Вкусно и полезно

Сусам - находка в кухнята

Рецепти

Сусам - находка в кухнята

Домашни гевреци със сусам

Необходими продукти 

800 г брашно

200 г кисело мляко

½ ч.л.  сода

240 мл топло прясно мляко

6 г суха мая

2 бр. яйца

1 ч.л. сол

сусам

Начин на приготвяне 

В прясното мляко се разтваря маята с 1 с.л. брашно. Оставя се да престои 10 мин. Сипва се в купа и се добавят яйцата, кис. мляко, разбъркано със содата, солта. Постепенно се добавя брашното и се омесва меко тесто. Оставя се да втаса 1 час. Оформя се на топчета и се редят в тава върху хартия за печене. В средата на всяко топче се прави дупка, за да се оформи геврече. Втасват 30 мин. Намазват се със смес от 1 жълтък и 1 с.л. пр. мляко. Отгоре се поръсват обилно със сусам. Пекат се на 180 градуса, докато образуват коричка.

Салата със сусам

Необходими продукти 

листа от зелена салата

150 г шунка или пилешко филе на хапки

380 г сварени картофи

1 ½ с.л. мед

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. сусам

2 с.л. слънчогледово и сусамово олио

сол

Начин на приготвяне 

Листата се накъсват. Към тях се добавят малко картофи на кубчета и месото. От останалите продукти се приготвя дресинг, като сусамовото олио е само няколко капки. Салатата се полива и се разбърква. Отгоре се поръсва със сусам.

Хрупкави пилешки филенца

Необходими продукти 

400 г пилешко месо без кост

120 мл прясно мляко

морска сол

30 г сусам

5 с.л. галета

Начин на приготвяне 

Месото се нарязва на пръчици. Накисват се в прясно мляко и се оставят в хладилника да престоят 4-5 часа. Отцеждат се от млякото, осоляват се и се овалват в сусам, смесен с галета. По желание може да се добавят подправки (розмарин, черен пипер, риган). Всяко парче месо се пържи в нагорещено олио до златисто. Отцеждат се върху хартия.

Ориз с черен сусам

2 порции

Необходими продукти 

400 г ориз басмати

1 бр. морков, нарязан на ивички

100 г замразен грах

2 стръка пресен лук

100 г кълнове

2 с.л. сухо бяло вино

½ ч.л. джинджифил

2 с.л. светъл соев сос

черен сусам

Начин на приготвяне 

Оризът се сварява предварително. В уок тиган в малко олио се запържват морковите. Добавят се джинджифилът и сусамът, а след минута лукът и кълновете. Добавя се оризът и грахът. Разбърква се. Ястието се полива с виното и соевия сос. Разбърква се и се поднася топло, поръсено с още сусам.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: