Анкета

Новини

Оранжево настроение
Брой 15 - Февруари - 2008

Оранжева, вкусна, полезна...


Ярките кръгли, жизнерадостни тикви като слънчеви кръгове напомнят за лятото и както мнозина твърдят, повишават тонуса и помагат при депресия през студената зима.


Някои смятат, че тиквата притежава особена мистична функция. Векове наред се използва за защита на дома от лоши магии. За целта малка изсушена тиква се окачва над входната врата, а голяма се поставя на шкафа в кухнята, в килера или в коридора. Така домът става недосегаем за злото. Последователите на фън шуй изработват от тиквата - цигулка талисмани (хармонизират отношенията между родители и деца). Прекрасно средство за защита от незримите сили, тиквата е избрана за символ на най-страшната нощ в годината - Хелоyин. През останалото време се нарича „аптека от градината".


Тиквата е популярен продукт сред децата, благодарение на съвременните детски романи за Хари Потър. Хари обича тиква и редовно си пийва по някоя чаша тиквен сок. Малките мъгъли са учудени, защото рядко някой от тях яде този полезен зеленчук. В загадъчния Хогуъртс от тиква са множество вкусни блюда - от тиквен сладкиш до тиквени бонбони, особено на празничната трапеза. Хелоуин в Хогуъртс със стотиците тикви, които светят отвсякъде, е просто незабравим!


Няма точни сведения за произхода на тиквата - счита се, че идва от Централна и Южна Америка. Тиквата се споменава в древни свещени текстове на множество религии - този чудесен зеленчук е известен и почитан отдавна.


Тиквите принадлежат към голямо семейство с объркани родствени връзки. Те са почти сестри на пъпеша и динята. За тези разнообразни, екзотични по форма, големина и цвят творения на природата често се спори дали са плодове или зеленчуци. Тиквата е в групата на зеленчуците, въпреки че се отглежда най-вече заради плода, който е видоизменена ягода. Доста сложно, нали? Особено са затруднени ботаниците от различни страни. Това, което за нас е тиквичка, английските градинари наричат „летни тикви". Обратно - тиквите наричат „тиквички".


Днес видовете тикви са обособени в групи - обикновена (фуражна), едроплодна (кестенка или цигулка) и готварска тиквичка (сакъзка). Зелените тиквички (употребявани за готвене) са сравнително по-дребни, имат цилиндрична форма и нежна месеста част, докато тиквите за печене обикновено са едри и валчести, кората им е дебела и корава, а месестата част - нежна и дебела. На цвят тя бива жълта, жълто-бяла или кремаво-бяла, оранжева и жълтеникаво оранжева.


Най-качествени са белите тикви, които имат нежна месеста част и тънка кора (aко са зеленикаво бели или сиви, не са узрели добре и качествата им са влошени). Белите тикви са получили популярното название "кестенки". Мускатните тикви, наречени „цигулки", заради формата си (продълговати и тесни в средата, а в долния край - издути), също са вкусни и съдържат най-много каротин. С по-груба и влакнеста месеста част са жълтите тикви, но при запек те са по-ефикасни.


Тиквата е истинско природно чудо и не случайно в приказките често е вълшебен предмет или играе особено важна роля. Всички помним каретата на Пепеляшка и кумата -Тиква от зеленчуковата приказка на Джани Родари...


В народното смехотворчество и в много анекдоти, персонаж е именно тиквата - в пряк и преносен смисъл. Плод на сатиричната фантазия е и „Печената тиква" на Елин Пелин с измъчения Душко Добродушков. В сюжет със смешни измами и абсурди той отказва най-любимото нещо на света, от страх да не проличи неговия селски произход и се поболява.


В гатанките тиквата е „Мотовила - вила, ни ти вода пила, ни ти трева пасла, а педя сланина порасла" - показател за изключителното плодородие, което стопаните и градинарите познават.


И днес ценим аромaтa и сладостта на гореща, дъхава тиква, но най-вече я тачим като здравословна храна.


Тиквата е изключително полезен и хранителен зеленчук, който притежава ценни диетични качества. Лечебните й свойства се основават предимно на богатството на хранителни и биологично активни вещества. Тя съдържа множество минерални соли, микроелементи, витамини, лесно усвоими захари, растителни ензими, пектини и багрила.


Жълто-оранжевият цвят на тиквата се дължи на високото съдържание на каротеноиди, от които в нашия организъм се синтезира витамин А и флавоноиди. Тези ценни биологично активни съставки са растителни антиоксиданти, които намаляват риска от различни заболявания. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. То варира от 3 до 9 мг., при някои сортове достига до 38 мг. Така наречените „мускатови тикви" съдържат по-голямо количество каротин дори от морковите. С негова помощ вашето малко дете расте, усилва се остротата на зрението и укрепва неговия имунитет.


В зрелите плодове на най-качественитe сортове тикви се съдържат малко белтъчини и мазнини и около 10 % захари. Именно те й придават приятно сладък вкус. Останалите 90 % от плода са вода. Тиквата се усвоява добре от организма, целулозата е около 1 %, а органични киселини почти липсват.


От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, кобалт, натрий и редица други макро- и микроелементи. Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг. в 100 грама, В1, В2 и РР. Смята се, че тези витамини, заедно с флавоноидите, забяват стареенето.


Тиквените семки също са вкусни, хранителни и полезни. Съдържат до 52% растително масло и до 28% белтък. А наличието на цинк в тях е прекрасно средство за профилактика на заболявания на простатата. За мъжете е достатъчно да изяждат по 50 - 60 семки дневно. Освен това, отдавна се използват в народната медицина като чудесно противоглистно средство. Условието е да са сурови, обелени със запазена зелена кожичка. При малките деца могат да се счукат на кашичка. Не оказват токсично действие на организма, затова децата и бременните, при необходимост, прилагат именно това средство.


С лечебна цел се използват зрелите семена, които съдържат растителни мазнини (полиненаситени мастни киселини), аминокиселини, органични киселини, фитостероли, витамини от групата В, вит. С, каротиноиди, селен, магнезий, цинк и др.


Тиквеното масло не отстъпва на най-качествените растителни масла и често се използва за лекарствени препарати, тъй като съдържа биологично активни вещества, укрепващи имунната система.


За ползата от тиквата:


 Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества.


- Варената и печената тиква е полезна при смущения в храносмилането и при упорит запек;


- Тя е незаменим диетичен продукт при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, гастрити и колити, подагра и др. Сърцевината й е с почти неутрална среда и спомага за заздравяването на язвите на стомаха и дванадесетопръстника;


- Помага при екземи и изгаряния - приложена локално;


- Тиквената диета дава отлични резултати при сърдечно - съдови заболявания, наднормено тегло, нарушение на обмяната на веществата. Поради ниската й калоричност (около 17 ккал в 100 гр.), тя се препоръчва за използване в диети, както и при страдащи от диабет. Пектинът осигурява извеждането от организма на токсините и излишъка от холестерол.


- Тиквеният сок успокоява нервната система. При нощно безсъние може да се приема по 1/3 чаша отвара от тиква с мед.


- Полезна е при токсикоза на бременните, препоръчва се и като средство против повръщане. По същата причина тя се употребява и против "морска болест".


- Има диуретичен ефект при сърдечни отоци и бъбречни заболявания.


Тиквата в кулинарията... За тези, които повече се интересуват от вкусната храна, а не от здравни проблеми!


Първото, което ни идва на ум - печена тиква, тиквеник и тиквени семки...


Оранжевата ягода - гигант се използва в кулинарната сфера без граници. Както опитната домакиня, така и новаците се справят с „тиквената кухня", където от един плод може да приготви изискан обяд от три ястия, плюс десерт. От тиква се приготвя супа, салата, добавя се в каша или просто се изпича. Гарнитурата от изпържени резенчета тиква не само подчертава вкуса на месото и рибата, но спомага за тяхното усвояване. Тиквата е включена в състава на рецептурите на най-различни вкусни сладки, сочни и ароматни кексове. Нека оставим на майсторите - готвачи сложните рецепти. За повечето от нас е достатъчно да настържат сурова тиква на ренде и да добавят към нея сметана, мед и орехи. Подправките превръщат тиквата в основно ястие, а захарта, сметаната и канелата - в десерт.


Оранжевата госпожа на трапезата - цялата, от кората до семките!


 Знаете ли, че всички части на тиквата могат да се ядат, включително стъблото, листата и меките корени? В Италия добавят дори корените й към омлети или супи. Цветовете са изключително подходящи за пълнене, за салати и за приготвяне на ризото. Тиквеното „месо" може да се приготви практически за всичко, а семките са любима занимавка. Даже кората може да се консумира. Съхранява се изсушена и се пържи, като предварително парчетата се навлажняват и овалват в брашно.


Тиквата се предлага и при захранването в кърмаческа и ранна детска възраст.


Мускатната тиква е идеална за детско пюре. Тя се сварява лесно, подходяща е и при алергични деца, чудесен източник на бета-каротин. Децата харесват сладостта и аромата й. Родителите трябва да съобразяват количествата пюре с препоръчителните, а не да се ръководят от апетита им и да увеличават порцията. Поради понижената активност на ензима каротиназа (превръщащ каротина във витамин А), каротин може да се натрупа в кожата и бебето да пожълтее. Може да се използва както индустриално консервирано пюре, така и приготвено в домашни условия.


Да допуснем, че сте избрали зеленчуково пюре от тиква, за да запознаете бебето именно с нейния вкус. Какво трябва да съдържа то? В идеалния случай - само тиква и вода, с помощта на която е приготвено. Ако на етикета са изписани други съставки (оризово нишесте или брашно, растително масло, други плодове или зеленчуци), които не са на лицевата страна на опаковката, това пюре не е монокомпонентно. Истинското монокомпонентно пюре дори трябва да съдържа едносортен зеленчук, така най-ярко изпъква натуралният вкус. Тиквата се предпочита при деца с риск от развитие на алергии, особено светлите сортове.


Ако бебето хареса вашето кулинарно предложение - пюре от тиква, за приготвянето му в домашни условия избирайте добре узрели плодове, правилно съхранявани, без видими изменения по кората. Препоръчително е тиквата да се приготвя на пара, защото така най-добре се съхраняват полезните вещества. Част от витамините, на които е богата тиквата, са мастноразтворими и за тяхното по-добро усвояване е желателно към ястието от тиква да се добавя масло и мляко, а това го прави пълноценно и балансирано по отношение на основните хранителни вещества. До навършване на 1 годинка на детето избягвайте да добавяте сол или захар, защото съдържащото се количество в плодовете и  зеленчуците е достатъчно натурално.


Тиквата успешно се съчетава с други плодове и зеленчуци, за да подобри вкуса им - напр. картоф, морков, зелена ябълка, круша и др.


За майките, които искат да приготвят ястия за своето дете с тиква, предлагаме следните рецепти:


Зеленчуково пюре от картофи и тиква


 Продукти за 200 мл.


Картофи                                             80 гр.


Тиква                                                 80 гр.


кърма/мляко за кърмачета                  30 - 60 мл.


масло                                                 1/2 кафена лъжичка


Плодово пюре от тиква (за деца над 1  - годишна възраст)


 Продукти:    

250 гр. тиква,


100 мл. преварено прясно мляко


15 гр. краве масло


щипка захар


Зеленчуците се задушават на пара и се пасират. Към тях добавяме млякото и маслото. Разбърква се добре. Може да се съхранява в хладилник до 2 дни. Ако желаем по-дълго съхранение, може да се замрази на малки кубчета във фризер. За целта се използват формите за лед.


Много полезни са тиквените крем - супи - водата при варенето е богата на витамини, минерали и, разбира се, с чудесен вкус на тиква. Предлага се в количество 30 - 50 мл. в края на 7-ия месец, последвана от основното ястие.


Млечна супа с тиква и грис (за деца над 7 -  месечна възраст)


 Продукти:

       Мляко 350 мл.


       тиква 100 гр.


       грис 25 гр.


       зехтин 10 мл.


       вода 100 мл.


Във врящото мляко се пуска на тънка струя грисът. Вари се десетина минути, прибавя се тиквеното пюре и зехтина.


Ризото с тиква (за деца над 10 -  месечна възраст)


 Продукти:   

15 гр. масло


175 гр. тиква, обелена и нарязана на кубчета


½   стрък праз лук, ситно нарязан


175 гр. ориз


400 мл. гореща вода


2 с. л. настърган кашкавал


Сварете тиквата на пара. В дълбок тиган задушете лука в маслото на слаб огън. Сипете ориза и го варете 25 минути, като непрекъснато сипвате от горещата вода. Около 10 минути преди края прибавете тиквата и продължете да доливате, докато оризът напълно поеме течността. Поръсете с настъргания кашкавал и разбъркайте.


Кашата от тиква за по-големи деца и цялото семейство също не изисква особени кулинарни умения. Ето една рецепта за полезна и апетитна каша:


Продукти: 

800 гр. тиква


500 кисели ябълки


1 чаена чаша ориз


1 с. л. захар


50 гр. сметана


Тиквата може да се нареже на парченца и да се вари в кипяща вода. При печене във фурна не се добавя вода. Ако се измие старателно, може да се вари необелена и след това много лесно се отстранява кората. В микровълнова печка се пече при максимална мощност, като се предвиждат 7 минути за всяко парче от 500 гр. За да се обработи равномерно, почистените парчета тиква се преобръщат през няколко минути.


Пюрирана или настъргана, тиквата може да се съхранява до 3 дни в хладилник или до 6 месеца - във фризер. Така можете да й се наслаждавате по всяко време на годината! Свежата тиква се съхранява с месеци, ако температурата не падне под 8 градуса. В хладилник, добре опакована, може да престои до 3 дни. Витамин А изчезва на светлина.


Тиквите, които се използват в домакинството, имат много твърда дебела кора. Още древните ацтеки са съхранявали в такива тикви зърно, осолявали са краставици. А в особени по форма, напомняща бутилка, са наливали спиртни напитки. Прочутите калебаси за напитката мате се изработват от кората й. Кратуните от по-голям калибър са служели за сандъци и даже детски люлки преди години. Фенерът от тиква е задължителен атрибут при редица народни празненства и днес. Индианците са изобретили особен метод за плетене на килими от тиквени кори. Декоративните се отличават с красива пъстра окраска на кората. От тях изработват вази, съдове за подправки и малки украшения. Тиквеният цвят украсява днес най-изтънчените блюда по приемите!


Тиквата успява да съвмести няколко функции - символ на Хелоуин, мини-аптека и кулинарно чудо, но също доставя и естетическа наслада!


Желая Ви настроение за оранжеви приключения!


 


Автор: д-р С. Михайлова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук