Анкета

Новини

Елда
Брой 64 - Март - 2012

САЛАТА С ЕЛДА И ГЪБИ


 Необходими продукти за 2 порции


150 г елда


250 г гъби


1 ч.ч. магданоз


90 мл зехтин екстра върджин


1 с.л. балсамов оцет


1 с.л. лимонов сок, прясно изцеден


1 скилидка чесън, смачкана и нарязана


0,5 с.л. тъмен соев сос


сол и черен пипер


2 с.л. дребно нарязан червен лук


Начин на приготвяне


Елдата се сварява, докато се разтворят зърната. Загрява се 1 с.л. зехтин. Гъбите се запържват за кратко под капак и на силен огън за още 5 минути. Приготвя се дресинг от 1 с.л. зехтин, оцета, лимоновия сок, соевия сос и чесъна, сол и пипер. Смесват се елдата, лукът и дресингът. Магданозът се пасира заедно с останалия зехтин. С част от него се залива салатата, а отгоре се разполагат гъбите. Гарнира се с резени лимон и останалото магданозено олио.


 


КЮФТЕТА С ЕЛДА


Необходими продукти


150 г елда


1 морков, настърган


1 стрък праз, ситно нарязан


1 яйце


80 г сирене


4-5 с.л. брашно


1 ч.л. червен пипер


сол, черен пипер, чубрица


галета


Начин на приготвяне


Елдата се сварява. Всичко се смесва. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в галета и се пържат до златисто. Сервират се веднага, гарнирани с кисело мляко, подправено с копър и чесън.


 


ПИЛАФ С ЕЛДА И БЕКОН


Необходими продукти за 4 порции


300 г елда


250 г бекон на ленти или кубчета


900 мл пилешки бульон


30 мл зехтин


6-7 стръка пресен лук


магданоз


сол и черен пипер


Начин на приготвяне


Беконът се запържва до златисто, 1/3 от него се отделя за гарниране. Добавят се измитата елда и горещият бульон. Подправя се със сол и черен пипер, оставя се да къкри, докато елдата омекне. Към пилафа се добавят нарязаните лук и магданоз и останалият бекон.


 


ПАЛАЧИНКИ С БРАШНО ОТ ЕЛДА И КАНЕЛЕНО ЯБЪЛКОВО ПЮРЕ


 Необходими продукти


100 г бяло брашно


100 г брашно от елда


3 с.л. фина кристална захар


0,5 ч.л. сол


1 ч.л. сода бикарбонат


3 с.л. разтопено масло


1 яйце


350 мл айран


800 г ябълки червена превъзходна


200 мл вода


1 с.л. мед


2 щипки канела


Начин на приготвяне


В купа се пресява брашното и се добавят останалите сухи съставки. Яйцето се разбива, добавя се маслото и 2/3 от млякото. Течната смес се прибавя към сухата, след което и останалия айран до консистенция на рядка каша - не бива да се разбърква прекалено. Палачинките се пекат в добре загрят тиган, като всеки път дъното му се намазва с масло.


Ябълките се обелват и нарязват на ивици. Слагат се с водата и останалите съставки да заврат. Оставят се да къкрят 10-15 минути. 1/3 от тях са за декорация, останалите се пасират с част от получения сироп.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук