Анкета

Новини

Разходка в града
Брой 9 - Август - 2007

Лятото в града може да бъде много вълнуващо. Покажете на своето дете съкровищата в парка!


Ако сте принудени да останете в града с детето си, не се отчайвайте!  Постарайте се да извлечете полза от тези летни дни. Отправете се на разходка в парка или градината. Покажете му животинския свят, обитаващ мястото, където живеете!


Парковете се различават помежду си: в някои от тях има заведения и търговски обекти, спортни площадки и атракциони, а в други - цивилизацията почти не съществува. В парковете може да се поразходите, да се насладите на свежия въздух и аромата на лятото, да послушате песните на птиците, да се полюбувате на цветовете на градската природа. Приятно е, ако в парка има езеро. За детето то е източник на много забавления. Състезавайте се кой ще хвърли по-надалече камъче в езерото или научете детето как да прави „водни жабки" с камъчета. Във водата може да видите собствения си образ и да се пошегувате. Направете си малък пикник в парка, пригответе от вкъщи сандвичи, плодове и напитки. Не забравяйте да нахраните с трохички хляб и птиците!


Светът наоколо


В съседство с гражданите живеят много представители на фауната. Ако сте наблюдателни, то в градската градина обезателно ще срещнете гъсеница, охлюв, пеперуда. Предложете на детето си внимателно да ги разгледа: как изглеждат, как се движат и по какво се различават. Навярно ще се удивите и на обикновената калинка: разгледайте я, сметнете броя на черните точки върху червеното й гръбче, разкажете на мъника си, че тя се храни с листни въшки и така помага на растенията. Освен това може да я поставите на ръка и да си припомните думите: „Калинке-Малинке, полети в небето и ми покажи пътя къде ще се оженя". Колко изумително е това: калинката сякаш ги е чула и излита на мига. Детето ви ще бъде толкова щастливо!


Сигурно сте виждали как по време на дъжд или след това червеите напускат своите „домове" и излизат на асфалтовите пътеки. Научете малчугана да бъде внимателен с тях, защото те облагородяват почвата. Затова се старайте да не ги настъпвате!


Разкажете на детето си за растенията в парка. Разбира се, тук няма да намерите такова разнообразие, както в гората или на полето, но за мъника ще е достатъчно да научи нещо ново. Научете своя палавник да разпознава копривата, която може сериозно да го опари, разгледайте отблизо с лупа структурата на мъха, който облича дърветата и техните корени.


В парка често се срещат житни класове. Може да предложите на детето си една много интересна и стара игра: „петел или кокошка". С два пръста дръпвате семената от стеблото и ги задържате между палеца и показалеца си. Ако се образува еднакъв „букет", това е „кокошка", а ако някои са по-високи и стърчат - „петел".


Ако намерите интересни шишарки или желъди, занесете тези „съкровища" вкъщи. Те могат да са ви полезни за украсата на някой предмет.


Запечатайте миговете


Отивайки на разходка в парка, вземете със себе си листа, моливи и флумастри. Предложете на мъника да нарисува някое дърво, листо или цвете. Така ще ви останат много по-ясни спомените и впечатленията от разходката.


А ако вземете със себе си фотоапарат, ще може за дълго да запомните прекараните мигове в парка. Позволете на детето само да направи няколко снимки на това, което го е впечатлило. То ще избере самостоятелно пейзажа, който да снима, ще настрои обектива и ще натисне копчето... това е така вълнуващо за него! Тези разходки ще се превърнат в приятни моменти от неговото детство и ще ги запомни за цял живот.


Заедно да намерим пътя към вкъщи


Предложете на малкия „изследовател" да състави лесна карта на маршрута ви. Отбележете на нея по-големите обекти, покрай които минавате, а пътя, по който вървите, обозначете със стрелки. Вземете със себе си и компас. Научете мъника да се ориентира в местността, да определя посоките на света. Така обикновената разходка ще се превърне в истинско пътешествие!


 


Автор: Биляна Цветкова


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук