Полезно

Новини

Въпроси и отговори

Начало | Въпроси и отговори | Екип - Д-р Радка Масларска A+   A-
Д-р Радка Масларска Д-р Радка Масларска
Началник отделение „Неонатология”

 

Д-р Масларска е завършила медицина през 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г.  и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва  "Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография.

Има повече от 20 години стаж като неонатолог,  натрупан в клиниките по "Неонатология" на  Университетска болница Плевен и Университетската детска болница в София. В МБАЛ „Токуда Болница София" е от създаването й. Научният интерес на д-р Масларска е в сферата на интензивната терапия, карди-пулмоналната адаптация и късното проследяване на рискови и високо рискови новородени деца. Има редица публикации и участия у нас и в чужбина в неонатологични форуми.

Участвала е в програмата за обмен на опит в болниците на "Токушукай" в Япония.

 


Дата на която ще бъде отговорено на въпроса:

За да зададете въпрос трябва да влезете в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук

Здравейте д-р Масларска! Синът ми е на 3 месеца.При раждането се наложи използване на вакуум.Резултатът от трансфонтанелната ехография е мозъчни структури и вентрикулна система с нормални размери и ехогенност,както е посочено в епикризата.Необходимо ли е да се прави още веднъж ТФЕ?
Задал: Ina на дата 25.01.2011
Няма въведен отговор.
Здравейте, Д-р Масларова! На 21 г. съм, предстой ми да ставам майка. В момента съм в 5я месец. Постоянно имам запушен и сух нос, стичащ се секрет към гърлото, когато съм в легнало положение в областта на синусите, когато разтривам се чува едно бълбукане,и не мога да дишам, не ми стига въздуха имам чувството, че ще се задуша! :( От доста време имам проблеми с носа, а от декември месец мин.г. стана много зле, взеха ми секрет от носа и гърлото и се оказа, че в носа имам някаква бактерия- staphylococcus aureas, лесно ли се лекуват тези бактерии или са упорити? Вреди ли на бебето? Пих калцид? Близо 2-3 месеца всеки ден по 2-3 пъти си капя лайка в носа, но това само понякога облекчава, :( Сега си капя сребърна вода, пия фариностим и се мажа с ринолекс, тай като от толкова духане на носа- без никакъв секрет имах и раничка в носа. Четох из форумите и за клеева тинктура? Тя помага ли и мога ли да я вземам след като съм бременна? Какво друго мога да ползвам за да се преборя с тази бактерия? Когато реши да ми излезе някакъв секрет от носа той е жълт! И главоболие често имам в областта на слепоочието! Имам и много други симптоми, но просто не мога да се сетя всичките! :( Благодаря Ви предварително!
Задал: darito18 на дата 30.08.2010
Няма въведен отговор.

Здравейте, д-р Масларска, Дъщеря ми ще навърши 4 месеца след седмица, храни се изключително с кърма. При всяка по-голяма активност- игра, ритане с крачета, къпане и дори смяна на памперс тя винаги връща по няколко пъти почти безцветна, прозрачна течност (даже и да е 2-3 часа след хранене). Това се случва постоянно, всеки ден. Нещо, което ще отшуми с възрастта ли е или има нужда от консултация със специалист? (иначе наддава много добре и се изхожда нормално) Предварително благодаря!


прочети отговора
Задал: Dannessa на дата 16.08.2010
Отговорил: Д-р Радка Масларска на дата 23.08.2010

Рефлуксът на храна след хранене при добра тегловна крива на детето се счита физиологично състояние през първите 6 месеца от живота. Ако продължава и след това е необходима консултация с детски гастроентеролог. В нашата болница с такива състояния се занимава д-р Лазарова от клиниката по Педиатрия.

здравейте,бебчето ми вече е на 1 месец,става въпрос за капките за рахит,по колко да давам,един педиатър ми каза по 2,а другият по 5,разликата според мен е голяма и много искам да разбера вашето мнение,искам да кажа,че не са установени симптоми на болеста мнението и на двамата е ,че детето е добре,благодаря ви предварително


прочети отговора
Задал: таня.франгова на дата 05.08.2010
Отговорил: Д-р Радка Масларска на дата 23.08.2010

Профилактиката на рахита в кърмаческа възраст започва от 20-ия ден и продължава през цялата първа година от живота с изключение на най-горещите летни дни. Обикновено дневната доза е 1-2 капки еднократно сутрин на гладно. Увеличаване на дозата на витамин Д се прави при съмнение за нарушение в калциево-фосфорната обмяна и е редно да става след преценка на клиничното състояние на детето и извършване на допълнителни лабораторни изследвания.

Imame bebe, koeto se rodi nedonoseno v na4alito na sedmia mesec (1050g) do momenta nqma vakcini.Sega e na 3meseca i teji 3300g, spored vas koga e nai-pravilno da se zapochnat vaksinite? Blagodarq predvaritelno


прочети отговора
Задал: zlatka.milikina на дата 09.07.2010
Отговорил: Д-р Радка Масларска на дата 03.08.2010

Поради ниското тегло на Вашето дете е необходимо да отложите ваксините до 6-месечна коригирана възраст. Коригираната възраст се изчислява не спрямо датата на раждането, а като се добавят 6 месеца от термина на раждането.

В края на лятото смятаме да почиваме на планина. Винаги се съветват родителите какво да правят на морето и от какво да пазят децата си, но рядко срещам информация за опасностите в планината. Изгарят ли там децата, трябва ли да ги мажа на всеки два часа с лосион, колко течности да им давам, кои храни да избягвам и т.н.?


прочети отговора
Задал: Евгения, 27 г, гр. Варна на дата 05.07.2010
Отговорил: Д-р Радка Масларска на дата 09.07.2010

За ваканция в планината е важно да спазвате следните изисквания

- Надморска височина не повече от 2000 метра

- Достъп до качествена питейна вода

- Да не се излага детето на слънце

- Да се пази детето от насекоми и змии

- Да не се отдалечават прекалено от мястото, на което са отседнали

- Не забравяйте, че обичайните за възрастните преходи са прекалени за малко дете.