Анкета

Новини

Смокини
Брой 60 - Ноември - 2011

Тарталети с ванилов крем и свежи смокини


за 6 бр с диаметър 10см


Необходими продукти


основа


100 г бяло брашно


40 г фино смлени сурови белени бадеми


40 г пудра захар


80 г студено краве масло


1 жълтък


крем


380 мл прясно пълномаслено мляко


1 яйце и 1 жълтък


50 г захар


2 с.л. брашно


1 с.л. нишесте


1 с.л. краве масло


Ванилия и 2-3 бр. свежи смокини


Начин на приготвяне


Към сухите продукти за основата прибавя масло и с пръсти се прави на трохи. Добавя се жълтъкът и се замесва на топка. Поставя се върху фолио, сплесква се на диск (в хладилник 30 мин). Тестото се разделя на 6 части, разточва се и се полага във форми. Отгоре се слага хартия за печене и се запълват с бобени зърна. Пекат се 8 мин в предварително загрята на 180 градуса фурна. Зърната и хартията се отстраняват, след което се допичат до порозовяване. Изваждат се от формите след охлаждане. Млякото и захарта завират, отстранява се от огъня. Яйцето и жълтъкът се разбиват. Добавят се с пресяване брашното, нишестето и ванилията. Яйчената смес се прибавя към млечната с разбъркване. Връща се на котлона. Оставя се да ври, като се разбърква до крем. Тарталетите се пълнят с крем, гарнират се с парченца смокини.


 


Сладкиш с портокал и сушени смокини


Необходими продукти


280 г бяло брашно


170 г студено краве масло на кубчета


190 г захар


1 ч.л. сол


2 яйца


230 г дребни сушени смокини


100 мл фреш от портокал


настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон


1 с.л. брашно


1 ч.л. мед


3-4 с.л. филирани бадеми


Начин на приготвяне


Брашното, солта и захарта се разбъркват в блендер. Добавя се маслото и се смила до едри трохи. Добавят се яйцата и се разбърква с дървена лъжица до смес. 2/3 от нея се разстила в тава с размери 25/30 см. Тестото се заравнява с ръка. Останалата част се оформя на по-едри и дребни топчета. Тавата се оставя в хладилник. Смокините се измиват с гореща вода. Нарязват се на парченца. Слагат се в блендер заедно с настърганата кора, портокаловия сок, меда и 1 ч.л. брашно. Смилат се до паста. Тя се разстила върху тестото, отгоре се поръсват топчета. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40 мин. 15 мин преди края на печенето се поръсва с бадеми.


 


Морковен кейк с мед, орехи и смокини


за форма с диаметър 25см


Необходими продукти


180 г бяло брашно


По 1/2 ч.л. бакпулвер, сода бикарбонат, канела на прах


По 1/4 ч.л. сол и джинджифил на прах


По 1/8 ч.л. смлян карамфил и индийско орехче


260 г кафява захар


2 яйца


180 мл олио


170 г ситно настъргани моркови


60 г нарязани орехи


200 г крем сирене


100 г меко краве масло


7 с.л. пудра захар с бурбонска ванилия


300 г смокини


40 г половинки и четвъртинки печени орехи


2-3 с.л. мед


Начин на приготвяне


Брашното се пресява с набухвателите, солта и подправките. Захарта, олиото и жълтъците се разбиват. Добавят се морковите и орехите. Брашнената смес се прибавя на 2 етапа. Всичко се разбърква с дървена лъжица. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа. Разбърква се отдолу нагоре. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене форма, пече се в предваритено загрята на 160 градуса фурна около 50 мин. Охлажда се 5 мин, отстранява се от формата. Крем сиренето се разбива с маслото и пудрата захар. Кейкът се намазва с мед. Отгоре се разпределя глазурата. Охлажда се в хладилник. Преди сервиране се гарнира със смокини и орехи.


 


Десерт със сушени смокини


Необходими продукти


200 г дребни сушени смокини


100 г кафява нерафинирана захар


320 мл вода


1 ч.л. коняк


Начин на приготвяне


В касерола се изсипва захарта, поставя се върху слаб котлон. Залива се с вряща вода, разбърква се до разтопяване на захарта. Добавят се измитите с топла вода смокини. Оставят си да къкрят, докато течността се сгъсти - около 15-20 минути. Поднасят се топли, гарнирани с ванилов сладолед, бита или заквасена сметана.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук