Вкусно и полезно

Кулинарна екзотика

Тропическите плодове са удивителни дарове на природата. Поразяват с причудливи форми, радват с ярки цветове, възхитителен аромат и красота сред екзотични пейзажи и романтични преживявания.

Кулинарна екзотика

Тропическите плодове са удивителни дарове на природата. Поразяват с причудливи форми, радват с ярки цветове, възхитителен аромат и красота сред екзотични пейзажи и романтични преживявания.  

Безброй легенди създават приказен ореол около тях. Те са незаменима част от традиционни ритуали и ястия. Манго в двора на дома носи сполука на стопаните. При сватба окичват дома с листата му, за да бъде двойката многодетна. Помелото е символ на късмет и благополучие, който подаряват китайците на Нова година. Ананасът символизира гостоприемство.

Внимание!

Плодовете могат да бъдат божествени, но и убийствено вкусни. И то в прекия смисъл - ако не отстраните неядливите части преди консумация, има вероятност това да е последният плод, който вкусвате. Черните гланцирани семена на черимоя с големината на фасул са силно отровни. Семената на сантол,  друг плод, който прилича на голяма ябълка, децата смучат подобно на близалка, когато е изсушен. Семената са неядливи и могат да причинят стомашно-чревен дискомфорт и дори сериозни усложнения.

Едва ли е възможно да се изредят всички екзотични плодове. Често гостуват и дори трайно се настаняват на трапезата ни киви, банани, ананаси, нарове... Всички те идват от места с тропичен климат, далеч отвъд пределите на страната ни - Андите, Китай, Япония, Перу, Ямайка, Мексико, Испания... Деликатните екзотични плодове трябва да се доставят възможно най-бързо, транспортирани при специален температурен режим в предпазна опаковка. В хипермаркета, освен „задграничния паспорт" - стикер или етикет, ни предоставят каталог с кратко описание и информация, как и какво да ядем.

Поради огромното многообразие, тропическите плодове е трудно да бъдат систематизирани. Най-общо се разделят на цитрусови - лимони, портокали, мандарини, и нецитрусови - манго, личи и др. В друга група са ананас, кумкуат, Clementine. Плодовете с много семки като маракуя, папая, киви, японска мушмула са представени отделно. Бананите с различните разновидности не попадат в нито една от тези категории.

Повечето тропически плодове са деликатес, който заслужава да бъде опитан. Необичайният им вкус е част от магията на екзотичните кътчета, където зреят под палещите лъчи на тропическото слънце. След дългото пътуване и изморителните обиколки по туристически атракции, повечето туристи без колебание посягат към тях. Въпреки суперлативите за божествен вкус, ако от плодовете се разнася зловоние или изглеждат отблъскващо, само най-смелите опитват.

Дурианът - национален плод на малайзийците, е един от най-противоречивите тропически плодове. Мирише на ад, но вкусът - рай! Заради отвратителния мирис е забранено да се превозва в обществения транспорт и самолетите, както да се внася в повечето хотели. Освен с несравнимо приятния си вкус, се слави и като феноменален афродизиак. В топ-листа на афродизиаците на челно място са плодовете асаи, наречени Бразилска страст и амазонска виагра. Вкусът на дребните като боровинки палмови плодове е странно съчетание на шоколад и диви горски плодове.

Мангото е утвърден афродизиак. Оприличават формата му с тази на тестикул. Твърде пресилено сравнение, но може да си представите колко се цени от мъжете.

Много са плодовете, които си оспорват номинацията за най-причудлива форма. „Косматият" рамбутан е конкурент на личито, под чиято яркочервена и грапава като шкурка кора ни гледа „око на дракон" - семката на плода. Предпочитан за декорации е „звездният" плод - карамбол.

Питахаята е зашеметяващо красив плод с интензивен цвят, форма и специфичен вкус, фаворит на мнозина. Заради люспестата кора е познат като драконов плод.

Грозник №1 е хибридът Ugli, макар да е невероятно сочен, нали е наследник на портокал, тангерин и грейпфрут. Но селекционерите са постигнали изключително балансиран вкус, който не горчи, не киселее, нито е прекалено сладък.

Според Христофор Колумб папаята е „ангелски плод" с божествен вкус и аромат. Един от най-възхитителните тропически плодове е мангото и вероятно затова е сред най-консумираните плодове в света. Мангостинът е най-изискан тропически плод, макар да изглежда като закръглен патладжан.  Не очаквайте вкуса на "кралицата на тайландските плодове" да има нещо общо с мангото. По-скоро го оприличават на праскова, грозде и даже крем брюле. Кралица Виктория го обожавала и обявила награда за този, който успее да й донесе свеж мангостин до Англия.

Джаботикаба - бразилско грозде, е деликатес даже в Бразилия. От него се получават ароматни сокове, желета и салати. Сладоледът от джаботикаба е лакомство с незабравим вкус, а виното се цени дори по-високо от гроздовата напитка.

Вкусът на кумкуат превъзхожда портокала. За разлика от останалите

цитрусови може да се консумира с кората, което му придава интересен аромат и привкус.

Джакфрутът е гигант, който достига до 40 кг. Първенство сред цитрусовите плодове държи помелото с големина на пъпеш и тегло до 6 кг. Наричат „симпатичния дебеланко" китайски грейпфрут, но е много по-сладък от него.   

Физалисът е като абажур, в центъра на който се крие жълто-оранжевото плодче.

В кулинарията екзотичните плодове са незаменими в свежи салати. От зрелите плодове приготвят различни десерти, сладолед, млечни шейкове и сокове с възхитителен вкус. Без зелените плодове са немислими някои кулинарни екзотични специалитети. Повечето плодове са извънредно нетрайни, развалят се само ден-два, след като бъдат откъснати. За по-дълго съхранение ги осоляват или захаросват, след което изсушават. Изсушени и стрити на прах плодове на манго, са популярна подправка. От повечето традиционно варят мармалад. Не може да не споменем т. нар. мармаладови дървета (Pouteria sapota), чиито зрели плодове буквално се топят в устата като мармалад.

Може да изненадате вашите гости като приготвите екзотично меню. Мариновайте в солен разтвор манго. Парченцата губят цвета си, приятно хрупкави са и остават загадка дори за гурманите сред присъстващите.

Заменете лимона с резен манго в салата или риба. За десерт изпечете сладкиш с парченца киви.

 Алерголозите са извънредно подозрителни към яркооцветените и още повече към екзотичните плодове. Опасенията им нарастват, ако ги питате дали може да се дават на деца, предразположени към атопия. Отговорът най-често е уклончив. Да се лишава детето от плодове, които присъстват на семейната трапеза и са част от модела на хранене, е прекалено строга мярка. Без да ги забраняват, съветват да ги въведете едва след плодовете местно производство.  Изчакайте детето да навърши поне 6 - 8 месеца преди да предложите популярните банани, мандарини и киви. По-екстравагантните плодове отложете за след годинката. Педиатрите настойчиво изискват да спазвате правилата за захранване с нов продукт и внимателно да следите реакцията на организма. Възможно е да се отключат прояви на свръхчувствителност. Производителите включват различни тропически продукти в състава на сокове, пюрета и каши, мюсли, корнфлейкс, плодови млека, сладолед и др. Добър вариант е първоначално сокът и пюрето да са в комбинация с традиционни плодове, към които е добавен ананас, авокадо, манго или маракуя. С индустриално готовите детски храни може да разнообразите менюто при гарантирано качество и безопасност. 

Не подценявайте индивидуалните особености на детето и храносмилателната му система. Някои плодове имат разхлабващ ефект, други запичат. Лимонът и грейпфрутът стимулират апетита. Бананите е добре да се предлагат като подкрепителна закуска. При малки деца и особено кърмачета с чувствителни стомахчета папаята и мангото се препоръчва да се задушат на пара. Ако плодовете са добре узрели, можете да ги предложите свежи, но ако бебето е над годинка.

Екзотичните плодове внасят прелест и разнообразие в менюто, при това са невероятно полезни. Богати са на въглехидрати, органични киселини,  витамини, минерали и други полезни съставки. Укрепват здравето, засилват съпротивителните сили срещу инфекции, рак и други болести, забавят стареенето. В повечето от тях количеството антиоксиданти е значително, ала рекордьор е асаи, което дори изпреварва всепризнатите боровинка и грозде. Освен множество антиоксиданти, протеините са повече, отколкото в кокоше яйце. По хранителен състав, белтъчини, мазнини и калории прилича на млякото, заради което се слави като „Млякото на Амазонка".

Повечето екзотични плодове са извънредно богати на витамин С. В гуавата количеството му е рекордно високо - 5 пъти повече от портокала.

Мангостинът от древността се цени в традиционната китайска медицина. Целебни свойства има изсушената и стрита на прах кора на плода при диария, екзема, а с тинктура от корените регулират менструалния цикъл.

Възхваляват помелото заради изразените диуретични и детоксикиращи качества. Не го пренебрегвайте, когато сте преуморени или с отслабени защитни сили. 

От полза за храносмилането е наличието на ензими, каквито са папаин и бромелайн в папаята и ананаса. С тяхна помощ при мариноване месото става по-крехко и вкусно. Популярно ястие вече и в европейските ресторанти е пиле с ананас или папая, както месо с портокалов сос. Осолените и изсушени парченца манго помагат при морска болест. Трябва да се има предвид, че мангото в по-голямо количество има разхлабващ ефект. 

Плодовете, освен че галят сетивата, утоляват добре жаждата. Сок от кумкуат освежава, дори твърдят, че помага при махмурлук. Ароматният сок от маракуя успокоява и подобрява съня.

Плодовете са неотменна част на повечето диети, тъй като съдържат малко калории, с изключение на авокадото. Те са прекрасно средство, за да си осигурите тонус и енергия.

През последните години в класациите за супердиетичен плод главни конкуренти са плодовете помело и ананас. Който и да изберете, може да си хапвате до насита в разтоварващите дни.

Питахайя са плодове на дървовиден кактус, наречен "кралица на нощта", тъй като цъфти само през нощта с бели ароматни цветове. Омайващо ухаят белите цветове на помело, ценна суровина в парфюмерийната промишленост. Цветовете на манго излъчват чар и съблазън, аромат, уловен в най-скъпи парфюми. Зашеметяващи са „цветовете на страстта" на загадъчната лиана Пасифлора, които пръскат уникален аромат на мускус. Повечето се изненадват, че именно нейни са плодовете, познати като маракуя. Съблазнителен мускусен аромат притежава и гуавата. Вдишайки нейния аромат преди години, жителите на тропическата част на Америка помислили, че са попаднали в рая. Джакфрукът ухае на току-що изпечен хляб и затова го наричат хлебно дърво.

Сред екзотичните плодове можем да срещнем какви ли не ябълки - божествено вкусните сметанова, кремава, захарна и др. Ала те са съвсем различни от познатите плодове на ябълковото дърво. Най-прочута от екзотичните ябълки е сметановата, наречена още черимоя - възхитителна, според Марк Твен. Тя е плод на Annona mericata, позната като „Дървото на сладоледа", което расте в подножието на Андите. Плодовете са големи колкото обичайна ябълка, но могат да достигат до 2 кг, а белоснежната сърцевина напомня сладолед. Деликатният и сладък вкус, комбинация от банан, ананас, ягоди, манго и сметана, не оставя никого равнодушен.

Ябълките на Annona squamosa са толкова сладки, че ги наричат захарни. Плодовете са покрити с грапава кора, набраздена като шишарка, а сърцевината е с млечен цвят и фина консистенция на маслен крем.

Азимина (Asimina triloba) е от рода на Аноновите дървета, но нейна родина, за разлика от останалите, е САЩ и южната част на Канада. Тя е от малкото екзотични плодове, които понасят климат с мека зима. Тази екзотична ябълка е любим плод на американците.

Златно дърво наричат Chrysophyllum cainito, чиито листа са като позлатени. Някои ги оприличават на звезди, а плодовете наричат звездни ябълки. Те са големи колкото ябълки, а на цвят са зелени или червени.

Дървото сигизум от семейство Миртови ражда малайзийските ябълки. Цветовете на дървото сигизум с безброй тичинки в кораловорозов цвят са наистина неописуема гледка от рая. Плодовете са с форма на камбанка, а цветът - жълт, червен или зелен. Наричат ги розови заради аромата, който много напомня роза. Розовата ябълка е по-сладка от познатите ни ябълки, сърцевината е хрупкава. Тя е любимо лакомство на децата, защото може да се яде без всякакви проблеми - не трябва да се чисти от кора или люспи и няма семки.

Накрая, но не на последно място е райската ябълка, сладка с леко сипкав вкус.

Пътят на този субтропически плод започва от древен Китай. У нас го отглеждат на юг по черноморското крайбрежие и в Петричко-Санданския регион и отдавна никой не смята, че е екзотичен плод.

 

Д-р Светлана Михайлова

 

 

Сподели: