Бременност

С простуда и грип по време на бременност

Разбира се, всяка жена в „положение" се притеснява да не се разболее. Но какво да прави, ако въпреки предприетите предпазни мерки, бъдещата майка все пак се срещне с вируса на грипа и простудата?

С простуда и грип по време на бременност

Добре познати ни още от детството съкращения ОВИ (остра вирусна инфекция) и ОРИ (остра респираторна инфекция) обединяват голяма група възпаления на дихателните пътища, които предизвикват инфекция - вирус или бактерия. В зависимост от свойствата на вируса и състоянието на имунната система, болестта може да протече от леки до сериозни форми. Ако защитните механизми работят добре, вирусът ще бъде „хванат" и изхвърлен от организма, а развитието на болестта ще се преустанови. Иначе, нещата протичат много по-различно, ако имунната система е отслабена, както е, например при бременните.    

С наближаването на зимата заплахата от простуда и грип се увеличава. Ако се случи да сте бременна точно сега, трябва да сте двойно по-внимателни, защото дори обикновен вирус може да ви накара да чувствате повече болки и неразположения от обичайното.

Една от причините за това са високите нива на естроген по време на бременността, които водят до изсушаване на слизестите мембрани и набъбването им - това кара запушения нос от настинка или грип да се усеща много по-неприятно. С напредването на бременността бебето натиска все по-силно диафрагмата, като намалява обема на дробовете и затруднява дишането. Затова дори лека респираторна инфекция може да изглежда сериозна.

Какви са особеностите на грипа по време на бременността?

Грипът е инфекциозно заболяване, проявяващо се основно през есенния и зимния период и особено през зимния, когато има затопляне. Ако зимата е студена, суха и снежна, вирусите нямат условия да се развиват.

Грипът е въздушно - капкова инфекция и за него са характерни оплаквания, свързани с дихателната система. Той има всички симптоми на възпалителния процес, най-честият от които е температурата.

Какви проблеми могат да настъпят за плода?

За бъдещите майки особено неприятен е вирусът на грипа в първия триместър на бременността (до 14-та седмица), когато протича изграждането на органите и тъканите на бъдещото бебе. От 3-та до 14-та седмица се формира мозъкът на ембриона, от 4-та до 7-та седмица - очите, 2 -та - 7-та - сърцето, от 7-та до 12-та - слуховият апарат, от 8-та до 10-та - коремната кухина.

Ако срещата с вируса на грипа се осъществи на 3-ия - 5-ия месец от бременността, не се предвиждат нарушения в развитието на бебето. Вярно, вирусът влияе на протичането на бременността, предизвиква усложнения, а също така може да наруши и работата на плацентата - органът, който защитава бебето от вредните вещества и му доставя питателни елементи и кислород. Вирусът поврежда нейната структура и я прави по-пропусклива за други вредни микроорганизми.

През последните седмици на бременността притесненията са свързани с това, че раждането може да започне преждевременно и да протече по непредвиден начин. Освен това, новороденото може да се роди с признаци на вродена ОВИ. 

Аптечката по време на бременност

Ако имате проблем с раздираща кашлица, обсъдете с лекаря си кои лекарства можете да приемате през периода на бременността. Не приемайте никакви медикаменти, преди да сте се консултирали със специалист!

За да се възстановите по-бързо и да преборите грипа, предприемете следващите мерки:

1. Повече течности - за тази цел пийте минерална негазирана вода, чай с лимон, сок и всякакви билкови отвари. Добавяйте и мед. Задължително се посъветвайте предварително с лекаря си кои билки можете да приемате и кои не. Това се налага, защото понякога те повишават тонуса на матката.  

2. Температурата - Внимавайте с понижаващите температурата лекарства! Помнете, че температурата е важно да се понижава, само когато е над 38.5°С. В този случай приемете лекарство, което съдържа парацетамол, задължително предписано от лекаря ви.

3. Антибиотиците - бъдете внимателни с антибиотиците, особено през първия триместър на бременността. Защо? Те са противопоказни за бъдещите майки, защото могат да повлияят на формирането на костната система на бебето, стомаха, органите на кръвотворенето. Тетрацикличните се натрупват в костната система, влияят на вътречерепното налягане, на развитието на стомашните и чернодробните тъкани. Решението за това дали бъдещата майка трябва да приема сериозни лекарства е изцяло на лекаря, който наблюдава развитието на бременността.      

Кога да внимавате?

Незабавно се обадете на доктора, ако:

- Имате зелен или жълт секрет от носа или ако продължава повече от 7 дни - може да развивате синузит, бактериална инфекция, която изисква антибиотик.

- Имате температура, дори ако другите симптоми са слабо изразени.

- Диарията или повръщането продължават повече от 36 часа.

- Спазмите от диарията са много силни.

- В диарията или повърнатото има следи от кръв.

- Развиете някои признаци на хранително отравяне като температура, втрисане и други грипоподобни симптоми.

Витамините 

За да не се разболявате, е нужно да помогнете на организма си да укрепи своите собствени защитни сили. Това може да стане като прегледате своето меню. Все пак нашата имунна система се нуждае от витамини и на първо място това са А, В, Е, С. Първите три елемента може да намерите в морковите, яйцата, черния дроб, рибата, а последния - в лимоните, ябълките и всички цитрусови плодове. За да подсилите организма си с витамини и други полезни елементи, може да се обърнете към витаминно-минералните комплекси за бъдещи майки.

Дали ще се разболеете или не зависи от това доколко е силна имунната ви система. Затова се погрижете да я укрепите със здравословно хранене, леки упражнения, пълноценна почивка и по преценка на вашия гинеколог, с витамини. Освен това, не е излишно да предприемете и мерки за безопасност. Например, в добре проветрено помещение рискът да се заразите от болен е много по-малък. Ако в обществения транспорт, където въздухът постоянно циркулира, заподозрете, че „съседът" до вас не е много здрав, открехнете прозореца или се преместете в близост до вратите.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,акушер-гинеколог

 

 

Сподели: