Анкета

Новини

Рецепти за Бъдни вечер и Коледен обяд
Брой 49 - Декември - 2010

САЛАТА С ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО 


4 порции


Необходими продукти:


750 г   червено цвекло


70 мл олио


2 с.л.  захар


сол на вкус


за маринатата:


6 с.л.  ябълков оцет


2 парчета лимонова кора


2 бр. карамфил


щипка канела


1дафинов лист


6 зърна черен пипер


В оцета се слагат продуктите за маринатата и се кипват в закрита тенджера. Получената марината се дърпа от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Почистеното цвекло се сварява цяло, обелва се и се нарязва на кубчета, поставя се в дълбок съд. Полива се с маринатата и се оставя да престои 3-4 часа. Преди сервиране, салатата се посипва със захарта, солта и се залива с олиото. Може да се сервира върху тънък резен зелена ябълка, поръсена с лимонов сок.


БУЛГУР СЪС СИНИ СЛИВИ


2 порции


 Необходими продукти:


1ч.ч. булгур


250 г праз лук


100 г сушени сини сливи


1 ч.л. червен пипер


щипка чубрица


сол и черен пипер


80 мл сухо бяло вино


зехтин


 Добре измитият булгур се слага в обилно количество студена вода с малко сол и мазнина да се вари, докато омекне - около 20 минути. В зехтина се запържва нарязаният на тънки колелца праз, подправя се с червения пипер, сипва се част от виното и се задушава, като постепенно се долива цялото вино. Добавят се и предварително накиснатите в топла вода сливи. Оставят се на слаб огън, докато омекнат и течността се изпари. Отцежда се свареният булгур и се прибавя към лучената смес. Разбърква се добре, подправя се със сол, пипер и чубрица. Отстранява се от котлона.


СВИНСКО РУЛО С ЯБЪЛКИ И БОРОВИНКИ


5 порции


Необходими продукти:


1.3 кг свинско контра филе


120 г обелени и нарязани на кубчета зелени ябълки Грани Смит


30 г сухи боровинки (или стафиди)


40 г орехи, нарязани и запечени на сух тиган


1 малка глава лук


2 филии пълнозърнест хляб за тост


120 мл ябълков сок, фреш от микс ябълки


2 с.л.  мед


2/3 с.л. ситно нарязан пресен розмарин


морска сол и черен пипер


2 с.л.  зехтин


За поръсване:


240 мл ябълков сок


1 ч.л. ситно нарязан розмарин


1 ч.л. счукани зърна черен пипер


5 г краве масло


За соса:


240 мл ябълков сок


2 ½ ч.л. царевично нишесте


5 г краве масло


сол и черен пипер


1 лимон


Начин на приготвяне:


Филето се разрязва така, че да се получи правоъгълник с дебелина около 1.2 см., като се оставя тънък слой мазнина. Филийките се нарязват на кубчета по 1 см и се запичат като крутони. В зехтина се запържват лукът и ябълките и се оставят да се задушават под капак 5 мин. Добавят се боровинките и сокът. Оставя се да ври 3-5 минути. Прибавят се крутоните, орехите, медът, розмаринът, сол и пипер на вкус. Разбърква се добре и се отстранява от котлона да се охлади и крутоните да поемат добре течността. Плънката се разпределя върху посоленото месо, завива се на стегнато руло и се връзва с конец. Посолява се от външната страна, подправя се с черен пипер и се намазва със зехтин. Поставя се върху решетка в тава с тлъстата страна нагоре. Сипва се 120 мл от ябълковия сок в тавата, слага се в загрята на 220 градуса фурна, като веднага се намалява на 200 градуса и се пече 30 мин. Тавата се вади, полива се рулото със соса от печенето, поръсва се с розмарина и черния пипер, отгоре се нареждат парченца масло. В тавата се доливат още 120 мл ябълков сок. Връща се във фурната и се допича максимум до 30 мин, като поне още два пъти се полива с отделения сос. Готовото руло се вади, завива се стегнато в двоен лист алуминиево фолио и се оставя да почива 15 мин.


Сосът от тавата се събира и към него се долива ябълков сок, така че да се получат общо 300 мл течност. В малка част от нея се разтваря нишестето, всичко се слага в касерола да заври и се оставя на среден огън да се сгъсти за 5-10 мин, подправя се на вкус с пипер, сол и малко лимонов сок. Накрая се слага бучка масло и се прецежда  в топла сосиера.


Конците се отстраняват от месото, премества се в затоплена чиния, реже се и се поднася със соса.


БОНЕ


6 порции


Необходими продукти:


400 мл пълномаслено прясно мляко


150 г захар


3 яйца


50 г бишкоти савоярди


20 г неподсладено какао с 20% какаова маса


½ ч.л. инстантно кафе


1с.л. тъмен ром или коняк


40 г филирани бадеми


120 г захар за карамел


Начин на приготвяне:


Млякото се загрява до завиране и се оставя да се охлади. Бишкотите се натрошават и с помощта на блендер се наситняват до трохи. Захарта се карамелизира, като се напръсква с малко вода. Разпределя се в шест форми за крем карамел от 150 мл. Яйцата се разбиват с останалата захар. Какаото и кафето се добавят чрез пресяване. Бъркайки с ръчна тел, се прибавя млякото на тънка струя, след това и алкохолът. Сместа трябва да бъде добре разбъркана, но без да се вкарва много въздух в нея. Изсипва се в подготвените форми, пече се на водна баня в загрята на 180 градуса фурна за 40 мин. Когато са готови, се охлаждат на стайна температура, след което се оставят в хладилник да престоят една нощ. Половин час преди сервиране, се изваждат от хладилника, обръщат се в чинии и обилно се поръсват със запечени на сух тиган филирани бадеми.


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук