Анкета

Новини

Креативни идеи за дисциплина на наследника
Брой 84 - Ноември - 2013

 


Децата се учат и съзряват най-лесно с помощта на безупречните и непрестанни грижи, които полагат родителите им. Именно настойниците са тези, които помагат на малчуганите да осъзнаят къде са допустимите граници. Те са хората, които ги напътстват как да се справят с трудните моменти и как да уважават желанията и нуждите на околните. Дисциплината не бива да се тълкува като синоним на наказание! Това е начинът да привикнете наследниците си към определена рутина. Това е и вашето намерение - да възпитавате и да създавате практични навици и опит. И всичко това в името на една-едничка цел: да пораснат вашите малчугани щастливи и оправни хора, които да са в състояние да разчитат на собствените си способности.


Малчуганът ви ще реагира положително на усилията, които полагате за него, ако му докажете наличието на:


1)   Силна връзка между децата и родителите;


2)   Ясен авторитет;


3)   Способност за овладяване на ситуациите, изпълнени с напрежение.


Силна връзка между децата и родителите


Обичта, която детето изпитва към мама и татко, както и свързаността с родителите, са от ключово значение. Именно тази обич ще помогне на малчугана да превъзмогне склонността си към противопоставяне и неподчинение на установените от вас правила и изисквания.


Ясен авторитет


Постарайте се наследникът ви да разбере, че точно вие сте човекът, който взема решения и който поема отговорността за произтичащото от тези решения. Ако преговаряте с хлапето за всяко едно изискване, което му поставяте, оставяте впечатление, че сте нерешителен и отстъпчив човек.  Малчуганите са склонни да разчитат на този, който им вдъхва доверие и притежава авторитет.


Справяне с гнева


Хлапетата вършат това, което им носи радост. И никак не е странно, че се сърдят всеки път когато се налага да прекъснат игрите си, защото е настъпило времето за сън, или когато трябва да преустановят любимите си занимания, за да пишат домашните си. Родителите, които са в състояние да помогнат на малчугана да овладява своя гняв още на ранен етап, имат много по-големи шансове да дисциплинират хлапето си без пристъпи на ярост или агресивност.


Съвети за дисциплиниране на деца, съобразно тяхната възраст.


Деца до 3-годишна възраст


- Не ги оставяйте сами, когато ги наказвате. Това води до появата на страх и зависимост.


- Вместо да мъмрите детето, че е било непослушно, помислете по какъв начин можете да избегнете онова, което предизвиква подобно поведение.


- Ако хлапето направи нещо погрешно, опишете това по положителен начин с минимум думи. Например, ако се случи така, че удари кучето, кажете му: „На кучето му харесва да го галят нежно".


- Поощрявайте с похвали детето: „Много ми харесва как играеш с кучето. Мисля, че на него също му харесва".


Деца от 3 до 9 години


- Приучвайте детето към отговорности. Например: да нахрани рибките, да почисти вкъщи, да измие съдовете или да отнесе коша с прането в банята.


- Похвалете хлапето, когато ви е зарадвало.


С вашата решителна подкрепа хлапето ще се научи на отговорност и последователност в действията си. А това ще му помогне да води здравословен и успешен начин на живот, когато порасне.


Автор: Милена Тошев


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук