Вкусно и полезно

Свежи салати

Рецепти

Свежи салати

Пъстра салата с риба тон

Необходими продукти за 4 порции

200 г риба тон от консерва

200 г чери домати

2 червени чушки

8 листа от салата Айсберг или Ромейн

3 стръка пресен лук

6 бр. репи

1 средно голям морков

4 с.л. зехтин екстра върджин

3 с.л. бял оцет

морска сол, сух риган

Начин на приготвяне

Рибата се накъсва, чушките се нарязват на парчета, а  пресният лук - на кръгчета. Почистените репи и морков се нарязват на тънки колела, чери доматите - на половинки. В чинии се отделят  по два листа от салатата и се добавят останалите зеленчуци, предварително смесени с рибата и овкусени с подправките.

Салата „Цезар"

Необходими продукти за 4 порции

2 бр. сърцевина от салата Ромейн

1 яйце

60 мл зехтин

2 ч.л. Уорчестършайър сос

5 скилидки чесън

2 с.л. настърган пармезан плюс допълнително за гарниране

сок от половин лимон

морска сол, черен пипер

5 бр. аншоа, маринована в олио

3 филии хляб за тост

Начин на приготвяне

Приготвят се крутони, като филиите хляб се нарязват на кубчета и се запичат в тиган с малко зехтин и смачкани и нарязани на ситно 2 скилидки чесън. Яйцето се пошира за една минута в къкреща подсолена вода, изважда се с решетъчна лъжица и се слага в блендер заедно със зехтина, соса, нарязаните останали скилидки чесън и аншоа, пармезана, сол и черен пипер. Пасира се до гладка консистенция. Крехките салатни листа се накъсват, добавят се крутоните и тънки парченца пармезан, залива се с приготвения дресинг.

Салата с френска леща

Необходими продукти за 4 порции

150 г микс зелена салата с рукола

140 г френска леща, сварена и отцедена

200 г чери домати

1 глава червен лук

4 с.л. балсамов оцет

5 с.л. зехтин екстра върджин

морска сол, захар, черен пипер

Начин на приготвяне

Лещата се разпределя на порции, добавят се чери домати на половинки. Отгоре се разпределят листата салата и лукът, нарязан на тънки полумесеци. Залива се с дресинг, приготвен от оцета, зехтина, сол, черен пипер и малко захар на вкус.

Салата с пиле, гъби и ягоди

Необходими продукти  за 4 порции

500 г пилешко бонфиле

250 г гъби

200 г ягоди

1 салата Ромейн

300 г пълномаслено кисело мляко

3 с.л. светъл соев сос

4 с.л. зехтин

морска сол, черен пипер, захар

4 с.л. сусам

Начин на приготвяне

Филетата се измиват, подсушават, разрязват на две и се мариноват в соевия сос за 30 минути. Киселото мляко се подправя с 1 с.л. зехтин, сол, пипер и захар. Салатата се почиства и накъсва на парчета. Ягодите и гъбите се нарязват на резени. Филетата се изваждат от маринатата, овалват се в сусам. Гъбите се запържват на силен огън в 1 с.л. от мазнината, подправят се със сол и пипер. Добавя се още олио и пилешките филета  се запичат от двете страни до златиста коричка. Към салатените листа се добавят гъбите, месото и ягодите, заливат се с овкусеното кисело мляко, поръсват се с малко сусам.

 

 

 

 

 

Сподели: