Родителска практика

Кукла от ръкавичка

Време е да помислим не само за украсата на дома, но и за забавлението на децата. Предлагаме ви лесен и достъпен начин да постигнете 3 в 1 - да ги включите в творчески процес, да им осигурите нови играчки и да ги накарате да кротуват известно време.

Кукла от ръкавичка

Време е да помислим не само за украсата на дома, но и за забавлението на децата. Предлагаме ви лесен и достъпен начин да постигнете 3 в 1 - да ги включите в творчески процес, да им осигурите нови играчки и да ги накарате да кротуват известно време.

Необходими материали:

1 Стари плетени ръкавици - всеки има някой скъсан чифт или дори единична бройка из шкафовете и гардеробите у дома.

2 Глава - топче за тенис на маса - от книжарница или спортни магазини - 20-50 ст.

3 Очи и нос - от магазини за художници. Може да използвате най-различни мъниста за целта, стига да могат да се лепят с универсално лепило.

4 Цветна хартия - гланцово или велурено блокче.

5 Коса - от екокожа, прежда, вълна и други.

6 Яка и ръкавели - от различни ширити (от кинкалериите).

7 Права и крива ножица, универсално лепило.

 Последователност на работа:

1 С кривата ножица внимателно пробийте топчето в средата на печата и изрежете по контурите, след това пробвайте да го нахлупите на пръста си, облечен в ръкавицата. Ако е необходимо, разширете отвора.

2 Намажете краищата на отвора с лепило и нахлупете „главата" на пръста си (облечен в ръкавица).

3 Последователно залепете в средата на „лицето" носа, после очите по местата им. С маркера нарисувайте вежди и мигли. Според ъгъла на веждите може да постигнете различни емоционални състояния - пробвайте ги първо на листа хартия.

4 На обратната страна на лист червена хартия нарисувайте различни форми на уста, след това ги изрежете и изберете тази, която най-добре пасва на „лицето". Залепете я.

5 Използвайте ивици екокожа с „козина", за да оформите „прическа" - ако правите мъжка кукла, може да добавите брада, мустаци, бакенбарди.

6 Ако сте решили да не покривате цялата глава с „коса", може да прикриете голите места с шапка от цветна хартия - изрежете кръг, срежете го по радиус и направете конус (фунийка). Намажете голите места по главата с лепило и залепете шапката. Може да я украсите с цветни кръгчета хартия, пайети или други орнаменти.

7 Отрежете от дантелата (ширита) подходящи по дължина ивици и ги залепете под главата (яка) и на края на двата съседни пръста (ръкавели).

Забележки:

1 Ако не ви се търсят материали, може да нарисувате цялото лице с маркер.

2 Вместо коса, може да сложите платнена „забрадка" или голяма (дълбока) шапка.

3 „Тялото" може да се украси допълнително с дрешки - престилка, пола и т. н., както и с всякакви шарени и блестящи неща - пайети, копчета и други.  

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: