Анкета

Новини

Сблъсъкът на Титаните с Насекомите
Брой 55 - Юни - 2011

„Борбата е безмилостно жестока. Борбата, както казват, е епична."


Революционният поет Вапцаров може и да е имал право да реди рими за междукласовия сблъсък, но какво да кажат революционно настроените домакини? Днес класовите порядки пречат на младите да се обичат само в теленовелите, а вкъщи е истински ад - инсекти дръзко надничат дори в екрана ти, като се разкрачват безсрамно право върху челото на любимия Бехлюл! Не, това вече не може да се понесе - на революция!


Като изключим срамежливата и потайна битка с бълхите и въшките, тази с мухите/комарите, дървениците и хлебарките може приятно да се съчетае със сладките приказки с комшиите, домашния педикюр, изпълняването на поредната сюрреалистична рецепта на Ути или реденето на пъзели с децата. Трябва просто да прекъснете всяко от тези занимания за 10-ина минути. (При сериалите от над 30 епизода това е напълно без значение.)


На пазара вече има най-разнообразни и най-важното - ефикасни средства за борба срещу насекомите - инсектициди и дезинфекционните средства, на основата на хлорамин, хлорна вар, боракс и др. Те се продават във вид на прахове, емулсии, таблетки и аерозоли. Преди да бръкнете в портмонето си, разгледайте добре етикетите и инструкциите им -  против какви насекоми е предназначено средството, как и какви места в жилището могат да се обработват и как се ползва безопасно. Ето и най-честите правила:


1. Преди да започнете обработката, изведете децата от помещението. След като свършите работата, не оставайте вътре и вие. Изнесете се незабавно, заедно с кучето, котката, папагала и златната рибка, дори ако не ви е изпълнила и едно-едничко желание.


2. Изключете електрическите печки, електронните книги, сериала, ютиите, газта и пр. и отворете широко прозорците. Приберете хранителните продукти в плътно затварящи се шкафове, в хладилника или ги увийте  в алуминиево фолио (ако ви дава сърце, при цената му на едро и дребно).


Специалистите предупреждават: Всяко нарушение на правилата за използване на инсектицидите може да има вредни последици върху здравето.


3. Посипват се/напръскват се само онези места в жилището, посочени в упътването към препарата. Естествено, отровните примамки за хлебарки, мухи, мравки и други насекоми се поставят на места, недостъпни за деца и домашни животни (Сиреч, да висят от тавана, ще иронизирате автора на листовката вие).


4. По време на обработката е почти като на Разпети петък - не бива да се пуши, да се яде и пие каквото и да било.


5. Задължително се използват лични средства за защита - гумени ръкавици, марлена превръзка на устата/носа, а обработваното помещение се затваря и там вие сте сами - очи в очи, мустаци срещу мустаци - с  врага.


6. След като свършите мръсната работа /мократа поръчка/, незабавно заличете следите си, както правят в книгите на Агата Кристи - свалете ръкавиците, измийте ръцете и лицето с хладка вода и сапун. В политиката го наричат просто „Операция чисти ръце"/„Измиване на ръце".


7. Според указанията на дадения препарат помещенията трябва да се проветрят, докато миризмата от него изчезне напълно. Полепналите по повърхностите и пода остатъци от препарата се отстраняват в срока, посочен на опаковката. Ако сте използвали съдовете, в които е бил разтворен или държан препаратът, внимателно го измийте с гореща вода и веро. (Тук му е мястото да напомним, че скрити от деца и животни, инсектицидите се съхраняват на места, далеч от хранителни продукти и вода за пиене и готвене.)


Made At Home - Понеже 2011-та е обявена за Година на Химията, няма как да не забъркаме малко домашна алхимия в темата за инсектите: 


Сладка примамка за мравки 


Към 1 с. л. гореща вода се прибавят 2 ч. л. глицерин, 1/2 с. л. захар, 1/3 ч. л. боракс и 1 ч. л. мед. Получената смес се разбърква на слаб огън до пълното разтваряне на захарта и боракса. Тази примамка не се разваля и не изсъхва в продължение на няколко месеца.


 Средство против дървеници


Смесват се 10 г нафталин със 100 г добре изсушени и стрити на прах листа от хризантема или цвят и листа от лайка.


Средство против бълхи


30 г пресни и 10 г изсушени листа от пелин се варят 10 мин с 300 см3 вода и към разтвора се прибавят 20 г настърган сапун. Получената смес се сипва във водата за измиване на подовете на помещенията.


Прах против хлебарки


40 г пудра захар, 40 г стрит колофон (чам сакъз) и 30 г боракс се смесват в хаванче. С получената смес се посипват пукнатините и гнездата на хлебарките. Тази операция се повтаря в продължение на 3 дни.


Лично аз не прилагам нито една алхимична рецепта срещу последния и най-мощен враг - хлебарките. Вдигам ръце и признавам: За тях си трябват спецслужбите!


Както би казала класната ви,


Поддържането на жилището в чистота и ред, прилежното събиране на хранителните остатъци в плътно затварящи се кутии или в пластмасови кофи с капак, ежедневното изхвърляне на боклука в кофите за смет, както и ежедневната домашна работа, носи успех в борбата срещу насекомите вредители вкъщи.


Главата на семейството лежи на дивана и брои мухите по тавана. Детенцето го пита:


- Тате, тате, ще ми помогнеш ли за домашното по математика?


- Сега какво - да си зарежа цялата работата, че да ти решавам задачите ли?!


 


Автор: Надя Йончева


 


Рейтинг на статията:За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук