Тя и Той

Моят мил мъж-домошар

За щастие, на вашия любим мъж са му достатъчни телевизорът, компютърът, децата и домашната работа. Не би било странно, ако за рождения си ден ви поръча топли и удобни пантофи. Но това не може да продължава до безкрай - трябва да се направи нещо и то бързо

Моят мил мъж-домошар

За щастие, на вашия любим мъж са му достатъчни телевизорът, компютърът, децата и домашната работа. Не би било странно, ако за рождения си ден ви поръча топли и удобни пантофи. Но това не може да продължава до безкрай - трябва да се направи нещо и то бързо. Нека разгледаме галерията с портретите на мъжете-домошари.

ТИП № 1

Спокойният домошар

Вашият мъж се чувства изключително щастлив в моментите, в които по телевизията дават интересен футболен мач или филм. Той е сравнително затворен в себе си, мисли повече за собственото си удоволствие и обича, когато никой не му се пречка. Въпреки това, този тип мъж-домошар е изключително спокоен и благоразположен за комуникация, обикновено се съгласява за почти всичко с вас. Когато му предложите да отидете някъде на почивка, той никога няма да тръгне да ви разубеждава. Винаги приема с охота обедите и вечерите у вашите, посещение на някой концерт или театрална постановка. Но вие се дразните страшно много от липсата му на инициатива, от това, че той никога няма да предложи какво да правите или къде да отидете. Дори когато приятелите му звънят с предложение за излизане той казва: „Изчакайте да питам жената!". А това направо ви изкарва от равновесие и едвам се сдържате.

Мнението на психолозите

До голяма степен този мъж е егоист. Той е като малко дете, което живее заедно с грижовната си майка и е напълно доволен, защото тя перфектно знае кое е добро и кое не за него. Ако засипвате мъжа си с упреци, много е вероятно да ви се озъби и да се скрие зад оскърбеното си самолюбие. Все пак той винаги застава зад вас, защо не можете да уважите мнението му? Не очаквайте, че ще прояви инициатива. Най-добре е направо да кажете какво искате да свърши, например да купи билети за театър. Ако свърши задачата, задължително му благодарете. Ако искате да бъде по-активен във вземането на решения, предложете му всяка седмица един от вас да измисля къде да ходите да се забавлявате. Към средата на седмицата проверете до къде са стигнали плановете му. Най-важното е мъжът ви да разбере, че се нуждаете от помощта и подкрепата му. Помогнете му да възвърне вярата в силите си и да намери мястото си в социалния свят. Иначе той никога няма да успее да почувства истинското удоволствие от срещите с приятели или от посещаването на концерт на любима група.

ТИП№ 2

Домошарят „квачка"

Мъжът ви постоянно говори, че по-важно за него от децата няма и че за него те са най-святото. Разбира се, това е прекрасно, но зад тези думи се крие предлог, че излишно от вкъщи няма да излиза. Все пак не трябва да оставяте трите си малки деца на бавачката три пъти седмично. Освен това, не може да ги взимате със себе си, защото така се разваля режимът им, а и спокойният сън в креватчето не може да се сравнява с дрямката в колата.

С него е трудно да се спори, способен е да ви нарече лоша майка и дълго ще обяснява, че наличието на деца в семейството ви предполага някои задължения, от които той няма намерение да отстъпва.

Честно казано, този тип мъж винаги е готов да се занимава с децата, с часове да играят игри и да четат книжки. И вечеря ще приготви, никога няма да откаже да смени памперса и да изкъпе мъниците. Трудно бихте се скарали с него, просто няма за какво и въпреки това, с всеки изминал ден все повече ще имате нужда от откровен разговор.

Мнението на психолозите

Този вид мъж-домошар напомня на квачката, никога не може да се отдели от пиленцата си. Той не вижда никакъв смисъл да излиза от вкъщи. Но някой ден може да се „събуди" и да ви обвини, че сте закостенели, че сте се загубили в битовизма и че си е представял семейния живот по съвсем друг начин. В този момент ще ви се наложи да положите неистови усилия, за да понижите напрежението. Ако не искате ситуацията да стигне до критична точка, опитайте се да разберете с какво е свързано това негодувание при мъжа ви. Възможно е да не си доспива, заради децата. Разберете какво е било детството му и от какво може да е бил лишен. До голяма степен мотивите за такова поведение се обясняват с неадекватни опити да се достигне до нещо, което назад във времето не е било достатъчно. Друга причина може да бъде недостатъчното развитие на мъжката идентификация. По правило такива мъже са привлечени от жени, които обратно на тях са много социални и насочени към кариерата. Разбира се, в една такава двойка и ролите са обърнати - мъжът си стои вкъщи и гледа децата, а жената работи и изхранва семейството. Криза се появява тогава, когато единият от двамата престане да се чувства удовлетворен. Ако във вашето семейство се е случило точно това, първо трябва да разберете с какво е свързано недоволството. Всяка промяна засяга и двамата съпрузи и нарушава установения баланс. За да възстановите баланса вкъщи, трябва да се разберете със своя любим домошар как бихте могли да реорганизирате задълженията. Поговорете за взаимните си очаквания, изяснете си на кой какво не му харесва.

ТИП № 3

Бъбривият домошар

Този господин няма никакво желание да помръдне и винаги е недоволен от всичко. Вечеря с приятелско семейство? Защо, нали той се е виждал с тях преди месец? Премиера на някой хубав филм? Какъв е смисълът, като след няколко седмици ще може да си го свали от Интернет? Дори и да се съгласи на някое от вашите предложения, със сигурност по-късно ще започне да мрънка: „Аз ти казах, идеята не ми хареса още в самото начало!". Все пак ще има случаи, в които ще си изкарвате приятно навън, но определено тези излизания няма да са толкова чести, колкото на вас би ви се искало. Все пак бъбривецът е горд.

Мнението на психолозите

Трябва да се замислите дали вашият мъж не преживява временна криза или лошото му настроение е признак за по-дълбока депресия. С цялото си поведение той напомня за тинейджър, който се чувства не на място и във всеки един момент е готов да вдигне бунт. Недоволството за него е начинът му на живот в този момент. А цялата работа е в това, че мъжът ви мисли, че сте прекалено авторитарна, но така и не се решава да го каже направо. Бъдете по-внимателна, не поемайте всички отговорности, винаги го питайте за мнението му, преди да предприемете нещо. И накрая, обърнете внимание на своето поведение. Възможно е често да отхвърляте идеите на съпруга си. Опитайте се да слушате любимия си. Все пак без малките компромиси семейният живот е труден.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: