Анкета

Новини

Летни изкушения
Брой 45 - Август - 2010

СВЕЖА САЛАТА


Необходими продукти


1 прясна краставица


10 рулца от раци


3 с.л. майонеза


1 с.л. кисело мляко


1 скилидка чесън


За украса


Копър и лимон


Краставицата се почиства и се реже на кубчета. Рулцата от раци също се режат на кубчета. В купа се смесват краставиците, рулцата от раци, майонезата, киселото мляко и чесънът. Разбърква се, покрива се с капак или фолио и се поставя в хладилник за 30 мин. Салатата се поднася, украсена с резенчета лимон и стръкчета копър.


 


ПЪСТЪРВА С ВОДКА


Необходими продукти


3 бр. филета от пъстърва


1 лимон


3 с.л. зехтин


4 скилидки  пресован чесън


1 ч.л. копър


1 ч.л. червен пипер


4 с.л. соев сос


60 мл водка


Филетата се поставят в голяма купа или йенска тенджера. Отгоре се изцежда сокът от лимона. Престояват около 10 мин. и след това се заливат с предварително приготвената марината от зехтина, чесъна, копъра, червения пипер и соевия сос. Накрая се поливат с водката. Няколо пъти рибите се обръщат, за да се овалят хубаво в маринатата. Съдът се покрива и се оставя в хладилник за около 3-4 часа. Филетата от пъстърва се нареждат в тава, поливат се с част от маринатата. Пекат се на 180 градуса на по-високо ниво във фурната за около 10-12 мин. Може да се използва горният грил на фурната, като тогава ще се обръщат веднъж. В долната част на фурната се поставя тава с малко студена вода в нея. При поднасяне, рибата може да се украси с домати, краставици и магданоз.


 


ТАРТАЛЕТИ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 


 Необходими продукти


300 гр. брашно


150 гр. студено масло, нарязано на парченца


1 яйце


5 с.л. студена вода


4-5 с.л. пудра захар


дребни ягоди, къпини, малини, боровинки.


цедено кисело мляко


захар


Брашното и пудрата захар се пресяват и смесват. Към тях се добавя маслото и се мачка, докато тестото стане на трохи. След това се добавя яйцето и накрая водата. Меси се за кратко до гладко тесто. Купата се покрива с фолио и престоява в хладилник около 20-30 мин. От тестото се късат топчета и се разточват не много тънко. Слагат се във формички за тарталети, мъфини или други метални купички. Дупчат се с вилица. Кошничките се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна. Изстудяват се и се вадят от формите.


Киселото мляко се разбива добре със захар на вкус. С пош се украсяват тарталетите. Допълва се и се доукрасява с плодовете. Готовите тарталети се оставят в хладилник да стегнат.


 


 БЕЗАЛКОХОЛЕН КОКТЕЙЛ


 Необходими продукти за 4 порции


280 мл чай от мента


280 мл сок от вишни


280 мл сок от черен касис


4к.л. пчелен мед


1 лимон


Чаят се запарва и охлажда леко. Подслажда се с меда. Охлажда се напълно и се смесва с двата вида сок. Напитката се разпределя в чаши. Добавят се по две тънки парчета лимон и кубчета лед. Коктейлът е подходящ за горещите летни дни.


 


Автор и фотограф: Диана Будинова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук