Вкусно и полезно

Елда

Рецепти

Елда

САЛАТА С ЕЛДА И ГЪБИ

 Необходими продукти за 2 порции

150 г елда

250 г гъби

1 ч.ч. магданоз

90 мл зехтин екстра върджин

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. лимонов сок, прясно изцеден

1 скилидка чесън, смачкана и нарязана

0,5 с.л. тъмен соев сос

сол и черен пипер

2 с.л. дребно нарязан червен лук

Начин на приготвяне

Елдата се сварява, докато се разтворят зърната. Загрява се 1 с.л. зехтин. Гъбите се запържват за кратко под капак и на силен огън за още 5 минути. Приготвя се дресинг от 1 с.л. зехтин, оцета, лимоновия сок, соевия сос и чесъна, сол и пипер. Смесват се елдата, лукът и дресингът. Магданозът се пасира заедно с останалия зехтин. С част от него се залива салатата, а отгоре се разполагат гъбите. Гарнира се с резени лимон и останалото магданозено олио.

 

КЮФТЕТА С ЕЛДА

Необходими продукти

150 г елда

1 морков, настърган

1 стрък праз, ситно нарязан

1 яйце

80 г сирене

4-5 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

сол, черен пипер, чубрица

галета

Начин на приготвяне

Елдата се сварява. Всичко се смесва. От сместа се оформят кюфтета, овалват се в галета и се пържат до златисто. Сервират се веднага, гарнирани с кисело мляко, подправено с копър и чесън.

 

ПИЛАФ С ЕЛДА И БЕКОН

Необходими продукти за 4 порции

300 г елда

250 г бекон на ленти или кубчета

900 мл пилешки бульон

30 мл зехтин

6-7 стръка пресен лук

магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Беконът се запържва до златисто, 1/3 от него се отделя за гарниране. Добавят се измитата елда и горещият бульон. Подправя се със сол и черен пипер, оставя се да къкри, докато елдата омекне. Към пилафа се добавят нарязаните лук и магданоз и останалият бекон.

 

ПАЛАЧИНКИ С БРАШНО ОТ ЕЛДА И КАНЕЛЕНО ЯБЪЛКОВО ПЮРЕ

 Необходими продукти

100 г бяло брашно

100 г брашно от елда

3 с.л. фина кристална захар

0,5 ч.л. сол

1 ч.л. сода бикарбонат

3 с.л. разтопено масло

1 яйце

350 мл айран

800 г ябълки червена превъзходна

200 мл вода

1 с.л. мед

2 щипки канела

Начин на приготвяне

В купа се пресява брашното и се добавят останалите сухи съставки. Яйцето се разбива, добавя се маслото и 2/3 от млякото. Течната смес се прибавя към сухата, след което и останалия айран до консистенция на рядка каша - не бива да се разбърква прекалено. Палачинките се пекат в добре загрят тиган, като всеки път дъното му се намазва с масло.

Ябълките се обелват и нарязват на ивици. Слагат се с водата и останалите съставки да заврат. Оставят се да къкрят 10-15 минути. 1/3 от тях са за декорация, останалите се пасират с част от получения сироп.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: