Полезно

Новини

Въпроси и отговори

Начало | Въпроси и отговори | Спонтанни аборти A+   A-

Здравейте, д-р Илиев. Накратко ще ви въведа към моята история. Имам два миседа, първия в 6 г.с, случи се май 2009, втори мисед в 7 г.с, случи се април 2010.След първия мисед правихме генетични изследвания в генетичната лаборатория към Университетска болница гр. Пловдив при доц. Стоянова, резултата бе че сме генетично здрави аз и мъжа ми, в документите които ни дадоха не пише нищо повече, само това и отдолу подписите на комисията. Сега като се случи още веднъж мисед искаха да изследват ембриона за, но се оказа че той е "некрофирал"-това беше точната дума на г-жата от лабораторията и немогат да извлекат необходимата информация от него. Като цяло казаха ни да изчакаме 2 цикъла и пак да пробваме, но мен ме е страх, че пак ще се случи....и незнам какво да предприемем. Като възраст аз съм на 28 год, а мъжа ми на 33,напълно здрави сме и в семействата ни не е имало такива проблеми.И двамата нямаме нито общо дете, нито други деца. Моля Ви, да ме посъветвате какво да предприемем.


прочети отговора
Задал: Мария.Петрова на дата 09.05.2010
Отговорил: Д-р Данаил Илиев на дата 31.05.2010

Здравейте!

При наличие на два и повече спонтанни аборта , е добре да се направят някои допълнителни изследвания. Вие вече сте си направили част от тях (кариотип на родителите):

1. за вродени тромбофилии (изследва се жената за носителсто на гени, които могат да доведат до тромбози в съдовете на лигавицата на матката около момента на имлантация на оплодената яйцеклетка);

2. кръвни изследвания за откриване на патологичен имунен отговор;

3. за вътреклетъчни инфекции (поразяващи вътрешните полови органи на жената- маточна шийка, матка, мат. тръби и яйчници- хламидия, уреаплазма, микоплзма, цитомегаловирус, токсоплазмоза).

4. преглед и от ендокринолог (за изключване на заболявания на щитовидната жлеза, хипофизата и др.).

Всички тези изследвания е добре да се разглеждат комплексно заедно със специалисти - акушер-гинеколог, генетик, имунолог.