Анкета

Новини

Рецепти с продукти от празничната трапеза
Брой 50 - Януари - 2011

ТИКВА С ОРИЗ НА ФУРНА


Ако имате няколко парчета тиква, след приготвянето на тиквеника


2 порции


Необходими продукти


500 г тиква


6 с.л. захар


100-150 г полусварен бял ориз


1 ч.ч. прясно мляко


25 г масло


2 с.л. орехови ядки


Ванилия или канела по желание


Начин на приготвяне


Тиквата се реже на кубчета и се изсипва в намазана с олио тавичка. Към нея се добавят захарта, оризът, млякото, маслото, ванилия или канела и орехите (счукани). Разбърква се добре. Десертът се пече на 200 градуса.


 


ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ШАМПАНСКО


Ако ви е останало шампанско на дъното на бутилката


3 порции


Необходими продукти


700 г пилешки дробчета


4 бр. моркови


1 глава лук


200 г гъби


2 бр. чушки


3 с.л. доматено пюре


1 ч.ч. шампанско


Чубрица


Соев сос


Връзка магданоз


Начин на приготвяне


Дробчетата се овалват в брашно и се запържват леко, колкото да потъмнеят. Към тях се добавят едро нарязаните моркови, лук, гъби и чушки. Долива се вода, докато покрие продуктите. Задушават се, докато поемат цялата вода, като се бъркат от време на време. Добавя се доматеното пюре, чубрица и соев сос на вкус. Накрая се сипва шампанското. Ястието е готово, когато изври цялата течност. Най-накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз.


 


ПЪРЖЕНИ ЯЙЦА С БОБ


Ако не знаете какво да направите с бобената салата


1 порция


Необходими продукти


100 г сварен боб или от бобена салата


3 бр. яйца


червен пипер


Начин на приготвяне


Бобът се запържва в малко олио. Бърка се, докато омекне така, че да придобие консистенцията на каша. Добавят се предварително разбитите яйца. Бърка се до готовност на яйцата. Поръсва се с червен пипер.


 


ДЕСЕРТ СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ


Ако не сте изхабили цялото количество сушени плодове за ошава


4 порции


Необходими продукти


600 г изцедено кисело мляко


160 г сушени плодове - кайсии, смокини, боровинки, череши, физалис


6 бр. бишкоти савоярди


2-2 1/2 с.л. ром или коняк


2 с.л. кристална захар


6 с.л. нарязани орехи и лешници


течен мед за гарниране


5-6 с.л. пудра захар по желание


Мед


Начин на приготвяне


Плодовете се режат на квадратчета и лентички. В касерола се кипват плодовете със захарта и коняка, като се долива малко вода, за да са покрити леко плодовете. След като кипнат, се оставят на слаб огън за 3-4 минути, докато омекнат и течността почти се изпари. Млякото се подправя с пудрата захар по желание. Бишкотите се начупват, парченца от тях се слагат на дъното на стъклени чаши, а върху тях - част от плодовете и малко мед. Разпределя се останалото мляко, бишкоти, плодове, мед и се поръсват с нарязаните ядки.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук