Вкусно и полезно

Зърнени храни

Рецепти

Зърнени храни

Салата с киноа и краставица 

Необходими продукти

200 г киноа

1 краставица, обелена и нарязана на кубчета

6 стръка пресен лук, нарязан

сок от 1 лимон

4 с.л. зехтин

морска сол

40 г нарязани орехи

свеж копър

Начин на приготвяне

Измитата киноа се сварява за 10 мин в двойно количество вода. Охлажда се и се прецежда. Подправя се със сол, сок от лимона и зехтина, оставя се в хладилника. Преди сервиране се прибавят лук, краставица и копър.

 

Крем-супа с булгур и червена леща

Необходими продукти

70 г булгур

100 г червена леща

1 глава лук, нарязан на ситно

3 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

сол, суха мащерка и черен пипер

1 с.л. доматено пюре

1,5 ч.л. сладък червен пипер

Начин на приготвяне

Запържва се лукът, добавят се чесънът и мащерката, червеният пипер и доматеното пюре, разбърква се и се долива 750 мл горещ зеленчуков бульон с булгура, лещата и сол на вкус. Оставя се да къкри 20 мин, след което се пасира. Поднася се гореща, гарнирана с гъсто кисело мляко и ароматно олио, приготвено от 4 с.л. зехтин, загрети с 25 г масло и прибавени 1.5 ч.л. джоджен и 0.5 ч.л. червен пипер.

 

Ароматно пиле с киноа и зелени маслини

Необходими продукти

4 бр. пилешки гърди - 600 г

4 с.л. зехтин

сок и настъргана кора от 1 лимон

2 ч.л. червен пипер

2 ч.л. куркума

1 ч.л. смлян кимион

1.5 ч.л. смлян джинджифил

сол и черен пипер

300 г киноа

1 връзка зелен лук

80 г зелени маслини

Начин на приготвяне

Правят се по три нареза върху всяко филе, слагат се в тавичка. Подправят се с кората и сока от лимона, зехтина и останалите подправки, всичко предварително смесено. Завиват се с фолио и се пекат 20 мин в загрята до 180 градуса фурна. Маха се фолиото и се запичат за 3-5 мин на горен реотан. Измитата киноа се сварява за 10 минути, прецежда се и се смесва с нарязания лук и маслини. Ястието се сервира, като върху част от гарнитурата се поставя по едно филе, залива се със соса от печенето и магданоз.

 

Булгур със запечени зеленчуци и сирене

Необходими продукти

250 г тиква цигулка без кората

200 г бяла ряпа

2 големи глави червен лук

4 с.л. балсамов оцет

2 с.л. кафява захар

2 с.л. зехтин

150 г булгур

100 г краве сирене

20 г запечени филирани бадеми

сол и черен пипер, свеж магданоз

Начин на приготвяне

Зеленчуците се нарязват на кубчета. Разпределят се на един слой в застлана с хартия за печене тава. Поръсват се с балсамовия оцет, захарта и зехтина и се разбъркват. Пекат се 25 мин в загрята до 150 градуса фурна, като се разбъркват няколко пъти. Булгурът се измива, сварява се за 20 мин и се отцежда. Смесва се с изпечените зеленчуци и се гарнира с натрошеното сирене, бадемите и нарязания магданоз.

 

 

Сподели: