Тя и Той

Забранено за жени!

Съвети за грижите за кожата можете да срещнете къде ли не! Интернет, вестници и списания, брошури и телевизионни предавания: всички ни предлагат детайлна информация относно козметичните процедури, които са ни необходими, за да изглеждаме и да се чувстваме

Забранено за жени!

Съвети за грижите за кожата можете да срещнете къде ли не! Интернет, вестници и списания, брошури и телевизионни предавания: всички ни предлагат детайлна информация относно козметичните процедури, които са ни необходими, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. Но в повечето случаи това засяга само жените.

За някои мъже е срамно да признаят, че се вълнуват от подобни проблеми. Ако обаче сте се зачели в тези страници (макар и тайно от половинката), честито! Вие сте от онези, за които поддръжката на добър външен вид е важна и необходимa част  от живота ви.

Козметичните средства за мъже са предназначени да предпазват кожата от вредните въздействия на околната среда. Една част от тях имат и лечебно действие, тъй като съдържат биологично активни вещества, стимулиращи нормалните физиологични процеси, като задържат дегенеративните изменения. Други козметични средства се употребяват ежедневно и служат за поддържане на хигиената (паста за зъби, вода за освежаване и дезинфекция на устата, тоалетни млека, води и трици за измиване, различните дезодоранти и пр.).

 Подходящият избор

Изборът на козметичните средства, както и начинът на тяхното приложение и съчетание, зависи от особеностите на кожата: цвят, еластичност, бръчки,

кръвоснабдяване, потна и мастна секреция, подкожна мазнина; анатомофизиологичнитe особености: ръст, фигура, тегло; фактори на бита и труда, влияещи върху кожата: запрашеност, въздействие на химически вещества и др.; модните тенденции по отношение на цвета на кожата, косата, облеклото и начина на живот; поносимост и свръхчувствителност (алергия) спрямо някои козметични средства, което налага те да бъдат подменени с други; възможности за извършване на козметични процедури, изискващи специални условия.

Всички ние обаче, живеем в различни условия. Затова даването на шаблонни препоръки е невъзможно. Изборът и употребата на козметичните средства трябва да бъде строго индивидуално. Правилният подбор зависи от естетическите изисквания на мъжа, от неговото чувство за красота и мярка. При това трябва да се има предвид, че добрият външен вид не зависи от количеството и броя на козметични средства, а от техния правилен подбор и употреба.

Разбира се, това няма как да стане без да се съобразим с типа кожа (жените го знаят, но мъжете трябва да имат предвид, че тяхната кожа се различава от женската).

МАЗНА КОЖА

При мъжката кожа се отделят значително повече мазнини, отколкото при женската. Мъжката кожа зависи от различни фактори (работа, личен живот, възраст, начин на хранене, напълняване). Затова тя се нуждае от специални козметични грижи.

Проблемната и мазна кожа при мъжете непрекъснато се нуждае от специфични грижи. Свръхпродукцията води до запушване на порите, оксидиране и образуване на комедони. Това предшества или съпътства появата на пъпки, които се възпаляват и причиняват белези и пигментни петна. Кожата променя дебелината си, става груба с дефекти. Затова новите серии за мазна и проблемна кожа покриват изискванията за грижа. Те съдържат специфични ензими като инхибитори на бактериалния растеж и множество билки с лечебен ефект.

Най-новите терапии включват:

- почистващи разтвори за мазна кожа със склонност към акне. Мастната и млечната киселина имат изсушаващ и леко ексфолиращ ефект. Дълбоко почистват порите в дълбочина от излишния себум и замърсявания. Благодарение на комплекса от колаген и аминокиселини, същевременно хидратират и омекотяват.

- ензимна трапия - намалява бактериалния растеж и потиска мастната секреция. Тази терапия се прави веднъж годишно и включва 10-15 процедури в козметичен център.

- плодовите екстракти от боровинка, лимон, портокал, киви и ягода съдържат плодови киселини, аминокиселини, флавоноиди и др. Те имат антисептично и епителизиращо действие като стимулират растежа на нови клетки в епидермиса и намаляват големината на порите и тяхната дълбочина. Регулират мастната секреция. Те премахват нежеланата пигментация, изглаждат бръчките и белезите и засилват синтеза на колагена и еластина, като същевременно освежават тена на лицето. Тази терапия се прави 2 пъти годишно по 8 - 10 процедури в козметичен център.

- лимоново и портокалово масло - намаляват мазнината на кожата, свиват порите и имат избелващ ефект.

 СУХА КОЖА

Често се бъркат понятията суха и дехидратирана кожа. Всяка кожа може да бъде дехидратирана. Сухата кожа е без достатъчно мазнина, вследствие понижената дейност на мастните жлези. Същевременно при този вид кожа съдържанието на вода е намалено. Налице е усилено изпарение на влага от повърхността на кожата. Известно е, че в дълбочина кожата има специален оросяващ механизъм, който посредством специален комплекс от органични вещества (естествен овлажняващ фактор) регулира водния баланс на кожата, като я поддържа винаги влажна (хидратация).

Дехидратацията може да се дължи както на външни (слънце, вятър, студ, мръсна околна среда), така и на вътрешни фактори (хормонално нарушение, заболявания, прием на лекарства, стрес).

Програмите за хидратация са насочени в две основни направления:

- повишаване способността на кожата да задържа вода чрез реструктуриране на клетката

- повишаване нивото на вода в клетката чрез хидратиращи средства.

Съвременните терапии на суха кожа включват:

- тонизиращ и хидратиращ разтвор, който тонизира кожата, успокоява и регенерира. Съдържа малко количество глицерин, предпазващ кожата от дехидратация и образува фин защитен филм. Използва се след бръснене.

* Грижа с азулен (регенерация, съдосвиващо - купероза). Азуленът е богат на минерални вещества, като преди всичко е известен със своите силно противовъзпалителни и капиляросвиващи свойства. Същевременно регенерира и подхранва. Подходящ е за суха и чувствителна кожа.

 - витаминова и тонизираща терапия с екстракти от различни билки: екстракт от невен и лайка - съдържа сапонини, флавиноиди, каротиноиди, провитамин А и др. Те имат противовъзпалително, успокояващо, антисептично и регенериращо действие.

- масло от маточина - прилага се като освежаващо и поддържащо еластичността на кожата средство.

- розмариново масло - използва се срещу бръчки и за премахване на подпухналост под очите под формата на масажи.

Всички тези продукти са натурални, естествени органични вещества и работят в хармония с естествените сили на кожата и тялото. За извличане на максимална полза от ароматерапията е необходимо да се живее в съответствие със законите на природата, особено по отношение на красотата. Затова състоянието на кожата се влияе от състоянието на тялото, което на свой ред отразява състоянието на духа.

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: Чаланг Амин,
специалист по фитокозметика - ЦПО "TOP BEAUTY"

 

 

Сподели: