Анкета

Новини

Зърнени храни
Брой 74 - Януари - 2013

Зелеви сарми с булгур


1 средно голяма зелка


3 стръка праз, бялата част


1 глава кромид лук


3 моркова


¼ глава целина


 1 ч. ч. булгур


 1 с. л. червен пипер


 ½ ч. л. смлян черен пипер


 сухи подправки - чубрица, джоджен и босилек


сол


4-5 с. л. олио


1 жълтък, 1 с. л. брашно


2 с. л. кисело мляко


Начин на приготвяне:


Зелката се накъсва на листа и се почиства от кочана. Най-външните  листа и кочанът, нарязан на парчета, се нареждат на дъното на голяма тенджера. Лукът, морковите и целината се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Прибавят се булгурът, черният и червеният пипер,  щипка сол, по две-три щипки от сухите подправки. Всичко се разбърква добре и се добавя 1 ч. ч. гореща вода. Разбърква се, оставя се за 2-3 минути на котлона. Зелевите листа се завиват с получената смес и се нареждат в тенджерата. Налива се топла вода - да покрива горния ред сарми. Върху сармите се захлупва една порцеланова чиния и се оставят да къкрят на бавен огън около час или докато зелето омекне. Приготвя се сос, като се загрява течността, останала при варенето на сармите. Добавя се размитото с малко студена вода брашно и се оставя да се сгъсти, като при нужда се добавя гореща вода или още малко брашно. Застройва се с жълтъка, разбит с киселото мляко. Преди сервиране сармите може да се запекат във фурна заедно със соса.


 Супа със зелена леща  и кокосово мляко


300 г зелена леща


1 глава лук


1 скилидка чесън


1000 мл зеленчуков бульон или вода


1-2 с. л. олио


1и ½ с. л. куркума или къри


1-2 клонки прясна мащерка или 1 с. л. суха


½ ч. л. канела


щипка индийско орехче


щипка червен лют пипер


сол


250 мл кокосово мляко


2-3 шепи спанак


3 с. л. портокалов сок


Лещата се слага да се вари 20 минути заедно с бульона, мащерката и куркумата. Лукът се запържва в олиото, докато леко покафенее. Добавят се солта, чесънът, лютият пипер, канелата и индийското орехче. Прехвърля се при лещата, като се изважда клонката мащерка. Добавя се кокосовото мляко и се оставя да къкри 5 минути. Прибавя се нарязаният на едро спанак и след 3 минути се отстранява от котлона. Слага се портокаловият сок и се сервира гореща.


 Киноа със сладка царевица и лимоново-меден дресинг


200 г киноа


200 г сладка царевица


1 глава червен лук


2 с. л. зехтин


1 с. л. течен мед


2 с. л. лимонов сок, прясно изцеден


2 малки скилидки чесън, фино настъргани


настъргана кора от един лимон


½ ч. л. сол


¼ ч. л. прясно смлян черен пипер


1 люта зелена чушка


Киноата се сварява за около 10 минути. Смесват се медът, лимоновият сок, чесънът, солта и черният пипер. Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се задушава в 1 с. л. зехтин. Добавя се царевицата и се оставя още 2-3 минути на котлона. Към тях се прибавят отцедената киноа  и останалият зехтин, отстранява се от котлона. Добавя се дресингът, разбърква се добре. Сервира се веднага, като се гарнира с тънко нарязана чушка без семенцата. Може да се използва като топла салата или леко ястие.


 Пълнозърнести ръжено- пшеничени питки


250 г пълнозърнесто ръжено брашно 
250 г бяло брашно
1 пакетче суха инстантна мая, 7 г
¾-1 ч. л. сол
1 ч. л. полски сминдух, смлян
½-1 ч. л. смлян кимион
340 мл хладка вода 


Брашното се пресява, отделя се една шепа. Към останалото се добавят маята, солта и подправките. Прави се кладенче, сипва се водата и започва енергично да се меси около 5-10 минути, като при нужда се добавя от заделеното брашно.  Оформя се на топка, слага се в намазнена купа, завива се с фолио за свежо съхранение, покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Втасалото тесто се премесва за 3-5 минути, оформят се 4 питки, които се слагат в застлана с хартия за печене тава, поръсват се с бяло брашно и се покриват с памучна кърпа. Оставят се да втасат повторно за 40 минути. Пекат се в предварително загрята на 250 градуса фурна, като е добре в нея да се пръсне малко вода със спрей и в единия ъгъл да се сложи метална чашка с вода. След 8-10 минути температурата се намалява на 180 градуса и се допичат. Общото времетраене на печене е около 40 минути. Когато са готови, се изваждат и се завиват с кърпа.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук