Семейно здраве

Опасна зона - Как да предпазим кожата си през зимата

Синоптиците обещаха една студена зима. Колкото и да показва термометърът навън обаче, този сезон е истинско предизвикателство за нашата кожа. Съчетанието между вятър, ниски температури, допир със сняг, лед и дъжд изправя лицето и ръцете пред реална битка

Опасна зона - Как да предпазим кожата си през зимата

Синоптиците обещаха една студена зима. Колкото и да показва термометърът навън обаче, този сезон е истинско предизвикателство за нашата кожа. Съчетанието между вятър, ниски температури, допир със сняг, лед и дъжд изправя лицето и ръцете пред реална битка с климатичните условия, независимо от структурата и чувствителността на кожата. Нали знаете как щипе, сърби и направо боли, когато през зимата влезете в топла стая? Съвсем скоро обаче ви се налага да излезете отново на студа. За кожата е голямо изпитание по няколко пъти на ден да се сблъсква с резките промени в климатичните условия. Представете си сега колко трудно е това и за децата. Всеки, независимо от възрастта си, се нуждае от специална грижа през зимата.

БАРИЕРЕН КРЕМ

Бариерният крем представлява обогатена защита за кожа, изложена на вредни външни влияния - сезонни и климатични промени, неподходящи условия във вътрешните помещения и други.

ИЗМРЪЗВАНЕ

Основният проблем за кожата през студения сезон е измръзването. То се получава при продължителен престой на студено с открити или не добре защитени участъци на тялото - най-често лицето, ръцете, краката. Проблемът се проявява повече при жените, отколкото при мъжете.

СИМПТОМИ: кожата ви е подута, зачервена и най-засегнатите зони сърбят. При по-дълбоко засягане, може повърхността на ръцете и лицето да изтръпне или да изгуби чувствителност.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ: не излизайте навън без шапка, шал, ръкавици и добре изолирани крака. Носете широки обувки и памучни чорапи.

Изключително важно е нанасянето на бариерен крем около 15 минути преди излизане, т.е. преди излагане на вредни външни влияния. Нужно е известно време, за да попие и задейства защитата си в кожата.

Медицинска помощ

Ако не сте взели превантивни мерки и кожата ви измръзне, разрани или изсъхне прекомерно заради студа, потърсете специализирана помощ. Не правете експерименти със себе си. Може да се опитате да се затоплите (но в никакъв случай рязко) и намажете засегнатите зони с мазен крем или дефламол, в зависимост от степента на разрушаване целостта на кожата.

ИЗСУШАВАНЕ

Климатът през зимата в България предразполага към изсушаване на кожата. Този проблем се среща много често и затова е добре да се вземат мерки за избягването му отрано.

СИМПТОМИ: усещате кожата си опъната и груба, изглежда побеляла. Възможно е дори да се бели. Често изсушаването се превръща в сериозен проблем, тъй като е възможно кожата на ръцете и по-изпъкналите части на лицето (чело, нос, скули) да се напука и разрани.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ: спазвайте всички препоръки, изложени по-горе за измръзването. Добре е да се консултирате с кожен лекар какъв крем да ползвате през студения сезон. Не забравяйте да го нанасяте ежедневно, особено преди излагане на климатични влияния.

ДА ИЗГОРИШ ПРЕЗ ЗИМАТА

Това не е шега, а реален риск. Особено ако прекарвате голяма част от деня си на открито или излезете на разходка в планината в хубав слънчев почивен ден.

СИМПТОМИ: кожата ви е силно зачервена, гореща и болезнена на допир.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ: никога не забравяйте да нанасяте бариерен крем с висока UV защита преди излагане на слънце и също така, че снегът отразява светлината неколкократно.

КРАСОТАТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ

Студът, вятърът и другите вредни влияния лишават кожата от естествената й защита. Тя губи своята еластичност, жизненост, дехидратира се и се появяват първите бръчки - всички симптоми за бързо стареене. Освен това ниските температури свиват кръвоносните съдове, а в топла среда те се разширяват. Този повтарящ се процес води до образуването на така наречените паячета по кожата.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА ИДЕАЛНИЯТ КРЕМ

Изберете крем за зимата, който е допълнително обогатен с подхранващи съставки. Той трябва да я снабдява с всички необходими защитни елементи като ненаситени мастни киселини и други липиди и в същото време да я защитава от дехидратиращите фактори. Особено важно е да запазва влагата в епидермиса и да предпазва от вредното действие на UVA и UVB лъчите. Идеалният крем трябва да успокоява раздразнената и наранена кожа. Задължително условие е да бъде предназначен за чувствителна кожа.

ДА СИ МАЛЪК СЪЩО НЕ Е ЛЕСНО

Зимата е истинско изпитание за бебешката кожа. Не само че студът влияе негативно върху нежното личице и ръчички, но и често мъниците са жертва на майчините страхове, като са обличани с прекомерно количество дрехи. Резултатът е измръзнала кожа в откритите зони и подсечени дупе, вратле и гръбче от прегряване.

Обличайте хлапето според неговите усещания. Възможно е вие да сте зиморничава, а то да се нуждае от по-малко дрехи, когато излиза на студа. Дрехите му трябва да бъдат широки и от естествени материи, за да може кожата да диша, а въздухът да циркулира свободно. По този начин детето е затоплено, но не се поти.

Малкият човек също се нуждае от специална козметика за зимата. Изключително важно е при него да не се стига до изсушаване и измръзване, тъй като той не може да търпи болката от напуканата или изгорялата кожа. Освен това бебето е много по-чувствително към климатичните условия и се нуждае от специално предназначена грижа. Правилото за нанасяне на крема против вятър, студ и зимно слънце поне 15 минути преди излизане важи с пълна сила и при мъниците.

Регенериращ крем за ръце, 50 ml

Показания:

  •   Грижа за кожата на ръцете, изложена на въздействието на вредни външни фактори.
  •  Специално се препоръчва за приложение през зимата. Предпазва кожата от вредното въздействие на външните фактори и ускорява заздравяването на епидермиса. Притежава всички необходими свойства на идеалния защитен крем. Оформя фин, немазен и водоустойчив филм, който предпазва кожата от загуба на вода. Предотвратява напукването на ръцете и интензивно регенерира грапавата и напукана кожа.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

 

Сподели: