Анкета

Новини

Зърнени храни
Брой 62 - Януари - 2012

Салата с киноа и краставица 


Необходими продукти


200 г киноа


1 краставица, обелена и нарязана на кубчета


6 стръка пресен лук, нарязан


сок от 1 лимон


4 с.л. зехтин


морска сол


40 г нарязани орехи


свеж копър


Начин на приготвяне


Измитата киноа се сварява за 10 мин в двойно количество вода. Охлажда се и се прецежда. Подправя се със сол, сок от лимона и зехтина, оставя се в хладилника. Преди сервиране се прибавят лук, краставица и копър.


 


Крем-супа с булгур и червена леща


Необходими продукти


70 г булгур


100 г червена леща


1 глава лук, нарязан на ситно


3 скилидки чесън


2 с.л. зехтин


сол, суха мащерка и черен пипер


1 с.л. доматено пюре


1,5 ч.л. сладък червен пипер


Начин на приготвяне


Запържва се лукът, добавят се чесънът и мащерката, червеният пипер и доматеното пюре, разбърква се и се долива 750 мл горещ зеленчуков бульон с булгура, лещата и сол на вкус. Оставя се да къкри 20 мин, след което се пасира. Поднася се гореща, гарнирана с гъсто кисело мляко и ароматно олио, приготвено от 4 с.л. зехтин, загрети с 25 г масло и прибавени 1.5 ч.л. джоджен и 0.5 ч.л. червен пипер.


 


Ароматно пиле с киноа и зелени маслини


Необходими продукти


4 бр. пилешки гърди - 600 г


4 с.л. зехтин


сок и настъргана кора от 1 лимон


2 ч.л. червен пипер


2 ч.л. куркума


1 ч.л. смлян кимион


1.5 ч.л. смлян джинджифил


сол и черен пипер


300 г киноа


1 връзка зелен лук


80 г зелени маслини


Начин на приготвяне


Правят се по три нареза върху всяко филе, слагат се в тавичка. Подправят се с кората и сока от лимона, зехтина и останалите подправки, всичко предварително смесено. Завиват се с фолио и се пекат 20 мин в загрята до 180 градуса фурна. Маха се фолиото и се запичат за 3-5 мин на горен реотан. Измитата киноа се сварява за 10 минути, прецежда се и се смесва с нарязания лук и маслини. Ястието се сервира, като върху част от гарнитурата се поставя по едно филе, залива се със соса от печенето и магданоз.


 


Булгур със запечени зеленчуци и сирене


Необходими продукти


250 г тиква цигулка без кората


200 г бяла ряпа


2 големи глави червен лук


4 с.л. балсамов оцет


2 с.л. кафява захар


2 с.л. зехтин


150 г булгур


100 г краве сирене


20 г запечени филирани бадеми


сол и черен пипер, свеж магданоз


Начин на приготвяне


Зеленчуците се нарязват на кубчета. Разпределят се на един слой в застлана с хартия за печене тава. Поръсват се с балсамовия оцет, захарта и зехтина и се разбъркват. Пекат се 25 мин в загрята до 150 градуса фурна, като се разбъркват няколко пъти. Булгурът се измива, сварява се за 20 мин и се отцежда. Смесва се с изпечените зеленчуци и се гарнира с натрошеното сирене, бадемите и нарязания магданоз.


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук