Анкета

Новини

Свежи салати
Брой 66 - Май - 2012

Пъстра салата с риба тон


Необходими продукти за 4 порции


200 г риба тон от консерва


200 г чери домати


2 червени чушки


8 листа от салата Айсберг или Ромейн


3 стръка пресен лук


6 бр. репи


1 средно голям морков


4 с.л. зехтин екстра върджин


3 с.л. бял оцет


морска сол, сух риган


Начин на приготвяне


Рибата се накъсва, чушките се нарязват на парчета, а  пресният лук - на кръгчета. Почистените репи и морков се нарязват на тънки колела, чери доматите - на половинки. В чинии се отделят  по два листа от салатата и се добавят останалите зеленчуци, предварително смесени с рибата и овкусени с подправките.


Салата „Цезар"


Необходими продукти за 4 порции


2 бр. сърцевина от салата Ромейн


1 яйце


60 мл зехтин


2 ч.л. Уорчестършайър сос


5 скилидки чесън


2 с.л. настърган пармезан плюс допълнително за гарниране


сок от половин лимон


морска сол, черен пипер


5 бр. аншоа, маринована в олио


3 филии хляб за тост


Начин на приготвяне


Приготвят се крутони, като филиите хляб се нарязват на кубчета и се запичат в тиган с малко зехтин и смачкани и нарязани на ситно 2 скилидки чесън. Яйцето се пошира за една минута в къкреща подсолена вода, изважда се с решетъчна лъжица и се слага в блендер заедно със зехтина, соса, нарязаните останали скилидки чесън и аншоа, пармезана, сол и черен пипер. Пасира се до гладка консистенция. Крехките салатни листа се накъсват, добавят се крутоните и тънки парченца пармезан, залива се с приготвения дресинг.


Салата с френска леща


Необходими продукти за 4 порции


150 г микс зелена салата с рукола


140 г френска леща, сварена и отцедена


200 г чери домати


1 глава червен лук


4 с.л. балсамов оцет


5 с.л. зехтин екстра върджин


морска сол, захар, черен пипер


Начин на приготвяне


Лещата се разпределя на порции, добавят се чери домати на половинки. Отгоре се разпределят листата салата и лукът, нарязан на тънки полумесеци. Залива се с дресинг, приготвен от оцета, зехтина, сол, черен пипер и малко захар на вкус.


Салата с пиле, гъби и ягоди


Необходими продукти  за 4 порции


500 г пилешко бонфиле


250 г гъби


200 г ягоди


1 салата Ромейн


300 г пълномаслено кисело мляко


3 с.л. светъл соев сос


4 с.л. зехтин


морска сол, черен пипер, захар


4 с.л. сусам


Начин на приготвяне


Филетата се измиват, подсушават, разрязват на две и се мариноват в соевия сос за 30 минути. Киселото мляко се подправя с 1 с.л. зехтин, сол, пипер и захар. Салатата се почиства и накъсва на парчета. Ягодите и гъбите се нарязват на резени. Филетата се изваждат от маринатата, овалват се в сусам. Гъбите се запържват на силен огън в 1 с.л. от мазнината, подправят се със сол и пипер. Добавя се още олио и пилешките филета  се запичат от двете страни до златиста коричка. Към салатените листа се добавят гъбите, месото и ягодите, заливат се с овкусеното кисело мляко, поръсват се с малко сусам.


 


 


 


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук