Нашият дом

Емоцията “РЕМОНТ”

Това лято ще правим ремонт вкъщи. Сигурна съм, че сте чували това изречение стотици пъти от ваши приятели, близки и колеги. Да! И винаги звучи много оптимистично в началото, преди да е започнало всичко. Хората обясняват с ентусиазъм какво ще правят, как

Емоцията “РЕМОНТ”

Това лято ще правим ремонт вкъщи. Сигурна съм, че сте чували това изречение стотици пъти от ваши приятели, близки и колеги. Да! И винаги звучи много оптимистично в началото, преди да е започнало всичко. Хората обясняват с ентусиазъм какво ще правят, как ще го направят и колко хубаво ще стане. Да... Ама малко след като започне цялата офанзива, нещата се променят. Дори ако първоначалната идея е била „малък ремонт", както казват: „те такова животно нема". Винаги прераства в голям ремонт, не! - В грандиозен ремонт. „Искаме да освежим детската стая, само ще пребоядисаме стените или ще сменим тапетите". Наред с това, обаче изникват и хиляди други „освежаващи" процедури. А и да си имаш работа с майстори си е цяло наказание.

Дойде сезонът на баш майсторите и стотици работници по потници и шапки от вестници предлагат услугите си. Ама на кого да се доверите и колко ще ви излезе е пълна мистерия.

Решила съм тази година да направя „малък, освежаващ ремонт" в стаята ми. Нищо особено: ще сменя дограмата, ще изцикля и прелакирам паркета, и ще пребоядисам стените. Ще си викна фирма за дограмата, после други да замажат, след тях и други, за да направят паркета. На мен ми остава само да пребоядисам. Нищо работа! Дори като си го мисля, звучи абсурдно. Знам, че ме чака голяма главоблъсканица. Ама всичко в името на удобството и уюта.

Феноменът „Цена - качество"

За съжаление, сме се убедили, че високата цена вече не гарантира високото качество. Какво може да се случи? Избирате най-скъпата и реномирана фирма за дограми. Спомням си, че една приятелка неотдавна ми сподели следното: „За съжаление, се оказва, че човек не може да се доверява на никого за нищо. Обадих се на най-скъпата фирма за дограма, уговорихме ден и час за поставянето. Всичко беше точно! Първо, не дойдоха в уговорената дата, за да вземат мерки. След това, в деня на монтажа, закъсняха с няколко часа. Прибрах се. Установих, че два от стъклопакетите са дефектни. Обадих се да се оплача. Обещаха да ги сменят. Чаках три седмици. Окончателната сметка, естествено, не съвпадаше с предварителната оферта. Поне съм спокойна, защото още не съм им платила. Но пари няма да видят, докато не си свършат работата докрай. Тия дни установих, че магнитчето на комарника на балконската врата е ръждиво. Ще кажете: "дреболия". Дреболия, ама като избереш една от най-скъпите оферти, очакваш и дреболиите да са изпипани.

Все пак, не се отчайвайте! Просто по време на ремонт трябва да стоите над главата на майсторите и да ги следите. В никакъв случай, обаче не им предлагайте биричка преди да са си свършили работата!

Феноменът „Баш майстори"

Първата работа на един майстор, като го викнеш в къщата си, е да се хване театрално за сърцето, да каже колко калпаво са работили тези преди него, колко много работа има да се върши и как въпреки това нещата няма да станат като хората (заради тези преди него).

Измазване и шпакловане - има много неща, които хората могат и правят сами. Не защото са алчни и искат майсторите да умират безработни, а защото вече достатъчно са се опарили от мърлявостта им. Викате майстори и накрая всичко е омазано в гипс, грунд и силикон. На места се чисти лесно, другаде - трудно, но някъде - изобщо! Тук ми се иска рекламите за почистващите препарати да бяха реалност и наистина да чистеха с такъв огромен успех и лекота.

Има една поговорка: „Ако мразиш някого, прати му майстори вкъщи". Да, абсолютно съм съгласна с това. Но проблемът с немарливите майстори е не само в мръсотията, която оставят след себе си. Най-лошото е, че те никога не довършват работа докрай. Не съм чула някой да каже: „Намерих тука един майстор, перфектен е, свърши си цялата работа изрядно и в срок". Да, ще ви се наложи да предвидите някоя друга седмица за неочаквани отсъствия на майстора. Абсолютно е възможно някой ден, както банята ви е разбита, той просто да не се появи. Просто така! Спокойно, ще дойде след ден - два с логичното обяснение: „Излезе ми спешен монтаж (или каквото там), та не можах да смогна". Добре, ама обади се, поне да знаем!  

Да разгледаме, например случая с плочкаджиите! Бъдете сигурни, че работата няма да бъде свършена в срок и за уговорената сума. Обикновено, още докато се уговаряте, майсторът ви обещава, че работата ще бъде свършена за 10 дни. Да, ама не! Първият ден той пристига и, типично за майсторите от гилдията, носи със себе си мистерия, кофа и голям чувал теракол. Със свъсени вежди оглежда терена, тръсва багажа в единия ъгъл и пали цигара. В следващите няколко дни идва по обяд и реди по един ред плочки, като между временно изпушва по една кутия цигари. Така срокът от 10 дни преминава в пушене, обикаляне, пръхтене и суетене в банята. Вие сте „задължени" да търпите капризите му: идва на обяд, тръгва си когато иска, а понякога и не идва. Към края сте дотолкова изнервени, че сте в състояние да му приложите и вуду магия. Молите се на всички богове, но за жалост, нищо не помага. В тази ситуация бихте били късметлии, ако все пак довърши нещата докрай.  

Спомени, спомени...

Сигурна съм, че всеки пази спомена от поне един грандиозен ремонт, който се е случил, докато е бил дете. Спомням си, че когато бях малка и правихме ремонт вкъщи, изживях една „прекрасна" и непозната емоция. Не е нужно да описвам в подробности суматохата, нервите и хаоса, които царуваха у нас. Но най-яркият ми спомен е, че това лято качих доста килограми и то защо? Защото цялата кухня беше преместена в хола, хладилникът беше на една ръка разстояние от мен, а това беше и ерата на кабелната телевизия и Cartoon Network. Беше много удобно, наистина. Тогава май аз бях единствената, на която тази наредба на мебелите и уредите й харесваше. Спомням си как майка ми фучеше из стаите с парцал и метла и се чудеше откъде да започне. Тъкмо да изчисти някое ъгълче и татко минава с „уредите" за ремонт и оплесква всичко. В общи линии всеки пречеше на всеки. Добре, че приключи за два месеца. Иначе щяхме да се избием.

Тотален хаос

По какво можете да познаете, че ваш близък прави ремонт? Още преди да е заговорил, ви става ясно, тъй като всеки, който го е изживявал, знае, че в този момент човек не се интересува и не говори за нищо друго, освен за ремонтните проблеми вкъщи. Та, доста време е с едни и същи дрехи и не защото няма време да се преоблече, не! Той просто не знае къде са другите. Да, това е един от основните проблеми. По време на ремонта не знаеш къде са вещите ти, намираш гащи в кухнята, лъжици и вилици в спалнята и изобщо: нищо не е на мястото си. Единственото не дотам лошо е, че може да си намерите отдавна забравени вещи - стара снимка на приятел, някоя забравена блузка, а също и неща, за които никога не сте подозирали, че се намират в апартамента ви. Втори признак: често ви се обажда и ви моли да ползва банята или тоалетната. Трето: постоянно е изнервен, а в погледа му се чете умора и отчаяние. При думата „майстор" бяга като дявол от тамян.  

Бременни, деца и животни

Поначало ремонтът изисква възможно най-малко хора, които да се шляят из стаите. Ако сте бременна, не се заемайте с каквито и да било помощни дейности. Вие се намирате в едно „особено положение", в което трябва да се пазите много прецизно. Всички видове изпарения и миризми от бои, латекс, лак и лепило не са полезни за вас и бебчо. Ясно е, че не можете да изпълнявате и тежък физически труд, но не е препоръчително дори да стоите до мъжа си да му подавате четката. По-добре отидете на гости на майка си и обсъдете брилянтните идеи за детската стая.

Имате едно, две, три деца, а започвате ремонт? Отървете се от тях! Това е не само съвет, а задължително условие. Сигурна съм, че ще ви е достатъчно напрегнато през цялото време и със сигурност няма да можете да обръщате внимание на простите детски молби и желания. На фона на цялата лудница, не би ви се искало и дете да тича босо по мръсния под, да размества инструменти или да ви дърпа за блузата, докато се опитвате да центрирате тапета. Пратете ги при баба и дядо, на село, на вилата, на екскурзия - където и да било, само да не са вкъщи.

Проблемът с животно вкъщи по време на ремонт е идентичен на този с дете. Колкото по-далече, толкова по-добре.

И все пак, не се отказвайте да направите един „малък, освежаващ" ремонт вкъщи. Защо изобщо да се залавяте? Защото жена ви ви пили на главата от две години как плочките в банята вече падат, как не се разпознава цвета на латекса в кухнята, стените са напукани, а паркетът скърца. Имате достатъчно свободно време, финансови възможности, скучно ви е и искате да промените нещо - защо не някоя от стаите или всички? А ако сте 40-годишен "девственик" в ремонтите, е време да се "отворите" на някои пинизи и да опитате от всичко. Все пак, едновременно с всички проблеми и разправии, ремонтът е една прекрасна емоция, която трябва да си доставяте, ако не всяка година, то поне през една.

Разровете се в Интернет, разпитайте приятели и познати, намерете „най-добрата" оферта и се впуснете в океана от приятна бъркотия.

Успех! Наслаждавайте се на емоцията „ремонт"!

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: