Анкета

Новини

Кокос
Брой 68 - Юли - 2012

Скариди с кокосово мляко


Необходими продукти за 4 порции


16 бр. едри скариди


400 мл домати от консерва


250 мл кокосово мляко


1 червена чушка


2-3 стръка пресен лук, без перата


1 скилидка чесън


5 с. л. нарязан магданоз


1-2 с. л. зехтин


морска сол


лют пипер на вкус


сок от половин лайм


Начин на приготвяне


Лукът и чушките се нарязват на дребно. Сотират се в загретия зехтин. Добавя се чесънът, след това доматите и кокосовото мляко. Посолява се и се оставя  да къкри, докато се сгъсти леко. Добавят се почистените скариди. След 3 мин се прибавят магданозът, сокът от лайм и лют пипер на вкус. Отстранява се от огъня. Сервира се със сварен ориз басмати и резени лайм.


Пиле с кокосово мляко


Необходими продукти за 4 порции


700 г пилешки гърди без кожата или бонфиле


250 мл кокосово мляко


1 глава лук


2 скилидки чесън


1 ч. л. куркума


2 с. л. къри


лют пипер на вкус


сок от 1 лайм


2-3 с. л. олио


сол


пресен магданоз


Начин на приготвяне 


Филето се нарязва на парчета по 2-3 см. Загрява се половината от олиото и на части за кратко се запържва месото, като се изважда от тигана. Добавя се останалата мазнина, сотират се нарязаните на дребно лук и чесън. Прибавят се сухите подправки, разбъркват се за 1 минута. Слагат се кокосовото мляко и пилешките хапки, оставя се да къкри 10-15 мин, докато месото омекне, добавя се сокът от лайм. Сервира се със сварен ориз басмати и резени лайм.


Кокосова торта


За диаметър 22-24 см


170 г меко краве масло


240 г захар


3 яйца


320 г брашно


3 ч. л. бакпулвер


щипка сол


180 мл прясно мляко


ванилия


Крем:


200 мл млечна сметана 32-35%


200 мл прясно мляко 3.6%


140 г безсолно краве масло


90 г захар


15 г царевично нишесте


ванилия


100 г кокосови стърготини


2 с.л. пудра захар


Глазура:


350 г крем сирене Филаделфия
90 г меко краве масло
80 г пудра захар
ванилия


Начин на приготвяне 


Брашното се пресява заедно с бакпулвера,  солта и ванилията. Маслото и захарта се разбиват до пухкав крем - около 4-6 минути. Добавят се яйцата едно по едно, като всеки път се разбива до пълното им усвояване. Брашното и млякото се прибавят на три приема, като се започва и завършва с брашно. Сместа се разпределя с помощта на лъжица по равно в  облицовани с хартия за печене 2 бр. форми с диаметър 22-24 см, като се заглажда накрая. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40-45 мин или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Оставят се да се охладят върху решетка, като след 3-4 мин се изваждат от тавата и поставят отново върху решетката.


За крема се загряват до завиране сметаната, млякото, захарта и маслото.  Царевичното нишесте се разтваря заедно с ванилията в 1 с. л. студена вода и се добавят към горната смес, която се оставя на слаб огън, докато се сгъсти. Разбърква се постоянно. Когато е готова, се добавят кокосовите стърготини, предварително смесени с пудрата захар и смлени в блендер. Разбърква се добре и се оттегля от котлона да се охлади до стайна температура. След това се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника.  Преди употреба се разбива с миксер за 3-4 минути.  


За глазурата всички съставки се разбиват внимателно с миксер до пухкав крем, като не бива да се прекалява, за да не се втечни сиренето.


Всеки блат се разрязва хоризонтално наполовина. За да остане вътрешността на тортата с равномерна дебелина и светъл цвят, тъмните повърхнини на блатовете се изрязват с остър нож. Блатовете се сиропират с предварително приготвен сироп от 150 г захар и 160 мл вода, оставени да къкрят, докато се сгъстят. Нареждат се, като между тях се разпределя кремът. Тортата се оставя за половин час в хладилника да стегне, след което върху нея се нанася глазурата. Поръсва се с кокосови стърготини. Оставя се да престои няколко часа или през нощта.
Сервира се на стайна температура.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук