Зърнени храни
Рецепти

Салата с киноа и краставица
Необходими продукти
200 г киноа
1 краставица, обелена и нарязана на кубчета
6 стръка пресен лук, нарязан
сок от 1 лимон
4 с.л. зехтин
морска сол
40 г нарязани орехи
свеж копър
Начин на приготвяне
Измитата киноа се сварява за 10 мин в двойно количество вода. Охлажда се и се прецежда. Подправя се със сол, сок от лимона и зехтина, оставя се в хладилника. Преди сервиране се прибавят лук, краставица и копър.
Крем-супа с булгур и червена леща
Необходими продукти
70 г булгур
100 г червена леща
1 глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сол, суха мащерка и черен пипер
1 с.л. доматено пюре
1,5 ч.л. сладък червен пипер
Начин на приготвяне
Запържва се лукът, добавят се чесънът и мащерката, червеният пипер и доматеното пюре, разбърква се и се долива 750 мл горещ зеленчуков бульон с булгура, лещата и сол на вкус. Оставя се да къкри 20 мин, след което се пасира. Поднася се гореща, гарнирана с гъсто кисело мляко и ароматно олио, приготвено от 4 с.л. зехтин, загрети с 25 г масло и прибавени 1.5 ч.л. джоджен и 0.5 ч.л. червен пипер.
Ароматно пиле с киноа и зелени маслини
Необходими продукти
4 бр. пилешки гърди - 600 г
4 с.л. зехтин
сок и настъргана кора от 1 лимон
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян кимион
1.5 ч.л. смлян джинджифил
сол и черен пипер
300 г киноа
1 връзка зелен лук
80 г зелени маслини
Начин на приготвяне
Правят се по три нареза върху всяко филе, слагат се в тавичка. Подправят се с кората и сока от лимона, зехтина и останалите подправки, всичко предварително смесено. Завиват се с фолио и се пекат 20 мин в загрята до 180 градуса фурна. Маха се фолиото и се запичат за 3-5 мин на горен реотан. Измитата киноа се сварява за 10 минути, прецежда се и се смесва с нарязания лук и маслини. Ястието се сервира, като върху част от гарнитурата се поставя по едно филе, залива се със соса от печенето и магданоз.
Булгур със запечени зеленчуци и сирене
Необходими продукти
250 г тиква цигулка без кората
200 г бяла ряпа
2 големи глави червен лук
4 с.л. балсамов оцет
2 с.л. кафява захар
2 с.л. зехтин
150 г булгур
100 г краве сирене
20 г запечени филирани бадеми
сол и черен пипер, свеж магданоз
Начин на приготвяне
Зеленчуците се нарязват на кубчета. Разпределят се на един слой в застлана с хартия за печене тава. Поръсват се с балсамовия оцет, захарта и зехтина и се разбъркват. Пекат се 25 мин в загрята до 150 градуса фурна, като се разбъркват няколко пъти. Булгурът се измива, сварява се за 20 мин и се отцежда. Смесва се с изпечените зеленчуци и се гарнира с натрошеното сирене, бадемите и нарязания магданоз.
Сподели: