Анкета

Новини

Майски празници
Брой 54 - Май - 2011

СУПА С АГНЕШКО МЕСО И ЛИМОНОВ СОК


3 порции


Необходими продукти


1,5 л вода


500 г агнешко месо


100 г ориз


2 бр. жълтъка


200 г кисело мляко


Сокът на един лимон


Магданоз


Джоджен


Сол


Начин на приготвяне


Месото се сварява във водата, като към него се добавят ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Когато е готово, се изважда и бульонът се прецежда. В него се сварява оризът. Жълтъците, киселото мляко и сокът от лимон се разбиват много добре. Сместа се добавя при постоянно бъркане към ориза с бульона, след като той е напълно сварен и свален от огъня. Месото се реже на порции, поставя се в дълбоки чинии и се залива със супата.


ЯЙЧНА САЛАТА С ТРОХИ ОТ ЧЕРЕН ХЛЯБ


4 порции


Необходими продукти


150 г ръжен хляб


10 бр. яйца


1 бр. прясна краставица


1 връзка пресен лук


1 с.л. майонеза


1 ч.л. горчица


Магданоз


Листа от маруля


Начин на приготвяне


Хлябът се оставя за една нощ на открито да изсъхне и след това се натрошава. Яйцата се сваряват добре и заедно с краставицата и лука се нарязват на парченца. Смесват се с горчицата и майонезата. Посоляват се и се разбъркват. В чиния се подреждат листа от маруля, отгоре се сипва от салатата, наръсва се с трохите и се украсява с магданоз.


АГНЕШКО БУТЧЕ С РОЗМАРИН


6 порции


Необходими продукти


1,5 кг агнешко бутче


500 г пресни картофи


1 бр. червена чушка


2 бр. домати


1 глава артишок


8 скилидки  чесън


3 стръка пресен розмарин


4 с.л. олио


1 с.л. лимонов сок


Сол


Черен пипер


Начин на приготвяне


Месото се натрива със сол и черен пипер. Поставя се в намазана с олиото тава. Отгоре се поръсва със ситно нарязания чесън и розмарин. Добавя се около 200 мл вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се пече 2 часа на 150 градуса, като 3-4 пъти се полива със соса от тавата. Зеленчуците се почистват. Чушката и доматите се режат на ситно. Фолиото се отстранява и към месото се добавят картофите. След 30 мин. се добавят останалите зеленчуци. Пече се до готовност. При сервиране месото се реже на парчета, добавят се зеленчуци и ястието се полива с лимонов сок.


ЧИЙЗКЕЙК СЪС СИРОП ОТ ЧЕРЕШИ


Необходими продукти


400 г безсолна извара, не водниста


80 г топено сирене без подправки (4 триъгълничета)


100 г заквасена сметана


220 г захар


3 яйца


2 с.л. бяло брашно


1 с.л. царевичен грис (или царевично брашно)


2 с.л. разтопено краве масло


1 ч.л. ванилена захар


настъргана кора от един средно голям лимон


50 г стафиди, напръскани с малко ром или коняк


Начин на приготвяне


Разтапя се сиренето, прибавя се изварата и се разбива с миксер на бавни обороти. Постепенно се добавят захарта, яйцата, докато всяко се усвои добре, охладеното масло, пресятото брашно, грис и накрая сметаната с ванилията. Добавя се лимоновата кора и леко подсушените стафиди. Изсипва се в намаслена и набрашнена форма с отключващ се ринг, диаметър 18 см. Пече се в загрята на 160 градуса фурна 1 час. Оставя се на затворена врата още 2 часа. Охладено се отстранява от формата и се поставя в хладилник. Украсява се с част от черешите, леко изцедени и черешов сироп.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук