Вкусно и полезно

Рецепти с продукти от празничната трапеза

Рецепти с продукти от празничната трапеза

Рецепти с продукти от празничната трапеза

ТИКВА С ОРИЗ НА ФУРНА

Ако имате няколко парчета тиква, след приготвянето на тиквеника

2 порции

Необходими продукти

500 г тиква

6 с.л. захар

100-150 г полусварен бял ориз

1 ч.ч. прясно мляко

25 г масло

2 с.л. орехови ядки

Ванилия или канела по желание

Начин на приготвяне

Тиквата се реже на кубчета и се изсипва в намазана с олио тавичка. Към нея се добавят захарта, оризът, млякото, маслото, ванилия или канела и орехите (счукани). Разбърква се добре. Десертът се пече на 200 градуса.

 

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ШАМПАНСКО

Ако ви е останало шампанско на дъното на бутилката

3 порции

Необходими продукти

700 г пилешки дробчета

4 бр. моркови

1 глава лук

200 г гъби

2 бр. чушки

3 с.л. доматено пюре

1 ч.ч. шампанско

Чубрица

Соев сос

Връзка магданоз

Начин на приготвяне

Дробчетата се овалват в брашно и се запържват леко, колкото да потъмнеят. Към тях се добавят едро нарязаните моркови, лук, гъби и чушки. Долива се вода, докато покрие продуктите. Задушават се, докато поемат цялата вода, като се бъркат от време на време. Добавя се доматеното пюре, чубрица и соев сос на вкус. Накрая се сипва шампанското. Ястието е готово, когато изври цялата течност. Най-накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.

 

ПЪРЖЕНИ ЯЙЦА С БОБ

Ако не знаете какво да направите с бобената салата

1 порция

Необходими продукти

100 г сварен боб или от бобена салата

3 бр. яйца

червен пипер

Начин на приготвяне

Бобът се запържва в малко олио. Бърка се, докато омекне така, че да придобие консистенцията на каша. Добавят се предварително разбитите яйца. Бърка се до готовност на яйцата. Поръсва се с червен пипер.

 

ДЕСЕРТ СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Ако не сте изхабили цялото количество сушени плодове за ошава

4 порции

Необходими продукти

600 г изцедено кисело мляко

160 г сушени плодове - кайсии, смокини, боровинки, череши, физалис

6 бр. бишкоти савоярди

2-2 1/2 с.л. ром или коняк

2 с.л. кристална захар

6 с.л. нарязани орехи и лешници

течен мед за гарниране

5-6 с.л. пудра захар по желание

Мед

Начин на приготвяне

Плодовете се режат на квадратчета и лентички. В касерола се кипват плодовете със захарта и коняка, като се долива малко вода, за да са покрити леко плодовете. След като кипнат, се оставят на слаб огън за 3-4 минути, докато омекнат и течността почти се изпари. Млякото се подправя с пудрата захар по желание. Бишкотите се начупват, парченца от тях се слагат на дъното на стъклени чаши, а върху тях - част от плодовете и малко мед. Разпределя се останалото мляко, бишкоти, плодове, мед и се поръсват с нарязаните ядки.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: