Анкета

Новини

Сусам - находка в кухнята
Брой 59 - Октомври - 2011

Домашни гевреци със сусам


Необходими продукти 


800 г брашно


200 г кисело мляко


½ ч.л.  сода


240 мл топло прясно мляко


6 г суха мая


2 бр. яйца


1 ч.л. сол


сусам


Начин на приготвяне 


В прясното мляко се разтваря маята с 1 с.л. брашно. Оставя се да престои 10 мин. Сипва се в купа и се добавят яйцата, кис. мляко, разбъркано със содата, солта. Постепенно се добавя брашното и се омесва меко тесто. Оставя се да втаса 1 час. Оформя се на топчета и се редят в тава върху хартия за печене. В средата на всяко топче се прави дупка, за да се оформи геврече. Втасват 30 мин. Намазват се със смес от 1 жълтък и 1 с.л. пр. мляко. Отгоре се поръсват обилно със сусам. Пекат се на 180 градуса, докато образуват коричка.


Салата със сусам


Необходими продукти 


листа от зелена салата


150 г шунка или пилешко филе на хапки


380 г сварени картофи


1 ½ с.л. мед


2 с.л. лимонов сок


2 с.л. сусам


2 с.л. слънчогледово и сусамово олио


сол


Начин на приготвяне 


Листата се накъсват. Към тях се добавят малко картофи на кубчета и месото. От останалите продукти се приготвя дресинг, като сусамовото олио е само няколко капки. Салатата се полива и се разбърква. Отгоре се поръсва със сусам.


Хрупкави пилешки филенца


Необходими продукти 


400 г пилешко месо без кост


120 мл прясно мляко


морска сол


30 г сусам


5 с.л. галета


Начин на приготвяне 


Месото се нарязва на пръчици. Накисват се в прясно мляко и се оставят в хладилника да престоят 4-5 часа. Отцеждат се от млякото, осоляват се и се овалват в сусам, смесен с галета. По желание може да се добавят подправки (розмарин, черен пипер, риган). Всяко парче месо се пържи в нагорещено олио до златисто. Отцеждат се върху хартия.


Ориз с черен сусам


2 порции


Необходими продукти 


400 г ориз басмати


1 бр. морков, нарязан на ивички


100 г замразен грах


2 стръка пресен лук


100 г кълнове


2 с.л. сухо бяло вино


½ ч.л. джинджифил


2 с.л. светъл соев сос


черен сусам


Начин на приготвяне 


Оризът се сварява предварително. В уок тиган в малко олио се запържват морковите. Добавят се джинджифилът и сусамът, а след минута лукът и кълновете. Добавя се оризът и грахът. Разбърква се. Ястието се полива с виното и соевия сос. Разбърква се и се поднася топло, поръсено с още сусам.


 


Автор и фотограф: Димитрина Бунова


 


Рейтинг на статията:



За да може да пишете коментар моля влезте в системата.
Ако нямате регистрация може да си направите тук