Анкета

Новини

Пастети
Брой 46 - Септември - 2010

СЛЪНЧЕВ ПАСТЕТ


За закуска


Необходими продукти за 2 порции


4 твърдо сварени яйца


200 гр. краве сирене


2 с.л. майонеза


1 с.л. кисело мляко


50 гр. ситно смлени сурови слънчогледови семки


4 скилидки чесън


1/3 ч.л. червен пипер


Основа


Черен хляб със слънчогледово семе


За украса


Домати, пресен лук, листа от босилек


Яйцата и сиренето се настъргват на ренде или се нарязват на много ситни кубчета. Чесънът се почиства и пресова. В купа се смесват всички продукти. Пастетът се оставя в хладилник за 2 часа. Преди сервиране се намазва върху черен хляб и за повече финес се украсява с резенчета домати, листа от пресен босилек и колеца пресен лук.


НЕЖЕН КРЕМ


За обяд


Необходими продукти за 4 порции


4 средно големи патладжана


4 червени чушки


1 люта чушка


4 скилидки  чесън


300 гр. майонеза


1 с.л. класическа горчица


2 с.л. сусам


½ връзка магданоз


1/3 ч.л. млян черен пипер


Основа


Крекери или домашни сухари


Патладжаните и чушките се пекат, белят и пасират заедно. Към тях се добавя ситно нарязаната люта чушка, като предварително е почистена от семките. Също почистените и пресовани скилидки чесън. Сусамът се пече в тавичка върху хартия на 180 градуса за 4-5 мин, като се обръща (тавата се разтръсква) поне веднъж. Добавя се към останалата смес. Накрая се добавя магданозът. Сместа се пасира в кухненски робот до консистенция на крем. Към него се добавят майонезата и горчицата и се разбърква с вилица. Подправя се с черния пипер. Поднася се с крекери, солени бисквити или домашни сухари.


ПАСТЕТ „ВАРИАЦИИ С МЕСО"


За вечеря


Необходими продукти за 15 бр.


150 гр. крехко месо (пилешко, свинско)


150 гр. дробчета (пилешки, патешки, пуешки)


150 гр. гъби печурки


100 гр. масло (може да увеличите количеството според консистенцията)


½ връзка магданоз


1 ч.л. сол


½ ч.л. млян черен пипер


щипка захар


сокът на половин лимон


За украса


Къри, сусам, шам фъстък, бадеми, билки, магданоз


Месото и дробчетата се измиват и варят в подсолена вода до пълна готовност. Гъбите се режат на едри парчета и се запържват за кратко в маслото. Магданозът се нарязва. Всичко се смила заедно в кухненски робот до консистенция на пастет. Сипва се в купа и към него се добавят солта, черният пипер, захарта и лимоновият сок. Разбърква се. С мокри ръце се оформят топчета и се овалват по желание в къри, сусам, смлян шам-фъстък, бадеми или слънчогледово семе, билки, магданоз, копър и т.н.


ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ


24 часа в денонощието 


Необходими продукти за 6 бурканчета от 200-300 мл. 


За шоколадовия крем:


200 гр. натурален шоколад


200 гр. меко масло


50 мл шоколадов ликьор


3-4 капки бадемова есенция


5 жълтъка


250 гр. кафява захар


50 гр. брашно


600 мл прясно мляко


1 с.л. какао


Шоколадът се настъргва и разбива с маслото, ликьора и бадемовата есенция. Жълтъците се разбиват със захарта. Когато се получи кремообразна консистенция, се добавя брашното. Разбива се отново добре. Млякото се слага да заври. Котлонът се намалява до минимум. От него се слага малко в сместа от яйца и захар, разбърква се добре. След това се добавя към млякото, на струйка, много бавно. Бърка се внимателно, докато се сгъсти леко. Маха се от котлона. Докато е още горещо, се добавя какаото и шоколадовата смес. Отново се бърка до хомогенна смес. Налива се в бурканчета до 1/3 от обема им. отгоре се налива ментовия крем и накрая се покрива отново с шоколадов. Може да разнообразите шарката по ваше желание или да добавите ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици. Шоколадовият пастет се украсява със стръкчета свежа мента. Поднася се студен.


* Приготвянето на ментовия крем става по същия начин и в същите количества с леки промени:


 - Бял шоколад се настъргва и разбива с маслото, ментова есенция и 1 с.л. пасирани в блендер свежи листа от мента.


 - Захарта за жълтъците е бяла.


 - След като към горещото мляко се добави ментовата смес и се махне от котлона, се добавя 1 ванилия.


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук