Вкусно и полезно

Морски дарове

Рецепти

Морски дарове

Коктейл със скариди

Необходими продукти за 6 порции

4 с.л. бита или заквасена сметана

4 с.л. майонеза

4 с.л. кетчуп

1-2  ч.л. Уорчестършайър сос

сок от 1 лимон

1 сърцевина от зелена салата

400 г дребни коктейлни скариди, замразени

6 големи бланширани скариди

морска сол, черен пипер, червен пипер

Начин на приготвяне

Смесват се сметаната, майонезата, кетчупът, сокът от лимон и Уорчестършайър сосът на вкус. Коктейлните скариди се бланшират за 40 секунди във вряща вода, отцеждат се, подсушават се и се добавят към соса. Всичко се подправя със сол и пипер, като при нужда се добавя лимонов сок. В подходящи чаши или купички се накъсват крехките салатни листа. Отгоре се разпределя получената смес, гарнира се с почистените и обелени бланширани скариди. Сервират се с филийки черен хляб и лимонови резени.

 

Пикантни калмари

Необходими продукти за 6-8 порции

500 г дребни или средно големи почистени калмари

6-7 с.л. зехтин

1 червена люта чушка, почистена от семената и дребно нарязана

2 ч.л. сладък червен пипер

2 скилидки чесън, смачкани и дребно нарязани

1 с.л. лимонов сок

настъргана кора от един лимон

3 с.л. ситно нарязан магданоз

морска сол и прясно смлян черен пипер

3-4 с.л. брашно

Начин на приготвяне

Калмарите се нарязват на пръстени, подсушават се и се слагат в плитка чиния. Поръсват се с 3 с.л. зехтин, червения пипер и половината от лютата чушка, подправят се с малко сол и пипер. Разбъркват се, завиват се със стреч фолио и се оставят в хладилника за 3-4 часа. Маринованите калмари се овалват във брашно и се пържат на 2 части в силно сгорещения останал зехтин  за 1-2 минути. Добавя се половината от чесъна, разбърква се и веднага се изваждат в купа, след което се слага втората доза и към нея накрая се добавя останалият чесън. Към готовите калмари се прибавят лимоновият сок, лимоновата кора, магданозът и останалата половина от лютата чушка, разбърква се леко и се сервира.

 

Гратин с миди и песто

Необходими продукти  за 4 порции

36 пресни черни миди с черупки, по възможност по-големи

100 мл сухо бяло вино

2 с.л. бели хлебни трохи

1 скилидка чесън, ситно нарязана

4 с.л. дребно нарязан магданоз

4 с.л. зехтин

3-4 с.л. песто дженовезе

пресен босилек за гарниране

Начин на приготвяне

Почистените миди се слагат в тенджера заедно с виното, кипват се и се оставят 3-4 минути или докато се отворят, като тенджерата се разтръсква 2-3 пъти през това време. Течността се прецежда, като се запазва за друга рецепта, а мидите с половината от черупките се нареждат в тава или в индивидуални съдове. Върху всяка се слага от пестото и от предварително приготвена смес от хлебни трохи, магданоз и чесън. Поръсват се с малко зехтин и се запичат под грила на фурната за около 3 минути или докато се зачервят. Поднасят се веднага, гарнирани с босилек и хрупкав хляб.

 

Пълнени калмари на фурна

Необходими продукти за 4 порции

4 средно големи туби от калмари

60 г масло

50 г пресни бели хлебни трохи

3-4 скилидки чесън

1 малка глава лук

1 стрък летен праз или пресен лук

2 моркова

150 мл рибен бульон

2-3 с.л. зехтин

2-3 с.л. дребно нарязан магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Хлебните трохи се запържват в половината от маслото, докато станат златисти и хрупкави, като междувременно се разбъркват. Слагат се в чиния и се отделят настрани. Останалото масло се загрява и в него се запържват нарязаните на дребно моркови, лукът и чесънът. Добавя се горещият бульон и се оставя да къкри, докато се редуцира и зеленчуците омекнат. Подправя се със сол и пипер, добавят се магданозът и трохите. С тази смес се пълнят измитите и подсушени калмари, като се внимава да не се препълнят. Краят на всеки се защипва с клечка за зъби. Загрява се малко зехтин и всеки калмар се запържва за кратко от всички страни до златисто. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се слагат в загрята до 220 градуса фурна. Пекат се за около 20 минути. Сервират се нарязани на колела и гарнирани с лимонов или шафранов ориз.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: