Семейно здраве

Насаме с природата!

Има ли начин да се отпуснете, да избягате от града, да прекарате известно време със семейството, да се забавлявате, да се отдадете на любимото хоби, дори и когато лятото вече си е отишло и времето на отпуските е приключило. Безспорно има.
Есента е най-бл

Насаме с природата!

Има ли начин да се отпуснете, да избягате от града, да прекарате известно време със семейството, да се забавлявате, да се отдадете на любимото хоби, дори и когато лятото вече си е отишло и времето на отпуските е приключило. Безспорно има.

Есента е най-благоприятният сезон за риболов.

Застудяването на времето и изстиването на водата кара рибите да се хранят активно, за да трупат запаси за дългата и студена зима. Ако температурите се задържат трайно и няма кой знае какви промени, шансът за добър улов е много голям. Ако никога досега не сте водили детето си на риба, няма смисъл да отлагате. Възползвайте се от последните топли дни преди да започнат студовете и не му мислете много.

За някои хора риболовът е доста скучно и определено не особено интересно занимание. За други е страст и те с нетърпение чакат уикендите, когато могат да се измъкнат от досадните лапи на големия град, търсейки утеха сред природата. И все пак, не е задължително да сте запалени рибари, за да потърсите повод да заминете. Вашето семейство има нужда от разнообразие, особено като се има предвид, че зимата предстои и нямате кой знае какъв избор за пътуване. В България има толкова прекрасни кътчета, където човек има възможност да се поразходи, да си почине, да си направи пикник, да посетите дори някоя интересна местност, но най-важното - да зарадва своето дете. „Опознай родината, за да я обикнеш," е казал Иван Вазов. И колкото и банално да звучи, си е самата истина. Затова един уикенд, далеч от града, край някой язовир или рекичка, е прекрасна възможност да разнообразите ежедневието. Ако все пак, риболовът е ваше хоби, то спокойно може да го споделите със семейството си, като заминете някъде заедно - така ще съчетаете полезното с приятното. Недейте да лишавате нито себе си, нито него. Времето лети и е хубаво човек да се възползва от всеки миг и всяка секунда. Вашето съкровище определено ще бъде щастливо да бъде с мама и татко, независимо къде. Както момченцата, така и момиченцата харесват риболова. За детето това е нещо ново, интересно и страшно забавно. Нищо не пречи да заведете вашата малка принцеса - от опит глава не боли, така че защо да не пробвате? Ако се безпокоите, че вашето мъниче може да попречи на улова, достатъчно е да поговорите и да му обясните какво не трябва да прави. 

От друга страна, това ви дава прекрасна възможност да се сближите. Представете си колко неща бихте могли да споделите един с друг, когато сте далеч от града, на някое тихо, спокойно и красиво място (определено е по-добре да бъдете сред природата и гледката, която се разкрива пред вас да не бъде блокът на съседите). Детето може да сподели с вас неща, които при други обстоятелства и в друго време никога не би направило -  първи любовни трепети, лошо поведение в училище, скарване с добър приятел, беля, за която не знаете и пр.

 Подготовката

Проучете внимателно мястото, което смятате да посетите. Набавете си карта или пътеводител за района. Може предварително да се информирате за интересни места, които да разгледате - природни забележителности или исторически паметници в случай, че риболовът няма да е единственото ви занимание. Всичко зависи от това какъв тип почивка планирате. В зависимост от това, може да отидете на палатка, хотел или квартира. Палатката е подходяща за по-топлите месеци - краят на пролетта и лятото. През есента, когато сутрините и вечерите са студени, е добре да се спи на топло и защитено място. Трябва да се съобразявате, че сте с дете и неговите нужди са на първо място. Около повечето водоеми в страната има приятни места, където може да отседнете и да се чувствате комфортно. Изборът е голям и не би трябвало да ви затрудни - вилички, малки семейни хотелчета, бунгала, а дори и плаващи къщички (понтони), които предлагат много добри условия и биха били интересни за детето.

Трябва да сте предварително запознати и със сроковете на забрана за риболов. През различните сезони има периоди, по време на които уловът на риба е забранен, защото тогава е размножителният й период. Така например, в края на пролетта и в началото на лятото обикновено се въвежда забрана за улов на  костур, бяла риба, каракуда, толстолоб, щука, платика и др. През есента е забранено да се лови пъстърва, но за щуката, костура и бялата риба няма ограничения. В реките и язовирите се хващат още мрени, кефали и уклеи. Шаранът е най-активен през есента, особено в по-големите язовири.

Трябва да си набавите разрешително или билет за любителски риболов, който се издава от Националното управление по горите чрез неговите органи. Може да се закупи от националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". Таксите са различни и се определят от продължителността на периода - за една година, за половин година, за един месец, за седмица. Децата под 14 г. ползват безплатен билет.

За първи път

Ако водите детето за първи път, трябва да сте сигурни, че водоемът е добре зарибен и в него има риба, за да може вашето съкровище да пожъне сигурен успех. Повечето деца са доволни, когато успеят да хванат рибка, независимо от размера или вида й. Това е тяхната малка победа в едно ново и напълно непознато начинание. Затова, ако детето успее още от първия си опит, вие ще можете да задържите неговия интерес и то с нетърпение ще очаква следващия път.

Въоръжете се с търпение, защото всяко начало е трудно. Дайте му време да свикне. Обяснете му бавно и спокойно какво да прави, как да мята въдицата, предупредете го да не хвърля камъчета или други предмети във водата, за да не подплаши рибата. Никога не забравяйте, че все пак става въпрос за дете и понякога трудно може да задържите вниманието му върху едно нещо. Затова е хубаво да носите игри - например, федербал или топка, за да се позабавлявате. А що се отнася до рибата, то тя може и да почака.

Ако риболовът е вашата стихия, внимавайте да не претоварите детето. Не го затрупвайте с много информация, не се опитвайте да му кажете всичко, което знаете и сте научили с времето. На първо място трябва да сте наясно, че на него му доставя удоволствие времето, прекарано с вас. То се радва на компанията ви, затова в никакъв случай не отхвърляйте възможността планираният улов да се окаже пълен провал.

 Екипировката

Освен карта или пътеводител на района, трябва да си набавите и компас за всеки случай, особено ако смятате да отидете на някое по-отдалечено място. И все пак, когато сте с дете, е добре да сте някъде, където е безопасно и по-лесно достъпно. Отседнете близо до населен район в случай, че настъпи рязка промяна във времето или детето неволно се нарани.

Винаги носете с вас нещо за хапване и шише с вода, независимо дали се намирате близо до оживено място. Вземете и необходимите лекарства и превързочни материали. Препаратът против насекоми е задължителен, за да предпази вас и детето от възможни ухапвания или ужилвания. Не забравяйте джобно ножче, фенерче и кибрит - те винаги могат да ви потрябват.

Дрехите, които трябва да присъстват в багажа на детето, е хубаво да бъдат съобразени със сезона. И все пак, времето сред природата е непредвидимо и доста променливо. Често настъпват изненади. Затова, носете топли дрехи. Какво ви трябва? Няколко пуловера, яке - за предпочитане да бъде от непромокаема материя, елек, поне два панталона. Сред тях е добре да има и такива, които са подплатени (термопанталони), шапка и чифт ръкавици също ще са от полза. По-плътните чорапи са задължителни. Вземете му най-малко два чифта обувки. За предпочитане е един от тях да бъде с по-големи грайфери и подметки, изработени от специални устойчиви материали, които да осигуряват сигурност при ходене или катерене. Например, тези от каучук са много подходящи. Може да сложите и един чифт гуменки или маратонки, които ще са удобни за топлите часове на деня.

 Аз рибарче съм...

Рибарските принадлежности на вашето дете трябва да бъдат много прецизно подбрани. Преди всичко, екипировката му трябва да е проста и удобна за боравене. Помислете колко често смятате да го водите на риба и тогава влагайте нужните средства. Ако просто смятате да прекарате един уикенд заедно, тогава не е необходимо да харчите много. Ако обаче мислите, че това ще се превърне във ваше общо занимание, то тогава инвестирайте повече и набавете нужните неща.

Осигурете на детето такива принадлежности, с които може да борави по-лесно. Нищо не може да го разочарова повече от едно неподходящо оборудване или такова, което не работи. Все пак, съобразете се с възрастта му - например, по-късите пръчки са по-удобни за работа, макарата също трябва да е по-малка и лека, за да не се изморява ръката по време на риболов. Има най-различни начини за ловене на риба, но риболовът на плувка или на леко, както се нарича от рибарите, е най-разпространеният. Смятат го и за най-увлекателен, защото чрез него могат да се ловят почти всички риби, както в язовири, така и в реки. Стръвта може да бъде изкуствена или естествена. Използвайте жива стръв, не само защото така ще покачите шанса да хванете нещо, но и защото за самите деца стръвта би била много интересна.

 Насаме с природата!

Как ще планирате екскурзията си зависи от вас. Един от вариантите е да отидете на място, където освен да ловите риба, ще има възможност и да се поразходите, да разгледате и научите нещо за района - история, природни забележителности и не на последно място да се насладите на почивката. Друга алтернатива е да изберете спокойствието и тишината на някое селце или градче, което се намира в близост до река или язовир. В това отношение трябва да се чувстваме щастливци, защото страната ни е богата откъм възможности. Определено, някои места си заслужава да видите. Кои са те?

В района на Родопите има множество язовири и реки, в които можете да ловите риба. Същевременно тази област е една от най-красивите в България. Почти няма селце или град, което да не ви омагьоса с невероятните си природни дадености, с величествените гледки и запомнящи се пейзажи. Затова често е наричана най-нежната планина в България. Твърде рязък е контрастът й с алпийския и недостъпен Пирин или с непроходимите, вековни гори на Рила.

Язовир Доспат - намира се в сърцето на Родопа планина, на 80 км. западно от Смолян и 50 км. източно от гр. Гоце Делчев. Извисяващ се на 1200 м. надморска височина, той е вторият по големина язовир в България, дълъг 19 км. Що се отнася до времето - пролетта настъпва по-късно. През лятото ще има възможност да се радвате на прохладно и свежо време, а есента е сравнително топла. Заради Беломорското влияние зимата е по-мека, но това не пречи да се задържа снежна покривка. Доспат е предпочитано място за водни спортове и риболов, защото водният басейн е богат на риба. Може да ловите шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка, каракуда. В близост се намират още язовирите Въча, Беглика, Батак и Широка поляна.

Ако искате да се разнообразите и да зарадвате детето, може да си направите екскурзии до Триградското ждрело, да посетите пещерите Дяволското гърло или Ягодинската, а ако сте склонни на по-далечни маршрути, се разходете по новооткритата екопътека, свързваща Доспат с нашумялото напоследък село Гела. По пътя ще видите различни природни феномени и забележителности. В района на язовира има много места, където може да пренощувате и да похапнете вкусни родопски специалитети.

Язовир Въча (бившият Антонивановци) се намира в община Девин и е разположен близо до пътя Кричим - Девин. Язовирната му стена е най-високата в България - 145 м. Във водите му плуват костур, бяла риба, червеноперка, шаран. В непосредствена близост до него се намира и Кричимският язовир. Едно от любопитните неща за района на Въча е, че там се намира най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна в Родопите. Долината на реката, чието име носи язовирът, е известна също с изобилието на т. нар. „Родопски силивряк" -  или цветето-символ на планината. Хората твърдят, че ако се откъсне с корените и се хербаризира дори в продължение на години, при повторното му засаждане в естествената му среда, растението се събужда за нов живот. Една от интересните атракции е наличието на т. нар. „плаващи къщички" (понтони), които разполагат с всичко необходимо, за да бъде почивката ви пълноценна. Може да преспите както в тях, така и на хотел или вила, любувайки се на невероятната красота наоколо.

На много от язовирите се предлагат лодки, с които може да влезете навътре и да ловите риба или просто да се повозите. Това би било голямо удоволствие и за вас, и за вашето мъниче. Внимание!!! Сигурността преди всичко - никога не допускайте детето да е без спасителна жилетка, дори да сте абсолютно убедени, че може да плува.

Искър - това е най-дългата река в България, която извира от Рила, пресича Стара планина и се влива в Дунав. Пресичайки Стара планина, реката е образувала един от най-красивите речни проломи в страната - Искърското дефиле, където се намира и с. Лакатник, известно със скалните си образувания, високи приблизително триста метра. В подножието на скалите се намира най-дългата пещера в Стара планина - Темната дупка. На 70 км. от София по поречието на Искър се намира Искърският язовир, който е най-големият в страната. Искър и притоците му са богати на риба и затова привличат много рибари. Може да ловите костур, каракуда, платика, уклей, червеноперка, сом.

Струма е най-голямата река в Западна България. Извира от Витоша, а на юг навлиза в територията на Гърция, където се влива в Бяло море. По долината й има множество изкуствени езера, към които се причисляват и големите язовири - Студена, Пчелина, Дяково. Около реката и по поречието й има ваканционни селища и хотелчета, в които може да пренощувате. Има и места, на които може да си направите лагер, но е хубаво да се съобразите със сезона, атмосферните условия и да прецените евентуалните рискове, които поемате.

Дунав е най-дългата река в Европа след Волга. Тя е и единствената, която минава през десет държави, между които и България. По поречието й са разположени градовете Видин, Лом, Козлодуй, Свищов, Русе, Силистра и др. Може да ловите сом, шаран, платика, каракуда и т. н. Хубаво би било да си направите екскурзия като обиколите тези градове, някои от които имат важно културно и историческо значение в историята на България и същевременно да се отдадете на любимото си хоби.

Река Ерма извира от Сърбия и после навлиза в територията на България. Във водите й плуват пъстърва и бяла мряна. Това, което си заслужава да видите, е уникалното и неповторимо с красотата си ждрело на реката, намиращо се на 3 км от град Трън. Има екопътека, по която може да се разходите и да видите чудесни гледки.

 Платените водоеми

Ако нямате много време, но все пак искате да прекарате един приятен следобед с детето си, има платени водоеми, където спокойно можете да ловите риба, като заплатите определена сума - такива са плажа на Панчарево, Герман, Суходол, язовир Церово и др. Таксата е за пръчка и варира от 2 до 5 лв., а цената на килограм улов се заплаща допълнително, в зависимост от вида на рибата. Има и места, където внасяте еднократна сума и ловите на воля, без да се налага да давате повече пари.

Ето че има възможност да оправдаете всички онези скептици, за които риболовът е скучен. Никой не е казал, че трябва да се закотвите на брега и да чакате рибата да клъвне. Може да правите много и различни неща, които ще направят почивката ви пълноценна. Използвайте последните топли дни, пригответе багажа, грабвайте въдицата, вземете своето малко рибарче и на добър път! Дали ще имате слука с риболова, времето ще покаже. Важното е да бъдете някъде заедно... насаме с природата.

 

 Автор: Милена Кожухарова

 

 

Сподели: