Вкусно и полезно

Какао

Рецепти

Какао

Кейк със сочен какаов пълнеж 

16-18 порции

5 яйца

270 г захар

100 мл олио

120 мл хладка вода

330 г бяло брашно

1/2 ч. л. бакпулвер

2 пакетчета ванилия

щипка сол

пудра захар за поръсване

20-30 г ядки по избор

Какаов сос:

200 мл вода

160 г захар

2 с. л. неподсладено какао

125 г масло

Яйцата и захарта се разбиват, докато сместа побелее. На тънка струя при непрекъснато бъркане се добавят олиото и водата. Прибавя се пресятото с бакпулвера и ванилията брашно. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна кексова форма. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Охлажда се върху решетка до стайна температура. Захарта се разбърква с какаото, прибавя се водата и се оставят на загрят котлон, докато кипнат. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се оставя на слаб огън да се разтопи, като се разбърква от време на време. Като се охлади леко, се прехвърля в кана. Кейкът се надупчва отгоре с дебел молив, без да се стига до дъното, и поетапно се пълни с какаовия сос. В дупките се нареждат ядките, предварително леко запечени на сух тиган, и се поръсва с пудра захар.

Какаови бисквити с бял шоколад и лешници 

за 20-24 броя

110 г меко краве масло

150 г захар

1 голямо яйце

130 г брашно

30 г неподсладено какао

1 пакетче ванилия

1/2 ч. л. бакпулвер

1/8 ч. л. сол

200 г бял шоколад 

70 г сурови бланширани лешници

Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се яйцето, след това брашното, предварително пресято с какаото, солта, бакпулверът и ванилията. Прибавят се нарязаните на дребни парченца шоколад и лешници. От сместа се загребват по 1 и 1/2 с. л. и се поставят в тава, застлана с хартия за печене, оформени като топки, на разстояние 5 см. Бисквитите се пекат в загрята на 170 градуса фурна за 8-10 минути. Готови са, когато са стегнали по периферията и са меки в средата. След като се извадят от фурната, престояват 3-4 минути и се прехвърлят върху решетка да изстинат.

Шоколадов сладолед 

240 мл пълномаслено прясно мляко 

240 мл течна сметана - 35% 

4 големи жълтъка

60 г полусладък шоколад

50 г неподсладено какао

100 г захар

1 пакетче ванилия

Размийте какаото в студеното прясно мляко, смесете го със сметаната в съд с дебело дъно. Загрейте ги, докато стигнат момента преди завиране - образуване на ситни мехурчета и пяна по повърхността. Дръпнете от огъня и сложете начупения шоколад, разбърквайте, за да се разтопи. Разбийте яйцата и захарта до побеляване и кремообразна текстура, около 3 минути. Темперирайте, като смесите постепенно горещото мляко и жълтъчната смес, бъркайки постоянно. Ако се получат бучки, прецедете. Сложете обединената смес на водна баня и започнете да загрявате, докато се сгъсти и се задържа по гърба на дървена лъжица (8-10 мин). Дръпнете от огъня, продължете да разбърквате още малко, прибавете ванилията, покрийте и оставете да се охлади до стайна температура. Сложете сместа в хладилника, оставете да престои поне 4 часа или през нощта. Пристъпете към приготвянето на сладоледа в машината за сладолед според приложените инструкции.

Какаови мъфини с аерошоколад

за 12 броя

180 г захар
70 мл олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
170 г брашно

щипка сол
2 с. л. неподсладено какао
40 г натурален аерошоколад

С ръчна тел се разбъркват захарта и олиото. В купа се слага млякото и содата към него. След като шупне, се добавя към горната смес. Разбърква се и се прибавя пресятото с какаото и солта брашно. Отново се разбърква добре и за кратко. Добавя се шоколадът, нарязан на парчета по 1 см. Сместа се разпределя в намаслени и набрашнени форми за мъфини до две трети от височината. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.

 

Автор и фотограф - Димитрина Бунова

 

 

Сподели: