Анкета

Новини

Канела
Брой 73 - Декември - 2012

Медени бисквити с канела и джинджифил


390 г брашно


1/4 ч. л. сол


¾ ч. л. сода бикарбонат


1/2 ч. л. канела на прах


1/2 ч. л. джинджифил


120 г меко масло


80 г захар


2/3 ч. ч. течен мед


1 голямо яйце


Начин на приготвяне


Пресява се брашното заедно със солта, содата и подправките. Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се яйцето и медът. Постепенно се прибавя брашнената смес, като се разбърква добре с дървена лъжица. Тестото се оформя на две топки, които се завиват с фолио и се оставят в хладилника за два часа да стегнат. Върху набрашнен плот тестото се разточва на кори с дебелина 4-5 мм и с помощта на формички се изрязват мечета. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, на около 2-3 см разстояние едно от друго. Пекат се 8-12 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато ръбчетата порозовеят. По желание готовите бисквити се украсяват с белтъчно-захарна глазура, част от която е оцветена с какао.


Тарт с ябълки, орехи и канела


250 г бяло брашно


60 г пудра захар


150 г студено масло на кубчета


щипка сол


60 мл ледена вода


3 бр. ябълки, нарязани на тънки резени


1/2 лимон


1 яйце, леко разбито


течен мед за глазиране


75 г масло


75 г захар


50 г брашно


80 г смлени орехи


1 голямо яйце


 1/2 ч. л. канела на прах


Брашното се пресява заедно с пудрата захар и солта. Прибавя се маслото и се намачква до едри трохи. Сипва се водата и бързо се замесва тесто, колкото да се смесят продуктите. Оформя се като диск, завива се с фолио и се оставя в хладилника или камерата да стегне. Разбиват се с миксер маслото и захарта за пълнежа. Добавят се яйцето, брашното, смлените ядки и канелата. Тестото се разточва на кора с диаметър 35 см, върху която на площ около 22 см се разпределя пълнежът. Отгоре ветрилообразно се нареждат резените ябълки. Завиват се краищата на тестото като борд, намазват се с мляко или разбито яйце и се поръсват със захар. Пече се около  30-40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Когато сладкишът е готов, ябълките се глазират с мед и се оставя 15 минути да се охлади, преди да се разреже.


Горещ Тоди (или Хот Тоди)


4 порции


660 мл ябълков сайдер


90 мл бърбън уиски


90 мл фреш портокалов сок


3 с. л. течен мед


1 стик канела, начупен


8 карамфила


индийско орехче


1 мандарина


1 лимон


Мандарината и лимонът се нарязват на четири. Всеки резен мандарина се набожда с две карамфилчета. Всички продукти се слагат в касерола и се загряват до момента преди да кипнат. Разпределя се в четири огнеупорни чаши и се сервира веднага, като се поръсва съвсем малко с прясно настъргано индийско орехче.


Тарт със сушени плодове и канела


210 г бяло брашно


1 яйце


40 г захар


1 ч. л. бакпулвер


1/3 ч. л. сол


40 мл зехтин


3 с. л. прясно мляко


900 г изцедено кисело мляко


100 г пудра захар


ванилия


240 г сушени плодове - смокини, кайсии, стафиди, боровинки


1 - 1½ с. л. коняк


3 с. л. кафява захар


1 стик 4 см канела


Пресяват се брашното заедно с бакпулвера и солта. Прибавят се захарта, яйцето, зехтина и 2-3 с. л. от млякото. Замесват се продуктите дотолкова, че да се оформят на топка, която се завива с фолио и се оставя в хладилника 1-2 часа да стегне. Върху хартия за печене се разточва кора с диаметър 32 см, която се обръща в намаслена и набрашнена тава с диаметър 25 см, като се оформя борд по стените. Върху тестото, останало покрито с хартията, се изсипват тежести за печене или бобови зърна и се пече 20 минути  в загрята на 180 градуса фурна. Отстраняват се зърната и хартията и сладкишът се допича за още 10 минути. След като се охлади, се пълни с цедено кисело мляко, добре разбъркано с пудрата захар и ванилия. Оставя се да престои няколко часа, завит с фолио. Сушените плодове са нарязват на дребни парчета. Кипват се в касерола заедно с коняка, канелата, кафявата захар и 110 мл вода, като се оставят да къкрят 8-10 минути, докато сместа се сгъсти. Стикът канела се изважда. Тартът се сервира на парчета, които се гарнират с плодовата заливка, глазират се с течен мед и се поръсват с нарязани орехи и лешници.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук