Анкета

Новини

Къснолетни предложения - рецепти
Брой 82 - Септември - 2013

Пица със смокини


тесто за пица


4-5 бр. смокини


60 г шпек


100 г козе сирене


шепа листа от босилек


морска сол


зехтин екстра върджин


царевичен грис за поръсване


Плотът се поръсва с царевичен грис.  Тестото се разточва на тънко и се прехвърля в тава, застлана с хартия за печене. Намазва се леко със зехтин и се поръсва със сол. Разпределя се натрошеното сирене и резените смокини и месо. Пече се в загрята на 180 градуса фурна. Сервира се веднага, гарнирана с листа босилек.


Тарт с домати и печени чушки


лист бутер тесто
4 бр. червени чушки, изпечени и обелени
500 г домати
3 с.л. зехтин


2 скилидки чесън


1 жълтък


морска сол


черен пипер


пресен босилек или мащерка


Чушките се нарязват на ивици с ширина около 1 см. Доматите се почистват от семките и се нарязват на дребни кубчета, като се отделя  сокът им. Чесънът се пасира и се добавя към доматите заедно с 1 с.л. зехтин и сол на вкус. Бутер тестото се разточва леко върху лист хартия за печене. С остър нож от него се изрязват  блат с размер около 35х45см и ивици с ширина 1,5 см, от които се оформя борд по четирите му страни.  Основата за тарта се набожда с вилица и се намазва с жълтъка, разбит с малко вода.  Запича се за 10-12 минути в загрята до 190 градуса фурна. Бухналото дъно на тарта се притиска и върху него се разпределят доматите. Отгоре се нареждат лентите от чушки и се поръсват с останалия зехтин. Пече се още около 15 минути. Сервира се веднага, поръсен с босилек или мащерка.


Кейк с грозде


2 яйца
120 г захар
60 г масло, разтопено
60 мл зехтин
90 мл  бяло вино, стайна температура (или  прясно мляко)
ванилия
230 г брашно
¾ (три четвърти) ч.л. бакпулвер
щипка сол
60 г смлени орехи
300 г микс сладки и ароматни гроздови зърна, разполовени и без семки


Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. Постепенно се добавят маслото, зехтинът, виното, брашното и ванилията. Прибавят се орехите и 2/3 от гроздовите зърна, оваляни в малко брашно, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма с диаметър 22-24 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 15-18 минути - когато кейкът образува коричка и леко порозовее, отгоре се разпределят останалите зърна грозде. Пече се общо около 40 минути или до суха пробна клечка. Когато е охладен, се поръсва с пудра захар и се сервира със заквасена сметана или гъсто кисело мляко.


Кейк с нектарини и сливи


120 г бяло брашно
1/2 ч.л. (една втора) бакпулвер
1/4 ч.л. (една четвърт) сол
110 г меко краве масло
120 г пудра захар
2 яйца, стайна температура
ванилия
120 г нектарини
120 г сливи


топинг
3 сл разтопено масло
50 г кафява захар
1/8 ч.л. (една осма) сол
70 г брашно 
ванилия
1-2 щипки бакпулвер


Всички продукти за топинга се смесват с вилица до получаване на едри и дребни трохи. Оставят се в хладилника. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Едно по едно се прибавят яйцата, брашното на два приема и ванилията. Сместа се разстила в тава с размери 24х20 см, застлана с хартия за печене. Отгоре се нареждат резените плодове. Поръсва се с топинга и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути .


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук