природни закони за хармония и баланс. Това ще подобри не само усещането ви за домашен уют, но и просперитета ви във всички области от живота. Дори и да сте леко скептични, съветвам ви да опитате - при всички случаи не губите нищо, а като направите известни промени и въдворите ред в дома си, ще усетите, че пренасяте същото и в душата си.


През този сезон дърветата се „очистват" от изсъхналите и ненужни вече листа и плодове. Те правят това, за да съхранят важните хранителни запаси за изпитанията на зимата. Можете да вземете пример от тях и да разчистете пространството у дома от всякакви излишества, за да отворите място за повече свободно циркулираща енергия и всичко ново, което искате да поканите в живота си.


Прегледайте щателно гардеробите, килерите, шкафовете и пространствата под леглата. Отървете се от нещата, които считате за ненужни, прекалено стари, грозни и неудобни. Домът ви трябва да е в пълно единение с вас и да се чувствате добре с всяка част от него. Не оставяйте навсякъде разпилени вещи, независимо от това дали ги използвате и харесвате. Закупете си специални картонени, дървени или текстилни кутии в подходящи цветове и сортирайте вътре предметите си според тяхното предназначение. Надпишете красиви етикетчета, които ще ви помагат лесно да се ориентирате и бързо да намирате всичко, което ви е нужно.


Заложете на топлите цветове


Прекрасните есенни нюанси: топлокафяво, жълто, червено, златно, тъмновиолетово и оранжево са цветовете на благоденствието, просперитета и богатството. Възползвайте се от предимствата на сезона и внесете повече багри в интериора си чрез цветни декориращи акценти, нова премяна за дивана и възглавничките или подмяна на килимите и завесите. Не пропускайте да застъпите топлите жизнеутвърждаващи нюанси и в гардероба си!


Светлина, повече светлина


Фън Шуй е изкуство на баланса, или на онова, което ние правим всеки ден съвсем инстинктивно, задействани отново от природните закони. Когато сме уморени, почиваме; когато сме гладни, се храним; когато ни е прекалено топло, отваряме прозорец... Със скъсяването на деня започват все по-драстично да ни липсват светлината и топлото настроение. Решението е да прибавим повече от нея. Допълнителна настолна лампа в тъмния ъгъл в дневната, две-три запалени свещи върху полицата, подменяне на електрическите крушки с малко по-мощни, почистване на абажурите от натрупалия се прах... Всичко това ще озари буквално живота и душата ви.          


Още есенни Фън Шуй съвети:  • Смажете пантите на вратите, разчистете пространството зад тях. Те трябва да могат да се отварят лесно и широко. Така позитивната енергия и свежият въздух ще проникват безпроблемно в дома ви.

  • Зареждайте редовно хладилника и шкафовете с провизии, но се пазете от разхищение. Периодически разчиствайте старите негодни продукти и измивайте добре повърхностите.

  • Купа с плодове в кухнята или дневната носи изобилие и успех, създава позитивна енергия и... внася уют. Същото важи за вазата със свежи цветя.

  • Вкарайте повече светлина в помещенията, като замените тежките тъмни завеси с полупрозрачни пердета в меки пастелни цветове. Махнете щорите, които през лятото ви пазеха от палещите слънчеви лъчи. Измийте до блясък прозорците. Притъмнените пространства носят меланхолия и леност.

  • За да подобрите любовния и социалния си живот, добавете повече жълто съответно в спалнята или дневната. Освен че е прекрасен цвят за сезона, жълтото внася допълнителна светлина в помещението и се смята, че засилва комуникативността.

  • Червеното увеличава страстта и е чудесно за акцент в спалнята. Носи късмет, страст, топлина и щастие.


Как да запазим за по-дълго цветята във вазата:


- Възможно най-бързо след донасянето им вкъщи сложете цветята във ваза с топла вода, за да се възстановят по-бързо. Специалистите съветват, че цветята „пият" по-бързо топлата, отколкото студената вода.


- Стъблата трябва да са потопени не повече от две трети във вода.


- Отстранете всички листа по стъблото в онази част, която е под водата. Отрежете скосено долния край, за да осигурите на цветето по-голяма площ, с която да поема водата и нужните му хранителни вещества.


- Избягвайте да слагате във ваза прекалено големи букети. Ако имате повече цветя, по-добре ги разделете в две или три вази. Отделните стъбла, листа и цветове не трябва да се мачкат и притискат едно в друго.


- Сложете вазата с цветя на хладно място, далеч от пряка слънчева светлина и източник на топлина.


- Сменяйте водата на всеки два дни. 


 


Автор: Весела Захариева


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук