Семейна красота

Косопад ‡ Листопад

Какво трябва да знаем за косата?

Разпределянето на космите по повърхността на кожата варира значително, като тяхното количество намалява с възрастта. Ако при децата броят им е от 800 до 1000 косъма на см2, то на 30-годишна възраст броят им намалява до 600 см2, а на 50 години - до 50 косъма на см2.

Космите у човека непрекъснато растат и отпадат в определени цикли. Различават се три последователни фази в космения цикъл - фаза на растеж, фаза на обратно развитие и фаза на покой. За косата около 10-15 % от космите са в покой, 5 % са в обратно развитие и останалите са в растеж. Косъмът на косата расте средно с около 0,44 мм дневно. Нормално на ден опадат 100 косъма.

И естествено, възниква въпросът: Защо в определени сезони - пролет и есен, косопадът става по-видим и по-тревожен? Дали прилича на естествени природни явления като листопада на дърветата? Дали човек като част от природата трябва да приеме това „природно явление" като нормално или като тревожен знак?

Много причини могат да доведат до косопад - стрес (остър или хроничен), диета, недостатъчен прием на витамини, употреба на некачествени продукти за коса и пр. Дали косопадът се дължи и на генетично предразположение, стрес или хормонални причини, във всеки един от тези случаи към косъма не постъпват достатъчно хранителни вещества за неговия растеж.

Какво е необходимо, за да преборим или предотвратим косопада?

1 Време - минимум 3 месеца, понякога дори 6 месеца.

2 Добър шампоан.

3 Добър продукт за външна употреба - лосион, гел, спрей, ампули и пр.

4 Хранителна добавка за прием през устата - 3 месеца.

 

 

Сподели: