Семейна красота

Пълна промяна

Френският хирург Алексис Каръл (1873 - 1944), лауреат на Нобелова награда за медицина, казва: „Не става въпрос само за това да допълним живота си с повече години, а да напълним годините с живот!

Пълна промяна

Френският хирург Алексис Каръл (1873 - 1944), лауреат на Нобелова награда за медицина, казва: „Не става въпрос само за това да допълним живота си с повече години, а да напълним годините с живот!"

Мечтата за красота няма възраст!

Оказва се, че в последните 200 години средната продължителност на живота практически се е удвоила - ставаме все по-стари, а се чувстваме все по-млади. Не е грях на по-зряла възраст да ни се иска да изглеждаме така, както се усещаме отвътре - вечно млади!

Дермо-пластиката като клон на естетичната медицина е вече безопасна алтернатива на естетичната и пластична хирургия. Решението и корекцията на разнообразни естетични проблеми - пигментни петна, фини бръчици, белези, акне и пр., вече е в наши ръце. Ефектът от въздействие с козметични продукти вече е съпоставим с този на лазерните терапии, ботокс и други инжекционни методи.

В този брой ще поговорим за АХК - алфа-хидрокси киселините. Това са органични карбонови киселини с натурален произход. Много от тях се срещат в природата (в плодове и в храни) и затова често ги наричат „плодови", „фруктови" киселини. Има ги и в човешките тъкани, например глюконовата киселина я има в кожата, където е важен метаболит на клетъчните възстановителни процедури.

АХК не са токсични! Най-често срещани са:

- гликолова киселина - в захарната тръстика

- млечна киселина - в мляко и доматен сок

- ябълчена - в ябълките

- винена - във вино и грозде

- лимонена - в цитрусови плодове

Първите данни за употребата на АХК в помощ на красотата датират още от древен Египет, когато Клеопатра се е къпела в мляко, заради излющващия ефект на съдържащата се в него млечна киселина. А през 18 в. дамите от френския кралски двор използвали като скраб за лице винената утайка от бъчвите.

Локалните ефекти на АХК са:

1. В епитела те модулират оформянето на роговия слой.

2. В дермата, особено при фотоувредена (от УВЛ!) кожа, увеличават количеството на мукополизахаридите и колагена, с което увеличават дебелината на кожата.

От АХК най-използвана е гликоловата киселина. Добивана първоначално от зелено грозде и захарна тръстика, тя има най-малката молекула и затова много лесно прониква в порите на кожата. Останалите АХК са по-високомолекулни и действат основно върху кожната повърхност.

Ефектите на козметичните продукти, съдържащи АХК са:

1. Подобряване на външния вид на нормална кожа

2. Избистряне на кожен тен

3. Свиване на разширени пори

4. Заличаване на фини бръчици

5. Лечение на акне

6. Заличаване на белези от акне

7. Лечение на соларни кератози

8. Заличаване на хиперпигментни петна

9. Лечение на врастнали косми

10. Лечение на загрубели участъци от кожата и др.

Продуктите, съдържащи АХК, отговарят на следните изисквания:

- Те винаги са за външна употреба

- Като лечебна козметика могат да бъдат открити единствено в аптечната мрежа, дерматологични и козметични центрове

- Не се поставят върху чувствителни кожи, с малки изключения

- Употребата на тези продукти е съобразена с типа кожа и със сериозността на проблема

- При бременност и кърмене могат да се използват, но само с лекарско разрешение

- По време на лечението се избягват солариум, излагане на слънце и пр., както и се използват подходящи за случая фотозащитни продукти.

1 Exfolderm 9 - Ексфолиращ гел с АХК (гликолова киселина) и полизахариди „Labor Tradipharm", Франция

30 ml, 28,00 лв.

Лека емулсия с 9% гликолова киселина за лечение на млади кожи с акне, дори с чувствителен терен.

Начин на употреба: стартира се няколко вечери с леко втриване върху идеално разгримирана и почистена кожа. След това може да се ползва и сутрин.

2 Skin Renewal AHA Peeling - Пилинг за лице с 10% гликолова киселина за интензивно клетъчно обновяване

„Dr. Babor Derma Cellubar", Германия 

50 ml, 220,00 лв.

Поставен един път седмично, този професионален пилинг излющва повърхностните рогови клетки и отстранява по-дълбоките кожни замърсявания, които карат тена да изглежда посърнал, мръсен и изморен. В допълнение с това ускорява кожната регенерация, коригира възраствовите промени и намалява фините бръчици.

Начин на употреба: поставя се ан фин слой 1 път седмично върху лице, шия, деколте и горната част на ръцете. Стои 10 мин., след което се отмива обилно с вода и след това се поставя подходяща хидратираща грижа. Не се поставя в зоната на очния контур!   

3 Exfoliac Acnomega 100 - Излющваща и матираща грижа за проблемна кожа

„Merck", Франция

 30 ml, 21,80 лв.

Това е продукт за скорошни кожни несъвършенства - пъпки и петна от акне. Благодарение на излющващия комплекс от алфа - омега хидрокиселини се въздейства върху горните и средни слоеве на епитела, за да се постигне излющване, регулиране на секрецията на себум и анти-бактериален ефект. Този продукт е толерантен и при чувствителни кожи! Така наречените „междинни проблеми" на кожата са резултат от 3 фактора:

1. Себорея - усилена продукция на себум. Кожата изглежда мазна и лъщяща.

2. Хиперкератоза - загрубяване на кожата. Разширени пори, запушени с черни точки.

3. Повишен бактериален растеж и възпаление. Оформяне на червени и гнойни пъпки.

С употребата на подобна лечебна грижа 1-2 пъти дневно порите стават по-фини, елиминират се несъвършенствата, кожата става чиста и гладка.

4 Exfoliac Acnomega 200 - Излющваща и матираща грижа за проблемна кожа, с умерена форма акне

„Merck", Франция

30 ml, 23,00 лв.

По-високата концентрация на алфа-омега хидрокиселини отпушва порите, отстранява несъвършенствата, лекува враснали косми и пр.

Начин на употреба: вечер.

5 Boreade 12 - Интензивен лечебен крем с АХК

„Noviderm", Франция

30 ml, 23,50 лв.

Интензивен лечебен крем за млада акнеична кожа, както и за по-зряла (30+) кожа, с настанени несъвършенства (запушени и разширени пори, видими възпаления, неравномерен тен). Специфичната комбинация от 12% АХК (кликоло + млечна) обновява кожата и изглажда кожния релеф.

Начин на употреба: само вечер, върху идеално почистена кожа. Избягва се излагане на преки слънчеви лъчи. През деня се ползва подходящ хидратиращ и фотозащитен крем.

6 Exfolderm 12 - Ексфолиращ крем с 12% гликолова киселина

„Labor tradipharm", Франция

30 ml, 30,00 лв.

Този продукт се използва като подготовка за така наречения химически пилинг. Гликоловата киселина в по-висока концентрация се използва като подготовка и за така наречения  повърхностен chemical peeling, при който контролирано се излющват повърхностните слоеве на кожата.

Този продукт се използва при:

- тежко акне - 2-3 пъти седмично, вечер

- по-дебела кожа и пигментни петна - 2 пъти седмично, вечер. 

 

Автор: Живана Дангова, козметолог

 

 

Сподели: