Нашият дом

Настилките в нашия дом

Един от важните елементи, за да бъде красив и приветлив нашият дом, е подовата настилка. Дали ще е един вид навсякъде или ще са няколко различни е въпрос на функционалност и удобство. На българския пазар се предлагат множество стоки – български и вносни,

Настилките в нашия дом

Един от важните елементи, за да бъде красив и приветлив нашият дом, е подовата настилка. Дали ще е един вид навсякъде или ще са няколко различни е въпрос на функционалност и удобство. На българския пазар се предлагат множество стоки - български и вносни, дотолкова различни и разнообразни, че клиентът може да бъде затруднен единствено от това, кое да предпочете.

За да ви бъдем ние от полза, първо е необходимо да разграничим видовете подови настилки. Те се различават по материала, от който са направени:

- от дърво и производни на дървото;

- от камък и производни на камъка;

- от други естествени материали;

- от изкуствени материали, полимери.

Естествен паркет и дюшеме

Този тип дървена настилка е с много високо качество. На първо място е това, че е направена от естествен материал. Паркетът е дълготраен, при добра поддръжка си е направо вечен. В случай на повреда може да бъде подменен, ремонтиран или изциклен. Тъй като е естествено дърво, цветовете обикновено са топли и приятни за окото, изглеждат естетически добре и пасват на различни видове обзавеждане. Паркетът е сравнително лесен за поддръжка, може да се почиства с подходящ препарат. Освен това е добър топло- и шумоизолатор. Единственият му недостатък е, че не издържа на влага. Може да се издуе, ако е бил изложен на голяма влага, и тогава ще ви се наложи да го пренареждате.

Цената на българския паркет е различна за най-масови типове дървесина. Ако се спрете на нещо по-екзотично, чуждоземно, си пригответе поне двойна сума.

Паркетът е подходящ за всички стаи, без кухнята. В спалните и хола е важно да е топлоизолиран пода, за да може човек да се разхожда и бос. Децата обичат да играят на земята, затова ако сте с паркет няма да се притеснявате, че ще им е студено.

Ламиниран паркет (ламинат)

В последните години ламинатът се наложи като много модерно и удобно решение за интериора не само на домове, но и на обществени сгради. Той е производен на дървото, прави се от пресовани дървесни стърготини и ламинатно покритие. Тази особеност го прави идентичен на вид с естествения паркет и същевременно позволява много по-голям избор на цветове - натурални дървесни, имитиращи каменен под, изчистени и смесени тонове. Специфичното покритие на ламинирания паркет го предпазва от надраскване и му осигурява защита срещу износване. За поддръжка е лесен, защото може да се почиства с вода и не се нуждае от циклене. За добра топло- и шумоизолация под ламината се слагат специални подложки. Подходящ е за всички стаи, дори и за кухнята.

Цената на ламината е по-ниска от тази на естествения паркет.  

Гранит, мрамор  

Гранитът и всички подобни на него камъни са уникални материали от гледна точка на техните физчески качества. Термично са много стабилни материали, което означава, че се променят много по-бавно при смяна на температурата в сравнение с другите материали. Твърди са, което им дава голяма устойчивост към износване и не изискват допълнително покритие за защита. Тези каменни материали са също отлични абсорбатори на вибрации.

Гранитът се подлага на силна полировка, която би издържала дори в крайно сурови атмосферни условия. Характеризира с широк спектър от цветове - от почти бяло до почти черно. По време на формирането му, гранитът може да е бил смесен с други минерали, които са причина за разнообразните десени, които притежава.

Употребява се в строителството и довършителните работи, като подова настилка, бар-плотове, тоалетни масички, паметници и др.

За дома гранитът е подходящ единствено за коридора, тъй като държи доста студено.

Същите характеристики важат и за мрамора. Това, което може да се каже за него е, че мраморът е един от най-красивите и елегантни камъни. Най-често се срещав антрето на дома. В скъпите големи къщи се слага и във фоайетата, а понякога и в кухнята. Мраморните подове са не само привлекателни за окото, но и полезни за здравето. Компактната повърхност на мрамора няма пори и не задържа причинители на алергии. Повърхността се почиства много лесно с подходящ препарат.

Теракота и гранитогрес

Теракотата е може би най-използваният материал за настилки (и не само) в нашите домове. Като производна на камъка, тя е здрава и устойчива на износване. Има голяма водоустойчивост и затова се среща неизменно в баните и тоалетните. В кухнята също е много удобна и подходяща, не само за пода, но и за гръб на работния плот. Поради високата си топлоустойчивост се използва и за настилка около камини и отоплителни уреди.

Теракотата се произвежда като квадратни и правоъгълни плочки с различни размери. Възможностите за цветове са неограничени, което го прави съвместим с разнообразни стилове интериор. Може да бъде гланцирана и негланцирана. Гланцираната теракота има по-добра водоустойчивост, но съответно е и по-хлъзгава, затова внимателно трябва да се вземе предвид къде ще я прилагате. Поставя се на здрав и равен под, за да не се деформира под действието на тежестта.

Често теракотата се слага и в спалните или в хола, за по-голямо удобство при чистене и поддръжка. Но все пак плочките държат студено, затова помислете за килим или пътека поне около спалнята и холната масичка. Ако имате бебе, което тепърва ще прохожда, не е добре във всекидневната или в стаята, където то прекарва най-много време, да сложите само теракота. Да, най-хигиенично е, но е и най-студено, а детето ще лази, ще пада, ще седи и ще лежи по земята. Затова със сигурност предвидете поне временно някаква мека и по-топла настилка.

Същото важи и за гранитогреса. Има обаче една основна разлика. Гранитогресът е с по-добри технически показатели, по-здрав е и е с почти 0 % водопоглъщаемост. Предимството му пред теракотата се изразява в това, че може да се полага на открити места. Теракотата е с по-голяма водопоглъщаемост и, ако поеме вода и след това водата замръзне, има риск самата плочка да се напука.

Гранитогресът е по-предпочитан за обществени места (магазини, офиси, складове), но у дома можем да го сложим в коридора и кухнята.

Килими, пътеки

Килимите и пътеките се използват още от древността. Използваме ги и днес. Може да се каже, че това е настилката, която е най-приятна на допир. На килима можете да ходите боси, да седнете да четете или да играете. Създава уют в спалнята и хола.

Килимите могат да бъдат от естествени материали - вълна, коприна, памук или от изкуствени - полипропилен.

Вълненият килим от дълбока древност се смята за лукс при обзавеждането, в същото време поради изключителната си дебелина изпълнява и много полезни функции: има добра топлоизолация, повишава звукоизолацията на пода, регулира влагата в помещението. Освен това, противно на разпространеното мнение, вълненият килим събира по-малко прах, поради ниското си статично елктричество. Вълната не само че изглежда по-дълго време чиста, но и спомага на самия процес на почистване. Когато килимът се пере, вълненото влакно набъбва от влагата и изтласква замърсяванията, помагайки им по-лесно да бъдат отстранени. Полипропиленовият килим също може да бъде красив и уютен, но със сигурност ще има нужда от по-често почистване.

Традиционно килимите се тъкат ръчно, с което България е световноизвестна. Именно ръчните килими са вълнени и изваяни с уникални шарки. Затова те са и много по-скъпи. Изкуствените килими се тъкат от машини, което естествено е по-лесният процес и съответно по-евтиният.

Мокет

Още един добре познат ни продукт от не толкова далечното минало. Слава богу, технологиите за направата на мокети също са се развили с годините и днес можем да се радваме на уникални по качество настилки.

При по-обикновените мокети предварително изтъканите нишки се захващат в основа от латекс, а след това към нея се залепя вторична основа (естествена или изкуствена юта, текстилна основа, латексова пяна и т.н.) Този процес е бърз и евтин. При по-специалните мокети едновременно се тъкат мокетът и основата, като отделните нишки вече не са залепени, а са част от конструкцията. Такива мокети не променят формата и размерите си и запазват цветовете си.

Все още много хора предпочитат да си сложат този тип настилка в спалнята, детската стая или хола, защото е топлоизолиращо, евтино и лесно за направа. Вярно, поддръжката е малко по-трудоемка. Събира прах, трудно се пере, особено ако е по-светъл. Но пък е подходящ за семейства с малки деца, защото можете да оставите малчуганите да седят на земята колкото си искат. И по мокета можете да ходите боси и да ви е комфортно, както при килима.

Има различни класове мокети, за различни цели - за офиса или за дома. Едни са с къс косъм, в други може да ти потъне кракът. Разбира се, и цените са различни.

Балатум, линолеум

Този тип подови настилки вече почти никой не използва в дома си. Употребяват се главно в болници и здравни заведения, в офиси и обществени сгради.

ПВЦ-то (поливинилхлорид) е един от най-използваните изкуствени материали. Той е издържлив при различни атмосферни условия, трудно запалим, устойчив срещу химикали.  От него се прави балатумът. Можете да си купите на ролка или под формата на плочки (квадрати) в най-различни цветове и шарки. Поставянето му е доста лесно, само трябва основата да е гладка и чиста. В повечето случаи покритието изцяло се залепя за основата. За дома балатумът е подходящ за мокри помещения, като алтернатива на керамичните плочки. Според това как се поставя, той може да бъде много траен и здрав, или пък мек и удобен за стъпване. За почистване е изключително лесен. Уверете се преди поставянето, че няма влага на пода, както и след поставянето - че няма откъде да влезе, защото балатумът е водонепропусклив и ако има влага под него тя ще си остане там и ще се превърне в мухъл.

Линолеумът е подобна подова настилка, само че от естествен материал, съставен от дървени или коркови стърготини, ленено масло, естествени смоли и оцветители и с гръб от юта. Отново е подходящ за обществени и болнични сгради.

Каквато и подова настилка да изберете за своя дом, нека изборът ви се води на първо място от функционалността. Не е нужно да се изхвърляте със скъпарски настилки, ако живеете в апартамент и обзавеждането ви е по-скромно - няма да изглежда добре. И не на последно място, мислете за интериора, който ще е около дадената настилка. За да ви е по-лесно с цветовете, можете да вземете с вас мостра от вкъщи, например парченце плат от дивана, за сравнение с килима, мокета или плочките.
Успех!


Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: