Анкета

Новини

Какао
Брой 70 - Септември - 2012

Кейк със сочен какаов пълнеж 


16-18 порции


5 яйца


270 г захар


100 мл олио


120 мл хладка вода


330 г бяло брашно


1/2 ч. л. бакпулвер


2 пакетчета ванилия


щипка сол


пудра захар за поръсване


20-30 г ядки по избор


Какаов сос:


200 мл вода


160 г захар


2 с. л. неподсладено какао


125 г масло


Яйцата и захарта се разбиват, докато сместа побелее. На тънка струя при непрекъснато бъркане се добавят олиото и водата. Прибавя се пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна кексова форма. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлажда се върху решетка до стайна температура. Захарта се разбърква с какаото, прибавя се водата и се оставят на загрят котлон, докато кипнат. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се оставя на слаб огън да се разтопи, като се разбърква от време на време. Като се охлади леко, се прехвърля в кана. Кейкът се надупчва отгоре с дебел молив, без да се стига до дъното, и поетапно се пълни с какаовия сос. В дупките се нареждат ядките, предварително леко запечени на сух тиган, и се поръсва с пудра захар.


Какаови бисквити с бял шоколад и лешници 


за 20-24 броя


110 г меко краве масло


150 г захар


1 голямо яйце


130 г брашно


30 г неподсладено какао


1 пакетче ванилия


1/2 ч. л. бакпулвер


1/8 ч. л. сол


200 г бял шоколад 


70 г сурови бланширани лешници


Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се яйцето, след това брашното, предварително пресято с какаото, солта, бакпулверът и ванилията. Прибавят се нарязаните на дребни парченца шоколад и лешници. От сместа се загребват по 1 и 1/2 с. л. и се поставят в тава, застлана с хартия за печене, оформени като топки, на разстояние 5 см. Бисквитите се пекат в загрята на 170 градуса фурна за 8-10 минути. Готови са, когато са стегнали по периферията и са меки в средата. След като се извадят от фурната, престояват 3-4 минути и се прехвърлят върху решетка да изстинат.


Шоколадов сладолед 


240 мл пълномаслено прясно мляко 


240 мл течна сметана - 35% 


4 големи жълтъка


60 г полусладък шоколад


50 г неподсладено какао


100 г захар


1 пакетче ванилия


Размийте какаото в студеното прясно мляко, смесете го със сметаната в съд с дебело дъно. Загрейте ги, докато стигнат момента преди завиране - образуване на ситни мехурчета и пяна по повърхността. Дръпнете от огъня и сложете начупения шоколад, разбърквайте, за да се разтопи. Разбийте яйцата и захарта до побеляване и кремообразна текстура, около 3 минути. Темперирайте, като смесите постепенно горещото мляко и жълтъчната смес, бъркайки постоянно. Ако се получат бучки, прецедете. Сложете обединената смес на водна баня и започнете да загрявате, докато се сгъсти и се задържа по гърба на дървена лъжица (8-10 мин). Дръпнете от огъня, продължете да разбърквате още малко, прибавете ванилията, покрийте и оставете да се охлади до стайна температура. Сложете сместа в хладилника, оставете да престои поне 4 часа или през нощта. Пристъпете към приготвянето на сладоледа в машината за сладолед според приложените инструкции.


Какаови мъфини с аерошоколад


за 12 броя


180 г захар
70 мл олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
170 г брашно


щипка сол
2 с. л. неподсладено какао
40 г натурален аерошоколад


С ръчна тел се разбъркват захарта и олиото. В купа се слага млякото и содата към него. След като шупне, се добавя към горната смес. Разбърква се и се прибавя пресятото с какаото и солта брашно. Отново се разбърква добре и за кратко. Добавя се шоколадът, нарязан на парчета по 1 см. Сместа се разпределя в намаслени и набрашнени форми за мъфини до две трети от височината. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.


 


Автор и фотограф - Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук