Анкета

Новини

Септемврийски рецепти
Брой 130 - Септември - 2017

Салата с мариновани чери домати


3 ч.ч. чери домати 


60 мл зехтин


2 с.л. балсамов оцет


0.5 ч.л. сол


фино смлян черен пипер


1 скилидка чесън


2-3 клонки босилек


2-3 щипки едро смлян лют червен пипер


сирене моцерела за гарниране


Смесват се зехтинът, балсамовият оцет, солта, черният, червеният пипер, наситнената скилидка чесън и дребно нарязаният босилек. Доматите се нарязват на половинки и се разбъркват внимателно с маринатата. Оставят се да престоят 3-4 часа в хладилник. Преди сервиране се изваждат на стайна температура. Гарнират се с моцарела и листа босилек.


 


Омлет с цвят от тиквички


2-3 бейби тиквички с цвят


1 дребна глава лук


3 яйца


1-2 с.л. прясно мляко или сметана


20 г пармезан, фино настърган


1 с.л. зехтин екстра върджин


30 г сирене или рикота


Цветовете от тиквичка се почистват, като се разрязват от едната страна и се отстраняват тичинките. Оставят се настрана. Лукът се нарязва на полумесеци, а тиквичките - на тънки колела. Запържват се до златисто в зехтина. Добавят се яйцата, разбити заедно с млякото и пармезана, и подправени с пипер и сол. Отгоре се разполагат цветовете от тиквичка, като се притискат към сместа. Когато омлетът е стегнал от долната страна, се поръсва с натрошено сирене и се запича на горен реотан до златисто.


 


Къснолетен рататуй


2 бейби патладжана


2 малки крехки тиквички


2 зелени чушки


2 глави лук


2 шепи чери домати


2 скилидки чесън


сол и черен пипер


4-5 клонки мащерка


зехтин


Патладжаните се нарязват на колела, поръсват се със сол и се оставят да престоят, след което се изплакват. Чушката и тиквичките се нарязват на кръгчета, лукът - на полумесеци, а доматите - на половини. Зеленчуците се разпределят в тава, посоляват се със сол и пипер и се поръсват със зехтин. Разбъркват се внимателно и се добавят клонките мащерка. Тавата се завива с фолио и се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Отстранява се фолиото и се допичат до златисто.


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


 


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук