Бременност

Песните на мама

Маминият глас влияе благотворно на развитието на мъничето. Има ли определени правила за пеене при бременните? Разбира се!

Песните на мама

Бременните жени винаги са догаждали, че техните дечица чуват и разбират нещо. Така, преди 2000 години в Китай бременните са се събирали заедно и по няколко часа пеели хорово. В Древна Япония отивали в красива местност и също пеели, любувайки се на природата. В северна Европа отдавна съществува обичай, съгласно който бременните жени седели пред къщата, припявайки приспивни песни.  Защо е толкова привлекателно пеенето? Първо, това е приятен звук. А звуковете, заедно с вибрациите, в същността си са единственото, което възприема ембрионът. Второ, защото маминият глас е изпълнен с любов и нежност.

В ритъма на валса

Учените добавят и други любопитни детайли. Така например, специалистите считат, че ролята на дишането (а без ритмично дихание пеенето е невъзможно) е водеща за физиологичното развитие на бъдещото дете. Така че пеенето не просто помага на бременната да общува със своето бебе, но и способства за правилния му растеж. В сина или дъщерята на пеещата майка по-бързо съзряват дихателната и сърдечно-съдовата системи, подобрява се физическата активност, повишава се интелектът, укрепва психиката. Обаче, за да се добият тези резултати, не е достатъчно просто да пеете любимите си песни. Пеенето за душата е полезно, но надали сериозно повлиява на работата на организма на мъника. За особеното въздействие и песните трябва да са особени, написани не от композитор, а от учен. Тяхната музика се основава точно на два главни сърдечни биоритми, майчиния (60-100 удара в минута) и детския (120-160).

При изпълнение на конкретна поредица от темпово-дихателна динамика: къде да направите вдишването, когато установите в какъв темп пеете. Важна роля играе също позата и движенията. Всичко е насочено към това не просто да развличате детето, но и правилно да „настроите" неговия растящ организъм. Докторите са убедени, че за израстването на здраво дете помагат именно ритмичните песни! Специалистите отбелязват и друго: децата, на които майките пеят повече, се приспособяват към обкръжаващия ги свят, отличавайки се с повишен инстинкт за самосъхранение и склонност към положителни емоции, а с майката ги свързва особено крепка и нежна любов.

Полезните вибрации

Майката, която музикално общува със своето бъдещо дете, също има полза. Даже тези жени, които не се радват на своята бременност, скоро забравят всички неприятности, потапяйки се в свят на любов и положителни емоции. А много с увереност заявяват, че пеенето им е помогнало да избегнат спонтанен аборт, цезарово сечение и родилните болки. Доста интересно, истина ли е?

Как се случват тези чудеса на практика? Във влиянието на музиката  върху  организма на детето може да се разделят три компонента.

1. Психолого-естетическото въздействие е най-очевидно. От ден на ден, слушайки мамините песни, мъникът се учи да чувства красотата, хармонията, да улавя нюансите в настроенията, на начално ниво се улавят образи от песните. 

2. Физиологическо въздействие - това е тренировка за отделните функции и системи в организма. Доказано е, например, че благодарение на пеенето дишането и сърцебиенето влизат в норма.

3. Вибрационно въздействие - най-сложно и неуловимо. Тук можем да се доверим единствено на резултатите от изследванията на учените. А техните изводи са такива: вибрацията на маминия глас има способността да влияе на клетките на плода, активизирайки в тях силни биохимични процеси.

По такъв начин, даже ако има някакъв проблем в развитието на мъника, маминото пеене може да укрепи имунитета на бъдещото дете, да зададе правилния ритъм в работата на неговия организъм и в резултат  да активизира развитието. Трябва да кажем, че песните, които се пеят в определено време и по определен повод, помагат на детето да формира биоритми на сън и бодърстване. Сутрин майката трябва да пее приветствени песни. Вечер - приспивни. При тяхното изпълнение особено важно е съчетанието на пеене и движение: може да се клатите на страни, напред-назад или леко да се въртите в кръг около оста си в такт с музиката. Всяка песен има свои движения. Те, първо, активизират вибрационното въздействие на музиката, а второ, настройват  организма хармонично, помагат да се предаде музикалното и смислово настроение на песните. Например, ако в песента се пее за слънцето - майката протяга ръце към него. Когато слуша ден след ден познатата песен и запомня свързаните с нея движения, мъникът се запознава със света, който още не е видял. Така, паралелно в биологичните  часове, в работата се включва и интелектът на младенеца. Много важно е, например, в песента да се споменава името на детето (ако родителите са се спрели на такова) или то да се замени с нежно умалително като Слънчице.

Съществува и биоритъм за кърмене. Той помага много време преди раждането на детето да го настроите на цикъл от седем кърмения - през три часа. Затова майката сама трябва да премине на такова хранене и ласкаво да пее, например песента „Зеленчуци, който не яде", поглаждайки корема си по часовниковата стрелка.

Три триместъра

От триместър на триместър песните стават по-сложни.

Първи триместър - период „двигателен мозък". Репертоарът от песни е ограничен и е посветен на съня и кърменето. На детето може да му се пуска да слуша музика, изпълнявана на отделни инструменти.

Във втория триместър - в период „емоционален мозък" - песните стават по-сложни, а музиката за прослушване - симфонична класика. Бъдещата майка може да танцува и да прави ритмична гимнастика на приятна музика.

Трети триместър - съгласно класификацията на американския пренатален психолог Джо Пиърс - това е период на „интелектуален мозък". Детето е готово за по-сложни песни, стихотворения и приказки. В репертоара на майката се появяват песни за страни и разни животни, за цветове („Оранжево") и машини. Всичко това се съпровожда от характерни движения и звукове (например, песни за машини изобилстват от звукове „р-р-р" и „б-ж-ж"). Има и песни, посветени на отделни времена от годината, месеци. Техният темп и мелодия се съотнасят с активността на природата в това време.

Искам всичко да знам!

Когато започвате занятията с пеене, се постарайте да не ги изоставяте, детето наистина свиква да получава своята порция хармония.

Отговорните родители нямат покой и след раждането на мъника. Привикнали постоянно да узнават и слушат нещо ново и интересно, децата от рано желаят да се развиват с по-ускорено темпо. На него са му нужни нови книги, приказки, играчки, занятия, впечатления. И родителите трябва да му обезпечат всичко това. Всъщност, дали е толкова обременително, ако детето расте весело, здраво и любознателно?

10 златни правила за пеене

1. Песенните занятия се провеждат в едно и също време, за да изработят в детето определени биоритми.

2. Не се комплексирайте, ако не можете да се похвалите с абсолютен слух. За детето пеенето на майката само по себе си е много приятно.

3. Една песен не е достатъчна за малкия интелектуалец. С него трябва да се разговаря, подкрепя или да се предхождат действията ви със слова, например: „Ние сега ще отидем в парка" или „Сега ще си вземем един душ". Има и песни, които са написани именно за такива случаи.

4. Детето обикновено реагира на маминото музициране. При всяко негово помръдване вие трябва да го поощрявате: поглаждате корема си, хвалите го.

5. Веднъж седмично е полезно да пее цялото семейство. Това ще подобри настроението и в детето, и във всички вас, които очаквате неговото появяване. За да слуша детето пеенето на своите родители, баба, дядо, по-голямо братче или сестриче, може да използвате слушалки с микрофон. Слушалките се прикрепят към корема на майката, така че детето да чува по-добре. В течение на бременността слушалките се преместват все по-ниско. В първия триместър е към горната част на корема, във втория - към средата, в третия - ниско долу на корема.

6. Не трябва да предлагате на детето повече от три нови песни на седмица. Разучете новата песен, нужно е да я пеете в течение на две седмици, а след това до самото раждане да се повтаря веднъж седмично. Ако има песен, която се харесва особено на детето(това можете да го узнаете от неговата реакция), не трябва да го лишавате от това удоволствие.

7. Най-добре е сеансите с пеене да бъдат по 5-15 минути на всеки половин-два часа през деня.

8. Настройте се за пеене: удобно седнете, изправете гърба, затворете очи. Послушайте спокойна ритмична музика.

9. Постарайте се да настроите дишането си: на 4 - вдишване, на 4 - издишване.

10. Музиката присъства във вашия живот и в други форми. За подобни 20-30-минутни сеанси подходящо време е от пет до шест часа вечерта. Свирете и самостоятелно, в това число и на детски духови инструменти. Танцувайте, занимавайте се с ритмика.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: