Тя и Той

Парите не са всичко?!

В последно време все по-често чувам израза „парите не са всичко". Чудя се, дали хората се опитват да се успокоят заради финансовата криза, или това е най-голямата истина за живота ни.

Парите не са всичко?!

В последно време все по-често чувам израза „парите не са всичко". Чудя се, дали хората се опитват да се успокоят заради финансовата криза, или това е най-голямата истина за живота ни.

Още от съвсем малка се сблъсквам с цената на всичко около мен и като казвам това, имам предвид дори и цената на отношенията. В 21-ви век парите движат света, безспорен факт. С пари може да се купят от скъпи и ценни вещи до любов и семейство. Къде обаче трябва да бъде поставена границата и дали всъщност вече не е късно?

Още преди много векове, когато започнали да се формират обществата и класовото разделение, се поставила цена на „стоката". От тогава до днес е минало много време и са се случили много промени, но въпреки това има неща, които си остават същите - всичко си има цена и всеки си има цена. Най-ясният пример, който мога да дам, без да ставам излишно цинична, са разнообразните ток-шоута, които вървят едно след друго в ефира ни. Предавания, които изваждат на показ колко струва човек, за каква сума е склонен да играе театър, да се иронизира публично и нещо повече, да „сподели" целия си интимен и съкровен живот, най-скъпите си тайни. Няма как да не си задам въпросите - Каква е цената? И къде трябва да бъдат поставени границите?

В свят, в който връх вземат материалните нужди и желания, в който цари максимата „око да види, ръка да пипне", как се изграждат истински човешки взаимоотношения и каква е цената, която трябва да платим за тях?

ЛЮБОВНИ ОТНОШЕНИЯ

Искрена, чиста, силна, страстна или нежна, любов, без която нито едно човешко същество не може. Истинска любов, непорочна и безценна. И докато всички ние мечтаем именно за тази любов, чуваме следното: „Намери човек с възможности, с перспективи, с пари! Любовта в мизерия не живее и за секунди излита през комина!". Наистина ли любовта не може да живее без финансова подкрепа, наистина ли има нужда да се подплати с подаръци и облаги?

Всяко малко момиченце мечтае за „Принца на бял кон" и изгражда в съзнанието си перфектния образ на красив, мил и усмихнат младеж. През годините този образ претърпява хиляди промени и към него неусетно започват да се прибавят качества като кола, апартамент, престижна работа и други, и други. Изискванията и критериите се качват, като те стават все по-обвързани с материалния свят, отколкото с духовния. Как да запазим истинската и чиста любов, как да изградим стабилно семейство, без да „плащаме" за това? Наистина ли любовта излита през комина и няма ли да е достатъчно просто всички да запушат комините си? В 21-ви век любовта е като Бялата лястовица, всеки е чувал за нея, всеки знае истории за нея, но някак тя остава далечна и невероятна за всеки. Големият блян, който се размива в материалното общество и губи същинските си характеристики. Чудя се къде точно и в кой момент се къса нишката?

Българският народ е преминал през „интересни" политически истории. 45 години комунизъм, последван от 20 години преход превръщат българина в странно същество, което или се бори със зъби и нокти за добруването си, с цената на всичко, или се примирява с обстоятелствата и просто се оставя на течението. Всъщност, трудно е да се каже коя от двете половини надделява, факт е обаче, че за голяма част от младежите днес ценностите са непонятни, дори е трудно да се определят такива. Пари, пари, пари... Как да възпитаме деца, които отново да мечтаят за „Принца на бял кон"?

СЕМЕЙНИ ОТНОШЕНИЯ

В тази категория влизат отношенията между родителите и децата, между самите деца и между роднините. Това би трябвало да е най-силната институция - семейството. Разбира се, както навсякъде другаде, и тук парите се намесват. Неведнъж сме ставали свидетели на истории за грозна подялба на имущество между децата или родителите. Страшно е как в една такава ситуация алчността взима връх и кръвната връзка просто няма никаква стойност. Защо това се случва, защо един брат е способен да изгони сестра си и децата й на улицата, защо същият този брат е способен така да се отнесе и към родната си майка? Не са ли това най-близките хора на света, не трябва ли именно те да се подкрепят най-много? Парите ли развалят човек, или той е по природа алчен? Този въпрос малко напомня спора за „яйцето или кокошката", никой не може да каже кое е първо.

Със сигурност, ако се разгледат в дълбочина семейните отношения, биха могли да бъдат открити и някои основни грешки. Например, под сериозно съмнение се подлага бонусното възпитание: ако си напишеш домашното, ще получиш 5 лв. По този начин децата си изграждат една грешна представа, че за всяка свършена работа трябва да получат възнаграждение, парична награда за нещо, което е тяхно задължение. Бонусната система е актуална във всяка една среда, важно е обаче да се прилага правилно. Първо, за децата парите не трябва да са награда, те трябва да се научат, че това е ресурс, който се изкарва с труд. Второ, децата не трябва да получават бонус за това, че са свършили нещо, което им е задължение, те могат да получат похвала за това, че са се справили добре. Детското съзнание е праволинейно и те бързо стигат до извода, че за да получат нова играчка, трябва просто да си оправят леглото, например, но не влагат по-дълбок смисъл.

ПРИЯТЕЛСКИ ОТНОШЕНИЯ

За съжаление любовта и семейството не са единствените ценности, „обявени на търг". Приятелството е един друг тип отношения, което издържа на времето, на промените и на разстоянието. Всеки човек има поне един приятел от детските си години, поне един, с който не е нужно да говори, с който се разбира само с поглед, поне един, с който може да сподели абсолютно всичко, поне един, с който да си позволи най-големите лудости, на които е способен и поне един, който е загубил през годините. Приятелството изисква жертви, приятелството изисква грижи и там не би трябвало да има място за пари. Всеки, обаче, знае поговорката „Чисти сметки, добри приятели!" и всеки я следва безусловно. Със сигурност акциите ти на добър приятел ще паднат главоломно, ако facebook публикува, че дължиш пари на няколко дружки. Разбира се, лихвите тук не са като при банките, но залогът е дори и по-голям, срещу съответната сума залагаш името и думата си на приятел.

Ако през комунизма всички са били „равни", по пътя на демокрацията и европеизацията ни научиха да крием доходите си. Днес дори и с най-близките си не е прието да се обсъждат финансовите постъпления. Секретна информация, която не се предоставя дори и на МВР, единствено отдел ЧР имат достъп до нея. Все пак, ако всеки има достъп до нея ще има и власт над теб - или редовно ще спонсорираш нечия сметка, или ще бъдеш отлъчен в групата на тези, които имат нужда.  

Наскоро прочетох една „интересна" новина. Учени установили, че когато човек се влюби губи двама приятели. Странна закономерност, това задължително условие ли е, за да си влюбен, или просто има едно текучество от приятели, които не издържат на промените? Същите тези учени са изчислили, че човек не може да има повече от 5 много близки приятели и не повече от около 150 приятели в пространството на Интернет. Като се замисля аз съм една чудесна статистическа извадка. Загубих една приятелка, дългогодишна приятелка, от онези за които си мислиш, че цял живот ще бъдат до теб. Само не си спомням дали тя се влюби и изгуби мен, или аз! Водят се доста спорове в кой период от живота си човек успява да създаде най-трайни приятелства - в детските си години, през юношеството или когато вече е зрял. Аз лично имам приятели, които са от различни етапи в живота ми. Едни от най-стабилните ми и искрени приятелства създадох в по-късен етап, когато вече бях изградила голяма част от себе си и знаех какви хора търся. И да, имам една приятелка от детството, истинска приятелка, такава, на която не е нужно да се обаждаш или тя да ти се обажда. Такава, която дори и да е на другия край на света, винаги остава до теб, винаги когато се видите има какво да си кажете и знаеш, че можеш спокойно да затвориш очи и да се оставиш да те води за ръка, защото тя никога няма да те подведе. Трудно се намират такива приятели, трудно е да се довериш, но когато откриеш истинския човек-приятел не е нужно да говориш, в тези отношения парите нямат стойност. Тези приятели не се осъждат, не се сърдят, те просто знаят, че ти си до тях и те са до теб.

ИСТИНСКИЯТ ЧОВЕК ТЪРСИ ИСТИНСКА ЛЮБОВ, ИСТИНСКО СЕМЕЙСТВО, ИСТИНСКО ПРИЯТЕЛСТВО. ТОГАВА ПАРИТЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ХОРАТА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДРУГ ВИД ИНВЕСТИЦИИ, А ТЯХНАТА СТОЙНОСТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЕРИ В ПАРИЧНИ ЕДИНИЦИ.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: