Семейно здраве

Момичета на терена

Футболът е най-популярният спорт в света. Вдъхновение е за много хора, обожават го малки и големи. Вашето малко момиченце не се интересува нито от балет, нито от спортни танци, нито от художествена гимнастика. Не го влекат момичешките игри.

Момичета на терена

Футболът е най-популярният спорт в света. Вдъхновение е за много хора, обожават го малки и големи. Вашето малко момиченце не се интересува нито от балет, нито от спортни танци, нито от художествена гимнастика. Не го влекат момичешките игри. Вместо това, то по-често се заиграва с топката, обича да рита с момчетата, гледа с удоволствие мачовете по телевизията, знае имената на футболисти, които вие дори не сте чували, с желание отива на стадиона. Мислите, че това е само преходен период и всичко е до време. Ами, ако не е така? Ако то притежава необикновен талант? Защо да не го поощрите и да не му позволите да се отдаде на любимата игра?!

Футболните качества и спортният хъс са характерни и за момичетата.

Важно е децата да спортуват, а футболът е спорт, който допринася за физическото развитие на децата, учи ги на дисциплина, на работа в екип. Кой е казал, че футболът е само момчешка игра? В света има много футболистки, които градят блестящи кариери и са истински звезди. И макар в тази си форма той да не е много популярен в България, има хора, които правят всичко възможно, давайки шанс на децата да се развиват. Затова, ако вашето момиченце има желание да играе, осигурете му тази възможност. Щом видите блясъка в очите му и усмивката на лицето му, значи си е заслужавало. А после... времето ще покаже. Важно е то да бъде щастливо.

 Кратка професионална визитка

Лъчезар Паланков основава ФК „ЛП Супер Спорт" през 2001 г. Той е треньор, президент, мениджър и собственик на клуба. Целият му живот е свързан с този спорт, затова и казва, че футболът е неговият живот. Той е един от малкото хора, които се отдават сляпо и безрезервно на идеята да дадат на децата възможност за изява и същевременно да превърнат мечтите им в реалност. Макар да няма блестяща кариера като футболист, работата му като треньор показва, че положените усилията си заслужават.

Бил е възпитаник на детско-юношеската школа на ФК „Септември"- София.

През 1966 е републикански шампион на България с отбора на „Септември".

1976г. завършва ВИФ, специалност „Футбол".

1996г. завършва второ висше, специалност „ Спортен мениджмънт" в НСА.

1997г. създава спортна мениджърска агенция

2001 създава футболен клуб „ЛП Супер Спорт".

 От колко време съществува  вашият клуб?

Клубът е създаден през 2001г. по инициатива на момичета, играещи футбол или такива, с които сме се занимавали през годините. До момента се развива много добре. Имаме множество международни участия и спечелени награди.

 На каква възраст  децата могат да започнат да се занимават с футбол? Има ли някакъв минимум?

След 5-6 годишна възраст децата могат да започнат да се занимават активно със спорт. Като казвам активно, имам предвид, че трябва да се съобразим с физиологичните особености на организма в определена възраст. Затова тренировките трябва да са дозирани, т. е. по-кратки занимания, по-емоционални, не толкова чисто футболна дейност, а занимателни игри с футболна насоченост.

Как са разпределени децата - по възраст, по степен на подготовка и  какви са критериите за разпределение?

В България няма строго изградена система, която да диференцира децата по възраст. Затова си служим с модела на УЕФА. При него разделението е следното: до 17год. са девойки младша възраст, от 17-19 години - старша възраст, а над 19 години - жени. В моя клуб тренират заедно, но по време на самото тренировъчно занимание в тази обща група се обособяват подгрупи и натоварванията се разпределят според възрастта на децата.

 Колко пъти седмично се провежда тренировката?

Имайки предвид, че в отбора имаме момичета от различни възрастови категории, се стараем да се съобразим с тях и с техните възможности. Поради тази причина тренираме максимум четири пъти седмично, а в един от почивните дни играем официален мач или контролна среща. В неактивния период се събираме три пъти в седмицата.

 Каква е продължителността на тренировката?

Всяко тренировъчно занимание е приблизително с времетраенето на един официален мач. По този начин децата се адаптират по-лесно към онова, което им трябва по време на състезание. Когато тренировките са с продължителност на един футболен мач, организмът им привиква и те нямат проблеми.

 Разкажете ми нещо за самата тренировка! Какво представлява, какви елементи се включват, на какво се набляга повече?

Минава се през следния педагогически принцип - от по-простото към по-сложното. Започваме с най-елементарните упражнения - за спиране и подаване на топката, после се преминава към изграждане на физически качества, които са необходими, за да могат момичетата да покажат уменията си. Затова те трябва да са много добре подготвени и да издържат натоварване от 50 - 90 минути, да се движат активно по терена, да тичат, т. е. това, което изисква играта футбол. Самите тренировки са разделени в три части - подготвителна, основна и заключителна част. В първата наблягаме на упражнения, които подготвят всички мускулни групи на децата. След това се прави плавен преход към основната част. Там вече се работи по няколко направления. Има занимания, при които се работи повече за техника, за тактика или такива, при които се работи за изграждане на чисто комбинативни умения и заучени положения.

 Работата с деца е трудна и не е за всеки. Изисква се умението човек да бъде едновременно психолог и педагог, което е голяма отговорност. Как успявате да задържите интереса им?

Всеки, който работи на ниво детско-юношески спорт, трябва да се съобразява, че децата са като глина, която се вае в момента, а това до голяма степен зависи от треньора. Изисква се много любов и такт. Човек трябва да познава детската психика. Необходимо е треньорът да бъде много добър педагог и психолог, но за съжаление, не всички подхождат така. С децата трябва да се работи внимателно и разумно.

 Когато децата навлязат в пубертета, стават по-чувствителни. Трудно ли се работи с тях? Как трябва да подходи човек?

Човек трябва да бъде по-деликатен и да проумее същността на този процес. Много момичета в този период са склонни да се откажат, други се влюбват и футболът отива на заден план. Ако човек не вложи необходимия такт и мисъл, възникват много трудности. Освен това децата стават малко по-агресивни, арогантни и нервни. Ето защо трябва да бъдем внимателни с тях.

 Къде тренирате?

Близо четири години използвахме базата на НСА, но сега ползваме базата на „Конелиан" в село Герман.  Условията в нея са подходящи за тренировки.

Разполагаме с бус, който осигурява транспортирането на момичетата от и до стадиона.

Има ли осигурена медицинска помощ за футболистките?

Клубен лекар нямаме, но ползваме услугите на лекаря на националния отбор на жените и девойките.

 Трябва ли да се спазва някакъв хранителен режим?

Хранителният режим е важна част от спортно-състезателната дейност. Храненето е желателно да бъде поне два часа преди тренировката или официален мач. Трябва да се набляга на храни, снабдени с по-голямо количество витамини, защото при всички спортове организмът изразходва витамини и минерални соли. Веществата трябва да се усвоят чрез храната. Стараем се да учим момичетата как да се хранят правилно - трябва да се пият много течности. Водата е особено необходима и е препоръчително да се приема поне 2 л. на ден. Важно е и да се консумират плодове и зеленчуци, и по-леки храни, които да зареждат с необходимата енергия.

 Колко струват екипите и какво друго е необходимо да имат децата? Родителите ли ги набавят или вие им ги осигурявате?

Стараем се момичетата да са облечени спрямо всички съвременни изисквания - като се започне от бюстиетата и бельото, мине се през екипировка за ежедневието, футболни екипи, кори, чорапи, грейки. Всичко, което трябва да има едно дете, за да тренира нормално, ние го осигуряваме. Разбира се, нашите спонсори също помагат. Бюджетът се формира от мои лични средства, от рекламодателите и от таксата, която родителите плащат на месец. Ние осигуряваме тренировъчните и мачовите екипи, официалните клубни екипи и тези за ежедневието. Родителите поемат изписването на имената по фланелките. Личните кори и обувките също се закупуват от тях.

Участвате ли в турнири и първенства? Имате ли спечелени награди и какви са те?

Участваме както във вътрешни, така и във външни състезания. В България участваме в абсолютно всички първенства, които се организират. Нашият спортен календар е целогодишен, с малки паузи през студените зимни месеци и лятото, но 8-9 месеца играем активно. Имаме и международни прояви, сред които участия на традиционен турнир в Париж. Справяме се доста добре. Винаги сме в първата четворка между осем отбора от цяла Европа. Класирахме се престижно и на турнир в Ниш. Спечелихме и турнир в Гърция, с участие на шампионите на Кипър, Гърция и Сърбия. Тази година играхме в Италия, където се представихме достойно, имайки предвид, че сме в процес на подмладяване. Голяма част от нашите състезателки са и членове на различните национални отбори - за девойки в младша и старша възраст, за жени, където участват в различни квалификации за европейски и световни първенства.

 Има ли възможност децата да се развиват по-нагоре и евентуално да постигнат по-големи успехи?

Ние участваме в доста международни прояви, където към момичетата проявяват интерес много чуждестранни клубове. Когато едно дете е изявено, когато има качества, когато работи добре и се развива, то има шанс да успее във футбола. Тогава влизаме в преговори, уточняваме условията и се стараем да осигурим на всяко момиче съответен трансфер в чужбина.

 Как стимулирате развитието на по-изявените футболистки?

При жените постигнахме успех. Първата ни по-значима стъпка беше в края на миналата година, когато трансферирахме нашата състезателка Лили Костова в шампиона и носителя на купата в Русия, отбор от топ 8 на Европа. Въпреки крехката си възраст, тя е била гол - майстор на абсолютно всички състезания, в които е участвала - за девойки, за жени, международни турнири, състезания от българското първенство. Тя мотивира другите момичета, които се състезават. 

2 наши момичета са в Украйна, а едно замина за Италия.

Имаме сериозни намерения да осигурим добро място за всяка изявила се наша състезателка.

 Срещате ли разбиране от страна на родителите?

Това е малко сложен въпрос, на който не може да се погледне едностранчиво. Някои родители обичат децата им да се занимават, но държат да отделят повече време на училището и така се получава конфликт. В тази посока има родители, които проявяват разбиране и такива, които се сърдят.

 Какъв е регламентът за записване?

Провеждаме кастинг, на който преценяваме възможностите на детето. Правим селекция от цяла България. Имаме много деца от провинцията - осигуряваме им възможност да учат, да живеят тук на общежитие. Това до голяма степен пречи на контакта с родителите. Затова периодично правим родителски срещи, на които обсъждаме належащите въпроси. Важно е детето да обича футбола, да има мотивация, да иска да се занимава, но разбира се, да притежава и някои футболни качества. При нас няма възрастови ограничения. За децата от провинцията е желателно да бъдат по-големи, след 5 клас, защото по-малките не могат да живеят без родителска грижа. Практика е да привличаме млади таланти. Родителите винаги могат да разчитат на това, че ще обърнем внимание на детето, ще го преценим, ще видим какво може.

Каква е цената на уроците за един месец?

Месечната такса е 20 лв.

Какво трябва да знаят родителите на малките футболистки?

Спортът е велика сила и дава много. Ако искате вашето дете да се развива правилно, да бъде здраво и силно, да се представя добре в училище и във всички извънкласни форми, добре е да спортува. След приемането на България в Европейския съюз, отварянето на границите създава редица възможности много талантливи и перспективни деца да продължат своето развитие и обучение. Това важи за всеки спорт. Затова, родители, стимулирайте вашите деца да спортуват!

 Къде могат да се запишат желаещите?

Имаме Интернет страница, на която родителите могат да видят много подробна информация за дейността и обучението в школата: www.LP-supersport-bg.com. Адресът за кореспонденция е гр. София, ж. к. Люлин, бл.704, вх Д, ап 104 или на e-mail: lpsupersport@mail.bg. Телефон за справки: 02/927 12 84, GSM 0888/ 57 24 07; 0896/ 35 28 77

 

Интервюто взе: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: