Анкета

Новини

Рецепти за Коледно настроение
Брой 13 - Декември - 2007

Със сигурност имате тонове прекрасни идеи за един незабравим декември и още по-красиви и весели Коледни празници. Дори да не успеете да направите всичко, което сте планирали, няма значение. Най-важно е да се радвате на семейството си, да се забавлявате, да прекарате едни прекрасни празнични дни и да посрещнете Новата година с усмивка и добро настроение.


Предлагаме ви:


 Коледно вино І


2 големи пръчки канела


5 шушулки кардамом


3 зърна черен пипер


4 цели парченца карамфил


1 ¼ ч. ч. захар


1 ½ ч. ч. вода


750 мл. сухо червено вино


1 шушулка ванилия


1 малък портокал


1 малък лимон


Канелата, кардамомът, черният пипер и карамфилът се поставят в парче тензух, който се връзва. Водата със захарта се сваряват, докато захарта се разтвори напълно и се варят с тензуха с подправките още известно време, докато подправките пуснат аромата си. Добавят се виното, ванилията и плодовете, нарязани на тънки филийки. Вари се около 3 минути, като не се оставя да заври. Сервира се в предварително затоплени чаши, декорирани с резен портокал.


 Коледно вино ІІ


750 мл. сухо червено вино


100 гр. мед


5 гр. канела


1 средна ябълка


1 среден портокал


индийско орехче


Ябълката се нарязва на кубчета, лимонът и портокалът  - на резени. Заливат се с виното. Добавят се канелата, медът, ситно смляното индийско орехче. Вари се без завиране, докато медът се разтвори напълно, а подправките пуснат аромата си. Преди сервиране може да се прецеди. Сервира се в затоплени чаши.


 Коледно вино ІІІ


750 мл. сухо червено вино


100 гр. захар


5 гр. канела


5-6 зрънца карамфил


100 гр. коняк


1 лимон


В тенджера се слагат виното, захарта, канелата и карамфилът. Вари се до кипване, но без да ври. Престоява 20-30 минути. Прецежда се и се добавя коняка. Разлива се в предварително загряти чаши и се декорира с резени лимон.


Фамозна Коледна Пуйка


1 малка до средна пуйка (2,5-3,5 кг)


2 големи глави лук


400 гр. ориз


150 гр. стафиди


500 гр. пилешки дреболии


50-60 гр. сушени сини сливи (по желание)


150 гр. едро нарязани орехи


250 гр. печурки


½ връзка магданоз


сол и черен пипер на вкус


40 гр. масло


½ глава чесън


½ ч. ч. олио


червен пипер


зелеви листа


Марината:


2 ч.ч. бяло вино


3-4 ч. л. горчица


2-3 ч. л. соев сос


сок от един лимон


Приготвяне на пуйката:


Реже се гръдния кош на пуйката. Разтваря се и с остър нож за филетиране се отстранява дебелия пласт месо от гърдите, без да се наранява кожата. Ребрата се отрязват и се махат. Бялото месо от гърдите се нарязва на малки пържоли, които се начукват и се накисват в маринатата за 2-3 часа (в противен случай месото на гърдите на пуйката се пече по-бавно и остава сухо).


Приготвяне на плънката:


Пилешките дреболии (или дреболиите на пуйката, ако има такива) се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно нарязаният лук се задушава в олиото до омекване. Прибавят се ориз, сол, нарязаните на филийки гъби и дреболиите, заливат се с малко бульон от дреболиите и се варят до полусваряването на ориза. Свалят се от огъня и се смесват със стафидите, нарязаните на ситно сини сливи, орехите, черния пипер и ситно нарязания магданоз.


Около 2/3 от сместа се използват за пълненето на пуйката. Върху плънката под кожата, както и между плънката вътре се нареждат маринованите пържоли. Пуйката внимателно се зашива и малко преди края на шиенето вътре се налива част от маринатата. С тънък остър нож се пробождат на различни места бутчетата, крилата и където има по-дебел пласт месо и се шпиковат с късчета масло и разрязани на половина или четвъртина чеснови скилидки. Отвън пуйката се намазва с масло със запържен червен пипер.


Остатъкът от плънката се разстила около пуйката и се залива с останалата марината или с бульон от дреболиите. Пуйката се покрива със зелеви листа или алуминиево фолио, за да остане месото сочно и се пече във фурната, като от време на време се открива и се полива с отделения в тавата сос или с малко бяло вино или бульон, ако няма сос. Малко преди изваждането от фурната се махат зелевите листа или фолиото, за да се запече кожата на пуйката. Поднася се с гарнитура от плънката и печени картофи на фурна.


 


 


Автор: Таня Русева


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук