Родителска практика

Направи си сам! Мини алпинеум

С настъпването на пролетта няма как да не ни се прииска да вмъкнем част от заобикалящата ни зеленина у дома си. Не всеки, обаче има къща с двор, където да си направи зелена морава с алпинеум. Затова предлагаме този малко нестандартен начин да си създадем

Направи си сам! Мини алпинеум

С настъпването на пролетта няма как да не ни се прииска да вмъкнем част от заобикалящата ни зеленина у дома си. Не всеки, обаче има къща с двор, където да си направи зелена морава с алпинеум. Затова предлагаме този малко нестандартен начин да си създадем вкъщи алпинеум - бонсай.

 Необходими материали:

1. Плитка глинена паница с достатъчно голям диаметър - поне 15 см. (дълбочина между 4-7 см. е най-подходяща);

2. Ситен чакъл или натрошени на ситно парченца от стара глинена саксия - за дренаж;

3. Торопочвена смеска, може и чиста пръст от гората, откъдето ще вземете и мъховете;

4. Няколко туфи мъх - на влажни, сенчести места в паркове, гори, в планината (тъкмо повод за екскурзия). Опитайте се да вземете мъха заедно с основата, на която расте - дървесна кора, пръст или парче камък, за да запазите "коренчетата" му;

5. Малко чист речен пясък (но не е фатално и да е от някой строеж);

6. Интересни по форма и цвят камъчета, парченца дърво, клончета.

Последователност на работата:

1. Наредете по дъното на паницата ситния чакъл или глинени чирепи за основа;

2. Насипете отгоре слой почва, уплътнявайки я между камъчетата;

3. Сега подредете камъните за "алпинеума" по свой вкус, за предпочитане в единия край на паницата, а ако е по-голяма - може и централно. Ако имате подходяща дребна папрат или дребноцъфтящо растение, можете да го засадите внимателно между камъните.

4. Върху откритата част от пръстта насипете тънък слой пясък - той е добра основа за повечето мъхове и ще попречи на основата да се разкаля;

5. Вече можете да подредите туфичките мъх. Използвайте ги като части от мозайка така, че да запълните всички ъгълчета и пространства между камъните. Накрая подредете отгоре няколко по-дребни камъчета или парченца дърво за допълнителна украса (може и някоя малка фигурка).

6. Полейте хубаво, почти до ръба, след което следете внимателно дали мъхът се захваща - ако не, не се отчайвайте - може да не сте уцелили подходящ вид.

Забележки:

1. Дръжте паницата с мъхове на сянка и на хлад - най-добре на северен балкон. Пръскайте ги всеки ден с вода, през горещите месеци поливайте обилно. През зимата е по-добре да не остават навън.

2. Често в самия мъх има семенца на други растения - оставете ги да пораснат малко, но след това ги подрязвайте, иначе корените им може да "завземат" пространството. Ако от мъха излязат малки стълбчета с продълговати заострени кутийки отгоре - не ги пипайте! Това са размножителните му органи, значи градинката ви се развива успешно.

 

Автор на идеята: Иво Домозетов

 

 

Сподели: