Тя и Той

ТАТКО... толкова ли е страшно?

Защо мъжете често се боят дори да си се представят в ролята на бащи? Какво се крие зад този страх в действителност?

ТАТКО... толкова ли е страшно?

Защо мъжете често се боят дори да си се представят в ролята на бащи? Какво се крие зад този страх в действителност?

Страховете и съмненията на бъдещите бащи, естествено, са свързани с това, което расте в корема на бъдещата майка. Ето защо е хубаво да си поговорите с партньора за тези чувства още преди да сте планирали появата на бебето.

Тези усещания са познати на всеки мъж, преживял „Синдрома на бъдещия баща". Нашите съвети ще ви помогнат по-бързо да замените притеснението с увереността в това, че вие сте забележителен татко!

Мъжките страхове относно бъдещото бащинство

Вълнението и на двамата бъдещи родители в прехода на един нов социален статус е напълно естествено. Единственото, което навярно трябва да знаете, е, че ще имате дете. Ако женските страхове са повече или по-малко основателни - все пак от физическото състояние на майката зависи здравето и живота на бебето, то коренът на мъжкия проблем, свързан с това, лежи на психологическа основа. Да се опитаме да разберем какво точно представлява „Синдромът на бъдещия баща"!

 Всички единодушно съветват да се запази спокойствие, но действително реални съвети не могат да дадат. Прочетете статията заедно и се успокойте (поне по време на четенето). След това ще можете да съставите списък за какво действително трябва да се безпокоите.

СТРАХ №1: Няма да ни стигат парите

Важен съвет: Ако съпругата ви е излязла по майчинство в определения срок, постарайте се да се отървете от мислите, че тя ще пропилее парите ви. Това е последното, за което трябва да мислите в подобна ситуация.

Не бива да ви учудва фактът, че мъжът ви се притеснява за пари. Не се изненадвайте и ако той се буди нощем и без да има явна причина става и започва да се разхожда из апартамента. Вашият мил съпруг смята месечния доход на семейството!

Много татковци споделят, че не могат да си представят как ще изхранват семейството, когато жената напусне работа. Не се притеснявайте предварително! Естествено, ще ви се наложи да понакупите някои по-скъпи вещи като детско креватче и количка. Вместо да се вайкате, вижте какво бихте могли да вземете назаем от ваши приятели. Всичко останало, което трябва да купите, не е толкова скъпо и ще излезе колкото две - три вечери навън.

Като правило, в подобни ситуации мъжете се вълнуват от сметките, колата и всичко необходимо за нея. Може да ви се стори странно, но фактът е налице: няма по-лесен начин да се научите да менажирате семейния бюджет и то по нестандартен начин, освен като изпадате в трудна ситуация, но запазвате положителната си нагласа.

СТРАХ №2: Край на секса

Важен съвет: Имате чувството, че страстта помежду ви е угаснала? Поговорете с нежната си половинка за детето! Ще видите с какъв ентусиазъм и интерес тя ще съсредоточи вниманието си върху вас!

Бъдещите татковци се интересуват от въпроса: „Ами като се роди детето, ако престанем да правим секс?" След раждането сексуалното влечение зависи от същите хормонални дисбаланси, както и през бременността и честотата на физическите контакти практически остава същата. През първите 6 седмици, когато сексуалните отношения не се препоръчват, помнете, че когато жената се почувства готова, сама ще дойде при вас. Възможно е да се сблъскате и с проблема сухо влагалище, особено през периода на кърмене. След известно време, при прецизно внимание от ваша страна, половинката ви ще поиска да имате интимна близост също толкова често, колкото и преди. Но помнете, че и най-малкото помръдване на бебето ще закове вниманието й върху него. Ако съумеете да преодолеете и тази бариера, скоро всяка нощ ще се превърне в специална.

СТРАХ №3: Ще ми отделят по-малко внимание

Важен съвет: Не карайте жена си да се разкъсва между вас и детето! Напротив - създайте й усещането, че вие сте нейният основен съюзник. Не критикувайте методите й за грижи за бебето, достатъчни са й тези от майка й, съветите от приятелките и противоречивите препоръки на лекарите.

Вече сте свидетел на феномена „връзка между майката и бебето" и усещате, че преминавате на втори план. Това, обаче не е така. В крайна сметка вие сте едно цяло, имате общи цели. Взаимната помощ дава чувство на единство. Съвсем спокойно може да не се съревновавате с новороденото, защото невъзможността му да говори и лошият му навик да ака в памперса ще бъде във ваша полза. Можете да избегнете излишните задължения, ако се заемете с една главна, например да слагате прането в пералнята или вечер да приспивате бебето. Със сигурност ще се превърнете в ангел на съня, ако след работа взимате детето на разходка и оставяте мама да се наслади на тишината за малко.

СТРАХ №4 Ще загубя свободата си

Важен съвет: Страхувате се, че ще трябва да забравите за много от мечтите си? Напротив, именно сега ще се мобилизирате и ще осъществите много от тях, единствено плановете ви за тях са се променили.

Много мъже са изпитали върху себе си силата на моралната промяна, предизвикана от бащинството. Още в момента, когато ви се роди син или дъщеря, ще забележите, че приятелите ви ще се разделят на две групи: с деца и без. По-скоро вие сами без особено съжаление ще се отделите от ергените, тъй като ще почувствате, че вашето щастие никак не ги вълнува. След появата на мъника свободата ви се трансформира според приоритетите ви. Искали сте истински живот? Е, той настъпи!

Виктор: „Когато жена ми беше бременна, единствените родители, които ми бяха пример, бяха нашите съседи. Те изглеждаха ужасно и крещяха постоянно. Подобна перспектива направо ме стресираше. Но моята съпруга остана красавица, правехме секс през цялата бременност и то достатъчно често. Имахме специална книга за секс по време на бременност с илюстрации и описание на позите!"

 Николай: „Много ме плашеше мисълта, че не се чувствам достатъчно пораснал, за да имам дете. Аз самият все още съм дете в много случаи!"

 Даниел: „Дълбоко в себе си знаех, че мога да възпитам дете и въпреки това се притеснявах: възможно е да не се грижа правилно за него. Но с появата му на бял свят всичките ми страхове изчезнаха!"

 Евгени: „Много често ми се налага да ходя по командировки и винаги съм си пазил правото на свобода. Но сега, когато ме канят по клубове, винаги се сещам за детето ми и се оказва, че то е много по-важно за мен!"

ЖЕНСКИ ТАЙНИ ЗА ВЪЗПИТАВАНЕ НА БЪДЕЩ ТАТКО

Най-силната „ерогенна зона" на мъжа е неговото самолюбие. Именно него можете да използвате, за да пробудите в таткото неговите бащински чувства.

- Когато посещавате гинеколога си, водете и бъдещия татко с вас. Като ви преглеждат с видеозон, щом видите главичката на малкото бебче, кажете: „Виж, то има твоето чело. Сигурно ще бъде умно като теб!"

- Изберете момент, когато мъникът е нахранен и спокоен. Дайте го на таткото и отидете „да изпиете чаша чай". Връщайки се, го похвалете: „Колко добре се справяте вие двамата заедно!"

- На мъжете им е приятно да чуят, че първата думичка е била „тате".

Не правете грешки: Не трябва да обременявате мъжа с емоции. Ако се е прибрал късно от работа, не му казвайте: „Къде беше? Вече съвсем се уморих! Отиди до магазина за памперси и пюрета!". Такава интерпретация на бащинството създава неприятно усещане у бащата. Мъжът, за разлика от „не знам какво искам" - жената, предпочита конкретните и ясни ситуации. Възползвайте се от тази черта в името на семейството.

- На последния преглед с видеозон позволете на бащата да разгледа вашето дете по-отблизо, дори и докторът вече да е преслушал сърцебиенето на бебето. Това ще позволи на мъжа да усети реално, че е баща. Особено силно впечатление може да му направи 3D видеозонът, където може да види бебето като на кино.

- „Подарете" на мъжа си задължение: „татко е отговорен за къпането" или „татко е отговорен за затоплянето на храната... Татко, харесва ли ти това?". Разбира се, че ще му харесва, нали той е главният?

- Мъниците подражават на мимиките на възрастните. Накарайте таткото да се наведе над креватчето и да се усмихне или изплези. След секунда той ще бъде във възторг как малчо повтаря същото!

Никой и нищо не може да се сравнява със свободата на мъжа:

- Попитайте го: „Как смяташ, как трябва да възпитаваме нашето дете?", „Какъв компютър да му вземем?", „В коя детска градина да го запишем?". Възторгът е гарантиран.

- И още: „Любими, избери ти какви анимационни да гледа детето!".

- Мъжът ще бъде доволен да приеме ролята на баща, ако му кажете: „Само ти можеш да възпиташ нашия син как да бъде истински мъж!", „Ти си първият мъж в живота на нашата щерка!".

Не правете грешки: татковците често смятат шопинга за дейност, недостойна за истинския мъж, затова да го водите в детски магазини и да го карате да избира ританки в небесно или бебешко синьо е немислимо. Ще оставите у него чувство, че бащинството е скучно.   

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: