Вкусно и полезно

Кокос

Рецепти

Кокос

Скариди с кокосово мляко

Необходими продукти за 4 порции

16 бр. едри скариди

400 мл домати от консерва

250 мл кокосово мляко

1 червена чушка

2-3 стръка пресен лук, без перата

1 скилидка чесън

5 с. л. нарязан магданоз

1-2 с. л. зехтин

морска сол

лют пипер на вкус

сок от половин лайм

Начин на приготвяне

Лукът и чушките се нарязват на дребно. Сотират се в загретия зехтин. Добавя се чесънът, след това доматите и кокосовото мляко. Посолява се и се оставя  да къкри, докато се сгъсти леко. Добавят се почистените скариди. След 3 мин се прибавят магданозът, сокът от лайм и лют пипер на вкус. Отстранява се от огъня. Сервира се със сварен ориз басмати и резени лайм.

Пиле с кокосово мляко

Необходими продукти за 4 порции

700 г пилешки гърди без кожата или бонфиле

250 мл кокосово мляко

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 ч. л. куркума

2 с. л. къри

лют пипер на вкус

сок от 1 лайм

2-3 с. л. олио

сол

пресен магданоз

Начин на приготвяне 

Филето се нарязва на парчета по 2-3 см. Загрява се половината от олиото и на части за кратко се запържва месото, като се изважда от тигана. Добавя се останалата мазнина, сотират се нарязаните на дребно лук и чесън. Прибавят се сухите подправки, разбъркват се за 1 минута. Слагат се кокосовото мляко и пилешките хапки, оставя се да къкри 10-15 мин, докато месото омекне, добавя се сокът от лайм. Сервира се със сварен ориз басмати и резени лайм.

Кокосова торта

За диаметър 22-24 см

170 г меко краве масло

240 г захар

3 яйца

320 г брашно

3 ч. л. бакпулвер

щипка сол

180 мл прясно мляко

ванилия

Крем:

200 мл млечна сметана 32-35%

200 мл прясно мляко 3.6%

140 г безсолно краве масло

90 г захар

15 г царевично нишесте

ванилия

100 г кокосови стърготини

2 с.л. пудра захар

Глазура:

350 г крем сирене Филаделфия
90 г меко краве масло
80 г пудра захар
ванилия

Начин на приготвяне 

Брашното се пресява заедно с бакпулвера,  солта и ванилията. Маслото и захарта се разбиват до пухкав крем - около 4-6 минути. Добавят се яйцата едно по едно, като всеки път се разбива до пълното им усвояване. Брашното и млякото се прибавят на три приема, като се започва и завършва с брашно. Сместа се разпределя с помощта на лъжица по равно в  облицовани с хартия за печене 2 бр. форми с диаметър 22-24 см, като се заглажда накрая. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 40-45 мин или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Оставят се да се охладят върху решетка, като след 3-4 мин се изваждат от тавата и поставят отново върху решетката.

За крема се загряват до завиране сметаната, млякото, захарта и маслото.  Царевичното нишесте се разтваря заедно с ванилията в 1 с. л. студена вода и се добавят към горната смес, която се оставя на слаб огън, докато се сгъсти. Разбърква се постоянно. Когато е готова, се добавят кокосовите стърготини, предварително смесени с пудрата захар и смлени в блендер. Разбърква се добре и се оттегля от котлона да се охлади до стайна температура. След това се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилника.  Преди употреба се разбива с миксер за 3-4 минути.  

За глазурата всички съставки се разбиват внимателно с миксер до пухкав крем, като не бива да се прекалява, за да не се втечни сиренето.

Всеки блат се разрязва хоризонтално наполовина. За да остане вътрешността на тортата с равномерна дебелина и светъл цвят, тъмните повърхнини на блатовете се изрязват с остър нож. Блатовете се сиропират с предварително приготвен сироп от 150 г захар и 160 мл вода, оставени да къкрят, докато се сгъстят. Нареждат се, като между тях се разпределя кремът. Тортата се оставя за половин час в хладилника да стегне, след което върху нея се нанася глазурата. Поръсва се с кокосови стърготини. Оставя се да престои няколко часа или през нощта.
Сервира се на стайна температура.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: