Тя и Той

Раждането на семейството

Един от най-големите и чести страхове на силната половина от човечеството е, че в момента, когато трябва да закара жена си към родилното, колата няма да запали.

Раждането на семейството

Един от най-големите и чести страхове на силната половина от човечеството е, че в момента, когато трябва да закара жена си към родилното, колата няма да запали.

В периода на първия триместър от бременността на жената мъжът се възприема като истински герой, все пак предстоящото бащинство е част от неговата самореализация. По време на втория триместър е възможно да възникнат мрачни мисли  - страх от това дали ще бъде добър баща. Към края на бременността мъжът започва да мечтае колко важна ще бъде неговата помощ по време на раждането. И ако семейният съвет е решил той да присъства, притесненията му се изместват по посока на това как да се подготви за връщането от родилния дом. Непосредствено преди раждането мъжът може да надделее страховете си.

В САМОТО НАЧАЛО

Всяка съпружеска двойка, очакваща появата на наследника, се вълнува дали ще протече раждането благополучно, дали ще е здраво бебето, ще бъдат ли добри родители. Често съпрузите не си разказват един на друг за опасенията си, затова и са възможни спорове и караници по съвсем неочакван повод и момент. За да избегнете излишното напрежение, винаги споделяйте притесненията си, желанията си и изяснявайте неясните въпроси. Това не само ще заздрави отношенията ви, но и ще ви сближи. Често бъдещите родители се притесняват относно последствията върху взаимоотношенията им след появата на бебето. Промени със сигурност ще има, но за да не са негативни, не трябва да се фокусирате върху тях и да очаквате най-лошото.

Наслаждавайте се на секса. При повечето двойки сексуалният живот по време на бременността става все по-ярък. Това е свързано с факта, че притесненията за предпазването изчезват и жената става по-разкрепостена. Много бъдещи майки отбелязват, че имат повишено либидо, а татковците потвърждават, че през бременността жената е изглеждала много по-секси. Разбира се, понякога се наблюдава и обратния ефект: 15% от мъжете се опасяват, че сексът може да навреди на бебето, а при 12% от жените сексуалното желание намалява.

СЪВЕТ

Силните и необикновени мечти и странни мисли се появяват най-често по време на бременността. Някои от тях има основателни причини. За да не предизвикват у вас тези странни мисли още по-странни действия и преживявания, опитайте се да ги преведете от подсъзнателни на прост човешки език.

Новите роли. Според наблюдения на психолози, ако бъдещата майка и баба са имали проблеми в отношенията, то бременността е най-доброто време да ги разрешат. Раждането на бебето е толкова значимо събитие за бабата, колкото и за майката. Освен това то променя статуса на жената. Сега тя не е само дъщеря, която трябва да бъде контролирана, но и майка - пораснала, самостоятелна жена, която носи отговорност за детето. И все пак, имайте предвид, че някои баби смятат, че именно сега настъпва времето за тяхната бурна дейност в качеството на съветник. А повечето бъдещи майки не са склонни да следват съветите на старото поколение.

Колегите се радват, понякога. Повечето колеги ще ви окажат подкрепа. Но все някой ще смята, че не се справяте, защото сте уморени. Ако имате репутация на незаменим служител, то отпуската по майчинство може да постави под съмнение качеството на изпълнение на задачите ви, което няма да се приеме с радост от ръководството. Трябва да сте готови и за разговори с управителите. Няма да са излишни благодарностите за разбирането и помощта, а също така и да ги уверите, че ще се върнете на работа веднага щом детето поотрасне. Все пак вашите приоритети са семейството и бебето и никой няма право да ви огорчава, още по-малко да влияе на самочувствието ви.

Повече приятели, добри и различни. Бременността ви може да се превърне в изпитание за верността на приятелите ви, които нямат още деца. Неомъжената ви приятелка по-скоро ще предпочете вечер в шумен бар, пред спокойна вечеря в дома ви. От друга страна ще намерите много нови приятелки с деца. А с времето ще се убедите, че общуването с млади родители ви е много по-интересно. Освен това, те с радост приемат поканите за детските празници, които скоро ще се превърнат в неизменен фактор в живота на семейството ви.

НЕЦЕНЗУРИРАНИ АНАЛИЗИ

Първи триместър. Мислите ви често са обърнати към миналото. Спомняте си детството, детските любови и дори бившото си гадже. С други думи, осмисляте какъв е бил животът ви преди да забременеете. Майчинството безспорно е кардинална промяна не само за живота, но и за самоидентификацията. Сега отговорът на ключовия психологически въпрос „Кой съм аз?" ще включва и майка.

Втори триместър. Бъдещата майка може да изпита желание да си вземе домашен любимец. Психолозите обясняват желанието с това, че бременната иска да поддържа и развива невидимата интровертна връзка с бебето, като използва опита на животинския свят. В този период тя се замисля как ще изглежда бебето й, какъв човек ще порасне. Възможно е да се появят мрачни и тъжни мисли, лоши предчувствия, които са предизвикани от безпокойството относно раждането.

Трети триместър. Много жени изявяват желание да се занимават с гмуркане или посещаване на подводни пещери, неща, които показват в киното. Психолозите смятат, че подобни метаморфози са свързани не с каквото и да е, а с подготовката на подсъзнателно ниво за раждането. Възможно е да ви се прииска да си вземете куче, но в зоомагазина се колебаете? Просто имате нужда от психологическа защита и подкрепа. 

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: