Анкета

Новини

Кой плаща вкъщи?
Брой 10 - Септември - 2007

Днес жените сме еманципирани. Това има много положителни страни, които ни облагодетелстват. Но какво става, когато вкъщи вече не само мъжът е глава на семейството? Когато и жената работи и е финансово независима, кой плаща сметките вкъщи? Как се разпределя семейният бюджет?


Семейството е социална институция, която се характеризира с определени социални норми, наказания, образци на поведение, права и задължения, регулиращи отношенията между съпрузите, родителите и децата. Семейството е и икономическа единица. То обединява лица, свързани икономически - от общ разходен бюджет.


Добре е семейният бюджет да се контролира и управлява от този в семейството, който има „вродени качества" за това (не винаги този, който печели повече).


За семейната двойка е много важно да определи ясно от самото начало кой е най-добър в изпълнението на различните дейности и да разпредели финансовите отговорности и задължения, да създаде собствени правила за управление на парите у дома. По този начин бихте могли да избегнете много конфликти на тази тема.


И все пак, какви варианти на бюджет могат да съществуват в семейството?


 Вариант първи: „Делба по братски"


Вариантът, който е най-щадящ и солидарен и за мъжа, и за жената. Няма значение кой колко взима. Всичко е по равно. В края на месеца или в началото, в зависимост кога взимате заплата, парите се събират и съвместно се изготвя бюджет. При този вариант на семеен бюджет няма скрито покрито. Двамата съпрузи знаят във всеки един момент с колко пари разполага другият и за какво ги харчи. Въпросът може да е спорен, особено ако единият печели повече. Затова можете да изберете и варианта, при който всички сметки и разходи се разделят по равно между партньорите.


Когато жената е влюбена и вярва в своите чувства и тези на мъжа си, тя не се чувства ощетена финансово, дори и да взима повече от него. Тя е абсолютно убедена, че каквото е нейно, е и на любимия. И обратното. В това няма нищо лошо, стига любовта да не е замъглила съзнанието ви до там, че да се окажете без никакви пари в края на месеца.


Мъжът се радва на хубавото си семейство, на любящата си жена и красивите деца. Всичко е по местата си, а отношенията са ясни. И все пак, като мъж, той се чувства доволен, че печели повече. Той е мъжът, силният пол. И това е нормално.


Този вариант се основава на взаимното доверие. Възможностите за вземане на решения са няколко. Парите стоят в обща каса, всеки един от партньорите има достъп до тях, но все пак един решава за какво ще се изхарчат този месец свободните пари. Това може да е и жената, и мъжът. Другата възможност е и двамата да взимат решения и да се консултират помежду си.


Вариант втори: „Разделяй и владей!" 


Мъжът може да се занимава с бюджета, финансовото плануване и балансовите отчети, да бъде отговорен за ремонтите, а жената да ръководи домакинството, да следи за развлеченията в семейството и др. По този начин монополът остава в ръцете на мъжа, но все пак позволява достатъчно равноправно участие и на жената. В този вариант вероятността да има такива, които са претоварени с ангажименти и такива, които не отговарят за нищо, е невъзможна. При него всичко е ясно: всеки разполага със собствената си заплата, с която трябва да покрие определени нужди. Така винаги ще знаете кой е виновен за неплатените сметки вкъщи или за непоправената тръба.


В случаите, в които жените отговарят за плащането на сметките, това е една възможност за тях да покажат колко са добри в сметките и как добре се справят с разпределянето им. Те никога няма да забравят да платят тока навреме или да напазаруват за вечеря. Те са стриктни и се придържат строго към първоначалния баланс. И все пак, всички знаем, че жените трудно задържаме „излишни" пари. Тя винаги ще намери „свободни" парички за нови обувки. За това мъжът й няма да знае.


Какво ще се случи, ако мъжът отговаря за тока и парното? Задължението може да се окаже доста досадна задача. Мъжете не обичат да ходят по общини и да се редят на опашки с бабите. А сърдитата леличка от другата страна на гишето вече е капакът на цялото преживяване. Това задължение ги натоварва емоционално. Той просто иска да даде пари и да се приключи. Добре, че вече сме европейска държава и има Интернет плащане. Това много улеснява нещата. Как ще балансира финансите? Сигурна съм, че ще се справи доста добре. Само дето, може би ще трябва да добавите още една графа в бюджета си - бакшиши. Мъжете са солидарни и винаги мислят за труда на хората срещу тях. Той никога няма да забрави да остави бакшиш на сервитьорката.


Всяко семейство има своите особености и разбирания. Те са толкова разнообразни, че няма как да бъдат изброени. Това е така, защото управлението на семейния бюджет е труден и деликатен въпрос. Тук няма правилно и грешно. Важно е и двете страни да се чувстват удовлетворени. Не бива да забравяме, че животът е странно нещо и може да се завърти така, че свят да ни се завие. Никой не е застрахован и може да изпадне в тежко положение... „в добро и в зло", „в богатство и в бедност".


Парите са преходни и не трябва да забравяме кои сме и защо сме с този човек. Един ден нещата могат да се обърнат и да се наложи ние да разчитаме на него. Затова нека бъдем солидарни и да не погазваме чувствата и правата на човека до нас!


Мира Добрева, тв водеща:


„Със съпруга ми Жоро сме семейство от твърде скоро, затова не смея да твърдя кой модел на управление на семейния бюджет е най-добър. Все пак, предпочитам нещата с финансовата част да останат, както бяха преди да се оженим. С него никога не сме броили парите си до стотинка. Всеки от нас разполага с лична банкова сметка и карта. Никой не знае колко пари има в картата на другия, не си държим сметка и не си поставяме ограничения в това отношение.


Същевременно имаме и обща карта, която Жоро зарежда с пари и с нея плащаме всички сметки и разходи, които имаме през месеца. Ако трябва да кажа с две думи, Жоро формира и управлява семейния бюджет, защото той носи по-сериозните суми вкъщи". 


Иван, тв водещ:


„Всички пари се дават на Вихра и тя има ангажимента да купува всичко необходимо и да плаща всички сметки. Вихра отговаря за разпределението на бюджета в нашето семейство. В себе си оставям само парите, които са ми нужни за деня".


 


Автор: Биляна Цветкова


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук