Анкета

Новини

Най-сигурната защита на дома
Брой 56 - Юли - 2011

Всяко домакинство в днешно време полага големи усилия и средства да създаде уютен и приятен дом за своето семейство. Нашият дом е изпълнен със скъпи уреди и оборудване или има многократни подобрения в интериора. Всичко това можем да защитим със застраховка за дома, с което да си подсигурим спокойствие по време и извън престоя ни в къщата.


Една застраховка за дома може да бъде сключенa по желание на клиента срещу различни рискове, както за недвижимото имущество, такa и за оборудването и мебелите в него. Примерни покрития могат да бъдат:


* Пожар, Умишлен Пожар


* Земетресение


* Природни бедствия - буря, градушка, увреждане от тежест при естествено натрупване на сняг или лед и др.


* Наводнение и Авария на водопроводни, канализационни и отоплителни инсталации


* Злоумишлени действия на трети лица и Вандализъм


* Счупване на стъкла


* Гражданска отговорност към трети лица


* Допълнителни разходи


* Кражба


* Късо съединение и токов удар


Все по-често се случва да възникнат природни бедствия, вследствие на климатичните промени. В условия на криза кражбите на имущество зачестиха. Всички тези предпоставки са достатъчно основание, за да се замислим за застраховка на дома. Инвестицията в нея не е голяма, често е пъти по-евтина от Каско на Автомобила. Обикновено пълното покритие за застраховане на апартамент около 70 кв.м е между 70 -150 лв. за година.


Застрахователите са създали продукти, които лесно се сключват, без да е необходимо да се правят предварителни описи на имуществото. Това са така наречените пакетни застраховки и техните стойности могат да варират от 20.00 лв. В тях клиентите трябва да внимават, защото често се пропускат важни клаузи като авария от ВиK и са с по-ниски лимити на покритията.


В последно време всеки застраховател предлага и допълнителни екстри към този вид застраховка - необичайни покрития като злополука на живеещите, застраховка на домашен любимец, кражба на мобилна техника извън адреса на застраховане, кражба на лични документи, загуби на доходи от наем и др.


За да получите оферта за застраховка на дома, трябва да знаете: точен адрес на имуществото, година на построяване на имота, квадратура, брой етажи на сградата.


АМАРАНТ ВИ СЪВЕТВА:


* Когато застраховате дома си, попитайте дали има самоучастие във включените рискове;


* Попитайте дали в риска наводнение е включено и авария от ВиК и други инсталации;


* Поискайте да бъде включен риск Допълнителни разходи - покритието му ще възстанови разходи за отремонтиране на брави и ключалки и др, възникнали при вандализъм;


* При възникване на щета първо се обърнете към вашия застрахователен брокер и застраховател;


* Кажете всички обстоятелства - дали е обитаван постоянно, сезонно или периодично имотът, или се дава под наем;


* При кражба попитайте дали се покриват действия чрез техническо средство - в днешно време все повече крадци осъществяват престъпните си действия със средства, чрез които не си личи, че има взлом;


* При сключен риск кражба проверете дали имате документи за застрахованото имущество;


* При кражба или опит за такава уведомете задължително полицията;


* При пожар задължително уведомете служба за пожарна и аварийна безопасност;


* Сключвайте риск Гражданка отговорност - ще ви спести много разправии, ако увредите имущество на съсед - например при наводнение;


* Винаги трябва да имате Общи условия към договора и да сте запознати с тях.


При застрахователен брокер АМАРАНТ БЪЛГАРИЯ можете да получите оферти към няколко компании, да сравните различните рискове при застрахователя. Това можете да направите и on-line на сайта на брокера www.amarantbg.com


 


Автор: Илияна Гайтанджиева, застрахователен брокер Амарант България


 


www.amarantbg.com
Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук