Анкета

Новини

Жълто, оранжево, червено - рецепти
Брой 84 - Ноември - 2013

 


Салата с червено цвекло, круши и сирене


4 порции


4 бр. малки глави цвекло


3 бр. круши, зрели и  твърди


3 с.л. сок от лимон, прясно изстискан


8 с.л. зехтин екстра върджин


морска сол и прясно смлян черен пипер


140 г краве сирене


морска сол и прясно смлян черен пипер


шепа дребни листа  мента


Приготвя се дресинг от  зехтина, лимоновия сок, сол и черен пипер. Охлажда се. Цвеклото се обелва и нарязва на тънки жулиени. Крушите също се нарязват на тънки жулиени, като се запазва кората. В купа се смесват цвеклото, крушите и част от дресинга. Опитва се, като на вкус се добавя от дресинга или при нужда допълнително лимонов сок. Сервира се веднага, гарнирана с натрошено сирене и листа мента.


 


Пица с тиква и розмарин


2 порции


250 г тесто за пица
300 г тиква цигулка, почистена
60 г бяло сирене
1 глава червен лук
1 с.л зехтин
1  с.л. балсамов оцет
½  с.л.  захар (половин с.л.)
морска сол
черен пипер


Тиквата се нарязва на малки кубчета , червеният лук  на полумесеци. Загрява се зехтинът и в него за 5 минути се сотират тиквата, лукът и игличките розмарин. Добавят се 100 мл гореща вода и се оставят да се задушават 10 минути, докато се изпари водата и зеленчуците омекнат. Тестото се разточва върху набрашнен плот  на два тънки диска. Бордът  на всеки се намазва със зехтин и се разпределя половината от плънката, поръсват се с натрошено сирене. Пекат  се върху хартия за печене в предварително  загрята на 200  градуса фурна около 20 минути или докато придобият златиста коричка.


 


Крем супа с тиква и портокал


550 г  тиква цигулка, почистена
150 г  картофи
1 глава лук
1 скилидка чесън
20 г краве масло
80 мл сухо бяло вино
200 мл сок от портокал
сол и прясно смлян черен пипер
500 мл зеленчуков бульон


за гарниране:
заквасена сметана


зелени тиквени семки


Картофите и тиквата се нарязват на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се сотират за 5 минути в загрятото масло.  Добавят се тиквата, картофите, виното, портокаловият сок и горещият бульон. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставя се да къкри около 30 минути. Пасира се, като се отделя част от бульона, за да се регулира гъстотата. Сервира се гореща, гарнирана със заквасена сметана и зелени тиквени семки, предварително запечени на сух тиган.


 


Кекс с тиква и бадеми


170 г тиква цигулка, почистена
2 ч.л. бакпулвер


половин  ч.л. сода бикарбонат
щипка  сол
100 г меко масло


170 г захар
3 яйца среден размер
170 г брашно
1 с.л. бадемов ликьор
1-2 с.л. смлени бадеми
филирани бадеми за поръсване


 


Тиквата се нарязва на кубчета и се сварява за 10 минути в леко подсолена вода. Отцежда се, разстила се и се оставя да изсъхне. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Маслото се разбива заедно със захарта до пухкав крем. Прибавят се  яйцата едно по едно до пълното усвояване на всяко. Добавят се ликьорът и брашното. Накрая внимателно се прибавя тиквата и се разбърква леко. Тестото се изсипва в намаслена и поръсена със смлени бадеми незалепваща правоъгълна форма за кекс. Поръсва се с филирани бадеми. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Гарнира се с подсладена сметана, ароматизирана с канела.


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук