Анкета

Новини

Морски дарове
Брой 67 - Юни - 2012

Коктейл със скариди


Необходими продукти за 6 порции


4 с.л. бита или заквасена сметана


4 с.л. майонеза


4 с.л. кетчуп


1-2  ч.л. Уорчестършайър сос


сок от 1 лимон


1 сърцевина от зелена салата


400 г дребни коктейлни скариди, замразени


6 големи бланширани скариди


морска сол, черен пипер, червен пипер


Начин на приготвяне


Смесват се сметаната, майонезата, кетчупът, сокът от лимон и Уорчестършайър сосът на вкус. Коктейлните скариди се бланшират за 40 секунди във вряща вода, отцеждат се, подсушават се и се добавят към соса. Всичко се подправя със сол и пипер, като при нужда се добавя лимонов сок. В подходящи чаши или купички се накъсват крехките салатни листа. Отгоре се разпределя получената смес, гарнира се с почистените и обелени бланширани скариди. Сервират се с филийки черен хляб и лимонови резени.


 


Пикантни калмари


Необходими продукти за 6-8 порции


500 г дребни или средно големи почистени калмари


6-7 с.л. зехтин


1 червена люта чушка, почистена от семената и дребно нарязана


2 ч.л. сладък червен пипер


2 скилидки чесън, смачкани и дребно нарязани


1 с.л. лимонов сок


настъргана кора от един лимон


3 с.л. ситно нарязан магданоз


морска сол и прясно смлян черен пипер


3-4 с.л. брашно


Начин на приготвяне


Калмарите се нарязват на пръстени, подсушават се и се слагат в плитка чиния. Поръсват се с 3 с.л. зехтин, червения пипер и половината от лютата чушка, подправят се с малко сол и пипер. Разбъркват се, завиват се със стреч фолио и се оставят в хладилника за 3-4 часа. Маринованите калмари се овалват във брашно и се пържат на 2 части в силно сгорещения останал зехтин  за 1-2 минути. Добавя се половината от чесъна, разбърква се и веднага се изваждат в купа, след което се слага втората доза и към нея накрая се добавя останалият чесън. Към готовите калмари се прибавят лимоновият сок, лимоновата кора, магданозът и останалата половина от лютата чушка, разбърква се леко и се сервира.


 


Гратин с миди и песто


Необходими продукти  за 4 порции


36 пресни черни миди с черупки, по възможност по-големи


100 мл сухо бяло вино


2 с.л. бели хлебни трохи


1 скилидка чесън, ситно нарязана


4 с.л. дребно нарязан магданоз


4 с.л. зехтин


3-4 с.л. песто дженовезе


пресен босилек за гарниране


Начин на приготвяне


Почистените миди се слагат в тенджера заедно с виното, кипват се и се оставят 3-4 минути или докато се отворят, като тенджерата се разтръсква 2-3 пъти през това време. Течността се прецежда, като се запазва за друга рецепта, а мидите с половината от черупките се нареждат в тава или в индивидуални съдове. Върху всяка се слага от пестото и от предварително приготвена смес от хлебни трохи, магданоз и чесън. Поръсват се с малко зехтин и се запичат под грила на фурната за около 3 минути или докато се зачервят. Поднасят се веднага, гарнирани с босилек и хрупкав хляб.


 


Пълнени калмари на фурна


Необходими продукти за 4 порции


4 средно големи туби от калмари


60 г масло


50 г пресни бели хлебни трохи


3-4 скилидки чесън


1 малка глава лук


1 стрък летен праз или пресен лук


2 моркова


150 мл рибен бульон


2-3 с.л. зехтин


2-3 с.л. дребно нарязан магданоз


сол и черен пипер


Начин на приготвяне


Хлебните трохи се запържват в половината от маслото, докато станат златисти и хрупкави, като междувременно се разбъркват. Слагат се в чиния и се отделят настрани. Останалото масло се загрява и в него се запържват нарязаните на дребно моркови, лукът и чесънът. Добавя се горещият бульон и се оставя да къкри, докато се редуцира и зеленчуците омекнат. Подправя се със сол и пипер, добавят се магданозът и трохите. С тази смес се пълнят измитите и подсушени калмари, като се внимава да не се препълнят. Краят на всеки се защипва с клечка за зъби. Загрява се малко зехтин и всеки калмар се запържва за кратко от всички страни до златисто. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се слагат в загрята до 220 градуса фурна. Пекат се за около 20 минути. Сервират се нарязани на колела и гарнирани с лимонов или шафранов ориз.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук